Народні прикмети на 28 жовтня: Нічого не виносьте з дому. Чому жінкам на Параскеви П'ятниці треба бути обережними. Головні заборони дня

Св.Параскева треба бути обережними

28 жовтня за новим церковним календарем (10 листопада за старим) згадують святу Параскеву Іконійську, відому в народі як Параскева П'ятниця, а також преподобного Іова, ігумена Почаївського. За старим стилем - день пам'яті святих Євфимія Солунського, Лукіана Антіохійського, а також священномученика Лукіана Києво-Печерського.

***

Параскева народилася в III столітті, в сім'ї римського сенатора, в малоазійському місті Іконій (нині Туреччина). Сім'я Параскеви була багатою, але дівчина з юних років вела аскетичний спосіб життя. Її батьки були християнами й особливо шанували п'ятницю - як день хресних страждань Ісуса Христа, тому назвали доньку Параскевою (у перекладі з грецької - "приготування до суботи").

Дівчина рано осиротіла але не полишила віру батьків, хоча то були тяжкі для християн часи імператора Діоклетіана. Юна Параскева вела тихе життя, повне чеснот, з любов'ю опікувалась убогими. Її богоугодні справи навернули чимало язичників до Христової віри.

Під час чергової хвилі гонінь на християн в Римській імперії потрапила під них і Параскева. Мужня вірянка відмовилася поклонятися язичницьким ідолам на вимогу намісника імператора в Іконії і стала жертвою мучителів, віддавши Богові душу під час жорстоких тортур.

Свята Параскева Іконійська здавна мала у православних особливу любов і шанування. Храми на її честь називалися П'ятницями. На іконах зазвичай зображали мученицю суворою подвижницею, високого росту, з сяючим вінком на голові.

***

Преподобний Іов, ігумен Почаївський і чудотворець, у миру відомий був як Іван Залізо. Народився в середині ХVI століття в Галичині, а вже в 10 років пішов у Преображенський Угорницький монастир. У 12 років хлопчик прийняв чернецтво. Незабаром удостоївся священицького сану і понад 20 років керував монастирем, в часи гонінь на православ'я з боку католиків.

На початку ХVII століття преподобний пішов на Почаївську гору, де оселився в печері. Ченці стародавньої Успенської обителі, що знаходилась неподалік, незабаром полюбили відлюдника і вирішили обрати його своїм ігуменом. Іов був лагідний, сам дуже багато працював. Після 1642 року преподобний прийняв велику схиму з ім'ям Іоанн. Іноді він йшов у затвор на три дні, іноді - на цілий тиждень.

Помер преподобний 1651 року, коли вже прожив понад 100 років. 28 серпня 1659 року мощі святого відкрили після того, як Іов тричі з'являвся київському митрополиту Діонісію. 1721 року Почаївським монастирем заволоділи греко-католики і закрили доступ до мощей преподобного, але через 20 років чудеса преподобного змусили їх допустити до них вірян.

1831 року монастир повернувся в православну юрисдикцію, мощі святого Іова знову урочисто відкрили для паломників, а Почаївський монастир був проголошений лаврою.

Що не можна робити 28 жовтня

Жінкам цього дня заборонялося прясти, вишивати та шити.

Дівчата намагалися не мити голову і не розчісувати волосся.

Заборонено щось віддавати чи позичати, бо можна "віддати" своє щастя.

Що прийнято робити 28 жовтня

Свята Параскева здавна вважалася жіночою заступницею. Її образ у домі приносить благополуччя і щастя, береже від нечисті та хвороб. У старі часи ікону Параскеви прикрашали цілющими квітами і травами, які за потреби прикладали до хворого місця, готували з них цілющі відвари, в настоях купали дітей, щоб вони не хворіли.

Цього дня до святої Параскеви звертаються з проханнями про вдале заміжжя, сімейне благополуччя, просять дарувати дитину, легких пологів і здоров'я для майбутнього малюка. Також у святої часто запитують поради, щоб знайти вихід із важкої життєвої ситуації.

Прикмети

З вишні листя ще не опало — тепло буде триматися довго;

на деревах вранці іній — чекайте на мороз;

навколо місяця коло — буде сильна буря;

в ранішні години туман — до відлиги;

якщо цього дня побачили білку — буде потепління.

Цього дня дівчата обов'язково молилися про швидке заміжжя, а жінки та чоловіки готували будинок до приходу зими.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Москва постійно погрожує, що відкриє новий театр військових дій": Фейгін пояснив, чого чекати Україні від Трампа чи Гарріс

понеділок, 28 жовтень 2024, 9:08

Російський опозиційний політик Марк Фейгін в інтерв'ю ведучому програми "Студія Захід" Антону Борковському зазначив, що адміністрація Байдена, крім того, що хоче перемоги на виборах свого кандидата від демократів Камали Гарріс, боїться зміни порядку де...

Кремль точить олівці для чергових червоних ліній: Путін готує Україні новий ультиматум, буде два варіанти в залежності від того, хто стане президентом США, - росЗМІ

понеділок, 28 жовтень 2024, 8:32

Після виборів президента США, що відбудуться вже 5 листопада, диктатор РФ Володимир Путін може спробувати висунути Києву новий ультиматум. Ця тема активно обговорюється у Кремлі. . Такою інформацією поділився впливовий російський Telegram-канал "Таємн...