Народні прикмети на 26 червня. Кому цього дня прийнято особливо молитися за дітей

Свято-Георгіївський храм у Львові

26 червня за новим календарним стилем (9 липня - за старим) - день пам'яті преподобного Іоана, єпископа Готського, і чудотворної Тихвінської ікони Божої Матері . 26 червня за старим календарним стилем - день пам'яті мучениці Акіліни Старшої.

Іоан жив у VIII столітті в Таврійській Готфії, в селищі Партеніт на південному березі Криму. В юності він здійснив паломництво на Святу Землю, а повернувся з Єрусалима освіченим ченцем. Жителі Готфії попросили Іоана стати в них єпископом, і тоді він вирушив у Грузію, щоб прийняти посвяту - у Константинополі на той час поширювалася іконоборча єресь. Так Іоан став єпископом і тривалий час керував Готською Церквою, доки 787 року Готфію не захопили хозари.

Іоана відправили до в'язниці, але йому вдалося втекти в Амастриду. Коли через чотири роки преподобний дізнався про смерть хозарського хана, то сказав: "Через 40 днів я піду судитися з ним перед Христом Спасителем". Через 40 днів Іоан помер далеко від батьківщини, але поховали його в Партеніті, біля підніжжя гори гори Аю-Даг, біля церкви Петра і Павла, яку він побудував.

***

Тихвінська ікона Божої Матері26 червня за новим стилем вшановують чудотворну Тихвінську ікону Богородиці. За переказами Тихвінська ікона Божої Матері написана апостолом і євангелістом Лукою. У V столітті образ перенесли з Єрусалима до Константинополя, до Влахернського храму, але наприкінці XIV століття ікона зникла і згодом дивовижним чином з'явилася над водами Ладозького озера. Невдовзі там, поблизу Тихвіна, для віднайденого образу побудували Успенський храм, а пізніше з'явився монастир. Перед Тихвінською іконою відбувалося багато зцілень і чудес, вона врятувала монастир від навали шведів у 1613-1614 роках. У роки Другої світової ікону вивезли до США, але після святиню повернули.

1877 року один зі списків святого образу в Іллінському скиту на Афоні прославився чудовим сльозотечею. Цю подію пов'язують із розв'язаною незабаром російсько-турецькою війною, а ікона віщувала смертельну загрозу сербам і болгарам. Пізніше афонські ченці написали точний список ікони і 1905 року подарували його православній громаді Львова - встановили образ у Свято-Георгіївському храмі, де вона перебуває і зараз.

Тихвінська ікона Божої Матері - одна з найбільш шанованих Богородичних ікон. Вона прославилася багатьма зціленнями і чудесами, а особливо до неї звертаються з молитвами в разі хвороби дітей.


Прикмети на 26 червня

Прикмети дня говорять про погоду найближчим часом і взимку:

  • дощ іде цього дня - літо буде мокрим аж до осені;
  • встановилася погожа погода - буде тепло 7 тижнів поспіль;
  • спекотний день видався - буде 40 днів посухи.

У народному календарі 26 червня - свято Давид Суничник, яке прозвали так на честь преподобного Давида Солунського, пам'ять якого також звершується цього дня за новим стилем. У цей час зазвичай достигає суниця, і якщо ягід багато, то зима буде суворою.

Що не можна робити 26 червня

26 червня, як і в інший день, церква виступає проти сварок, наклепів, пліток, жадібності, заздрості, зневіри.

За народними прикметами цього дня не можна просити в борг грошей - не зможете їх повернути і наживете собі ворога, а також краще не вінчатися - шлюб буде коротким.

Що можна робити 26 червня

У Тихвінської ікони Богородиці просять за дітей - моляться за їхнє здоров'я, особливо новонароджених, звертаються з молитвами наставити на шлях істинний, уберегти від зла, відновити взаємини між дітьми та батьками. До ікони моляться про зцілення сліпоти, паралічу та недуг, пов'язаних із суглобами, також у Матері Божої просять допомоги подружжя, якщо є проблеми в сім'ї. Звертатися до Богородиці можна своїми словами - важливо, щоб молитва була щирою.

За народною традицією цього дня заведено йти за суницею в ліс. З ягід готують варення, листочки сушать і заварюють із них чай. Вважається, якщо цього дня покласти в ліву кишеню три листочки суниці, то вони стануть магнітом для благополуччя. Також наші пращури 26 червня готували вареники з суницею - вважалося, що той, хто скуштує їх, увесь рік не хворітиме.

ЛАЙТ

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Бійці 92-ї ОШБр під Куп'янськом знищили 40 ворожих бронемашин, що атакували українські позиції (відео)

субота, 28 вересень 2024, 23:25

Бійці підрозділу "Ахілес" із 92-ї ОШБр імені кошового отамана Івана Сірка відбили механізовану навалу окупантів на куп'янському напрямку та знищили чи вивели із ладу 40 ворожих бронемашин із 50. Відеозапис із фрагментами бойової роботи українських воїн...

У Росії з'явився новий "Пригожин", котрий грозиться дійти до Москви

субота, 28 вересень 2024, 22:55

У серпні в публічному просторі замиготів глава ПВК Паладін Георгій Закревський, якого називають "другим Пригожиним". Однак навряд чи він або будь-хто інший зараз здатний організувати подібний заколот у країні-агресорі Росії. Про це заявив політолог, до...