Народні прикмети на 26 липня. Кому сьогодні щастить та що не варто позичати з цього дня щоб не втратити благополуччя

Якщо цього дня зозулю чути - осінь буде тепла і пізня 26 липня за новим церковним календарем (8 серпня за старим) - день пам'яті священномучеників Єрмолая, Єрміппа і Єрмократа Нікомидійських, які постраждали за віру в IV столітті. У народі день дістав назву Єрмолаїв. 26 липня за новим стилем згадують також преподобного Мойсея Угрина, Києво-Печерського. За старим календарним стилем цього дня православні відзначають Собор архангела Гавриїла.

Єрмолай народився в III столітті в Нікомидії. Він прийняв хрещення і з часом став пресвітером і проповідником. В ті часи йшли гоніння на християн, тому Єрмолай, а також його сподвижники Єрміпп і Єрмократ змушені були переховуватися. Але Єрмолай не полишав своєї справи: продовжуючи проповідувати християнство, він дедалі більше людей навертав до віри. Був серед них відомий цілитель і великомученик Пантелеймон - за переказами, лікувати його навчив Єрмолай.

Коли Пантелеймона заарештували, він повідомив ім'я наставника Єрмолая і те, де той ховається. Єрмолая і його сподвижників заарештували і незабаром стратили.

***

Мойсей Угрин жив у X-XI століттях. За походженням він був угорцем. Із двома своїми братами, Єфремом і Георгієм, Мойсей пішов на службу до благовірного київського князя Бориса. Коли ж Бориса було вбито за наказом його брата Святополка, то разом із ним загинув і Георгій. Мойсей втік до Києва, до сестри Бориса, Предслави.

Незабаром Київ захопив польський король Болеслав, і Мойсей потрапив у полон до Польщі. Відомо, що він був дуже ставний і красивий собою - його примітила багата вдова і викупила, щоб зробити своїм чоловіком. Але Мойсей давно вирішив присвятити життя Богу і стати ченцем. Незважаючи на всі спокуси, він відмовив жінці і таємно прийняв чернечий постриг від афонського ченця, який проїжджав у тих краях. Вдова в гніві наказала побити Мойсея, але в цей самий час у Польщі піднявся заколот, і ченцеві вдалося втекти до Києва. Там він вступив до Печерського монастиря, де й жив до самої смерті. Мощі святого спочивають у печерах Києво-Печерської лаври.

Раніше ми розповідали, яке сьогодні церковне свято за старим календарним стилем - православні відзначають Собор архангела Гавриїла.

Прикмети на 26 липня

За прикметами дня судять про погоду незабаром і восени:

  • мухи кусаються - буде дощ;
  • захід багряного кольору - почнеться сезон дощів;
  • листя на липі вже пожовкло - до ранньої осені;
  • зозулю чути - осінь буде тепла і пізня.

У народі 26 липня - свято Єрмолаїв або Мар'їв день. Прозвали його так тому, що з цього дня на трави лягають особливі осінні тумани - марева, які в народі наділяють цілющою силою. Тому на Єрмолая після ранкової роси збирають лікарські рослини.

Що не можна робити 26 липня

26 липня, як і в інший день, церква виступає проти лихослів'я, лайки, злості та сварок, заздрості, жадібності, помсти, розпачу, наклепів і пліток.

За народними повір'ями цього дня жінкам не можна виконувати жодної важкої роботи, особливо працювати в полі та городі, а також шити, в'язати та вишивати, інакше можна втратити сімейне щастя. Не слід також позичати будь-який інструмент - вважається, що разом із ним віддаси з дому благополуччя.

Що можна робити 26 липня

У молитвах до святого Єрмолая просять зцілення від різних хвороб, зміцнити віру і дати сили на подолання важких життєвих ситуацій. У святого Мойсея Угрина просять допомоги в боротьбі зі спокусами.

Як і напередодні, цього дня вже копають картоплю. Також на Єрмолая заведено збирати лікарські трави і яблука - їх не можна їсти до Яблучного Спаса, але можна робити заготівлі на зиму. Вважається, що якщо цього дня зірвати кілька колосків жита й заткнути їх за пояс, то можна позбутися болю в спині. За однією з прикмет тому, чиє ім'я починається на літеру Е, в Єрмолаїв день обов'язково має пощастити.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Криму біля Сімферополя, Євпаторії в Севастополя лунають вибухи. Гарно горить військовий аеродром Саки, чути детонацію боєприпасів (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 7:45

У ніч на п'ятницю у Криму була оголошена балістична небезпека. Вибухи було чути в Новофедорівці, в районі Окунівки та Сімферополі,передають Патріоти України з посиланням на Telegram-канал "Кримський вітер" . Місцеві мешканці повідомили про пожежу на а...

Народні прикмети на 26 липня. Кому сьогодні щастить та що не варто позичати з цього дня щоб не втратити благополуччя

п’ятниця, 26 липень 2024, 7:05

Єрмолай народився в III столітті в Нікомидії. Він прийняв хрещення і з часом став пресвітером і проповідником. В ті часи йшли гоніння на християн, тому Єрмолай, а також його сподвижники Єрміпп і Єрмократ змушені були переховуватися. Але Єрмолай не поли...