Народні прикмети на 28 листопада, традиції та заборони на Сойкін день

28 листопада за новим церковним календарем згадують святого сповідника Стефана Нового. У народному календарі - Сойкін день. Преподобномученик Стефан Новий народився 715 року в Константинополі. Це були часи, коли у Візантійській імперії панувало вчення іконоборців. Тобто, ікони були офіційно заборонені, а християни, які їх шанували, потрапляли під гоніння. Тому сім'я Стефана змушена була ховатися, а сам Стефан пішов до блаженного відлюдника Іоанна на гору святого Авксентія.

Згодом на цій горі утворився монастир, а його ігуменом став Стефан. Про обитель і шанування ікон у ній донесли імператору. Він наказав заарештувати ігумена - так Стефан опинився на засланні на одному з віддалених островів. Однак і там незабаром він зібрав громаду учнів. Тоді було вирішено кинути ігумена та інших християн у темницю. Але іконоборці прогадали: ув'язнені ігумен і його учні створили у в'язниці монастир, а до стін в'язниці стали приходити люди і просити помолитися за них. Важко уявити гнів імператора, який дізнався про це. Але влаштувати суд над Стефаном він не міг - побоявся народного гніву. Тому до святого підіслали найманих убивць, а коли ті не впоралися, то імператор оббрехав Стефана - нібито той хоче скинути його з престолу. І розлючені воїни вбили ігумена. Переказ свідчить, що наступного дня після смерті на Константинополь обрушилися буря і імла.

Про що говорять прикмети на 28 листопада

За прикметами дня судять, якою будуть зима і весна:

  • якщо сніг випав цього дня - до весни вже не розтане;
  • вітер завиває - не затихне до кінця грудня;
  • тепло і йде мокрий сніг - травень буде теплий, а навесні - багато дощів.

У народному календарі 28 листопада - свято Сойчин день. Було помічено, що саме цього дня птахи сойки, які завжди ластяться до людей, обов'язково прилітають до житла.

Що не можна робити 28 листопада

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися і сваритися;
  • відмовляти в допомозі тим, хто просить;
  • порушувати правила посту;
  • ображати птахів і тварин.

За народними прикметами не варто цього дня давати в борг - вважається, що так можна віддати своє щастя. Але правильним буде тільки не пропонувати щось позичити, але якщо просять допомогти - то це потрібно зробити.

Що можна робити 28 листопада

Цього дня можна піти до храму. Святого мученика Стефана просять про заступництво, позбавлення від недуг, допомоги у важкий життєвий період. Тим, хто дотримується посту, дозволяється гаряча їжа з олією і риба. Раніше ми публікували детальний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

У народі вважається, що цього дня слід прислухатися до порад старших - вони допоможуть розв'язати складні завдання. Гарна прикмета - побачити сойку, а ще краще - почути її спів. Сойок у народі вважають особливими - за їхнє яскраве оперення та вміння наслідувати голоси людей. Вірять, що сойка - віщий птах. Зустріч із нею, особливо цього дня - це щасливий знак, а якщо при цьому загадати бажання - обов'язково збудеться. Також у народі вірять, що на крилах у сойки заховані крихітні дзеркала, в яких можна побачити своє майбутнє. Є й інша прикмета дня: слід набрати в жмені снігу, загадати бажання і підкинути його над головою.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...