Народні прикмети на 23 січня. Агафій-напівхлібник любить добрі справи та пиріг з куркою

​Народне свято 23 січня відоме під назвами Агафій-напівхлібник, Григорій-літовказівник.

Православна церква України 23 січня за новим стилем вшановує єпископа Климента Анкірського і мучеників Агафангела, Самана і Павлина Милостивого. За старим стилем 23 січня вшановували пам'ять богослова Григорія, єпископа Ніського.

У це свято селяни ходили по коморах, погребах і сараях. Люди підраховували, скільки залишилося запасів зерна, дров і корму для тварин. Якщо розуміли, що до кінця зими припасів не вистачить, то докуповували ще. Спорожнілі засіки чистили і прибирали. При необхідності в коморах проводили ремонтні роботи.

На полях і в садах 23 січня займалися снігозатриманням. Для цього на місця посіву озимих культур нагрібали горбки снігу, щоб зберегти тепло.

Господині в день Агафія пекли пироги з куркою або з пташиними нутрощами. Така випічка символізувала багатство, ситість і родючість землі. У свято 23 січня кожен член сім'ї повинен з'їсти хоча б шматочок такого пирога, а залишки віддавали домашній худобі.

Наші предки 23 січня намагалися зробити якусь добру справу, наприклад, пригостити бідняка або пожертвувати речі на благодійність. Вважається, що зроблене в цю дату добро незабаром повернеться людині в потрійному обсязі.

23 січня - вдалий день для весілля. Шлюб буде міцним і щасливим.

Що не можна робити 23 січня

У цей день не можна дивитися на падаючі зірки, інакше в родині скоро трапиться біда.

Не можна викидати хлібні крихти у відро для сміття.

У цей день не можна виносить з дому сміття і старі речі, інакше разом з ними винесете своє щастя.

Не можна відмовляти людині в допомозі, якщо до вас звернулися безпосередньо.

Лінуватися, байдикувати, відкладати на потім важливі справи 23 січня - до проблем з фінансами.

Обгризати кістки 23 січня - до хвороб суглобів.

Прикмети погоди 23 січня

  • По погоді в цей день судили, яким буде літо. Якщо потепліло, то літо буде дуже спекотним, випало багато снігу - літо буде дощовим, дме сильний вітер - влітку часто будуть грози.
  • Безхмарне небо 23 січня передвіщає ранню весну.
  • Якщо видно багато білок на деревах, то скоро потеплішає.
  • День сонячний, але морозний - до дуже жаркого серпня.
  • Якщо водойми не вкрилися льодом, то до кінця січня серйозних морозів не буде.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 9 травня. Побалуйте дітлахів - день Миколая Весняного спонукає до цього не менш Зимового

четвер, 9 травень 2024, 7:05

Православна церква України 9 травня за новим стилем відзначає перенесення мощей Миколая Чудотворця. У народі це свято відоме як Миколай Весняний або Миколай Літній. За старим стилем у свято сьогодні вшановують праведну Глафіру Амасійську. На Миколая Чу...

Огляд... активні напрямки, Східна операційна зона - Костянтин Машовець

четвер, 9 травень 2024, 5:00

1. Куп'янський напрямок... Противник продовжує наступальні дії з метою виходу до бар'єрного рубежу по річці Оскіл на ділянці між Куп'янськом та Боровою. Зокрема: . - Передові підрозділи перегрупованого в район с.Синьківка 7-го окремого мотострілецьког...