Народні прикмети на 29 лютого. День святого Касіяна. Взагалі цей день забобонні пращури вважали дуже несприятливим і навіть небезпечним

29 лютого, в православному календарі день пам’яті святого Касіяна. Визначний церковний діяч IV-V століть на теренах Східної та Західної Римської імперії. Іван Касіян народився близько 360 року, ймовірно, в області Скіфії, на північному Причорномор’ї та нижньому Дунаї (тодішня римська провінція, а сьогодні землі Румунії). Мав високий рівень освіченості. Прийняв чернечий постриг і відправився до Палестини, де провів безліч часу в аскетичних подвигах.

Після паломництва він разом з духовним братом Германом подорожував по Фіваїді та Скитській пустелі. Після собору під Дубом 403 року, який позбавив влади святителя Іоанна, константинопольський клір направив преподобного до Рима. У Константинополі Іван Касіян познайомився зі святим Іваном Золотоустим.

Після переїзду до Галії він поселився в місті Массилія (сучасний Марсель). Там він влаштував два спільнотних монастирі — чоловічий і жіночий. У 20-х роках V століття він сформував правила для монастирів, де разом живуть ченці різних гендерів.

Його письмова діяльність включає 12 книг "Про влаштування киновій" палестинських і єгипетських монастирів. Його бесіди з пустинними отцями дали зразки спільножитних монастирів і познайомили людей з духом подвижництва православного Сходу.

У народних приповідках та легендах Київщини та Лівобережжя святий Касіян зображується похмурим і злим чоловіком. Відомий вираз: "Чому ти Касіяном дивишся!" — вживається, коли діти дивляться на людей з-під лоба. Сердитий Касіян часто зображується у фольклорних творах з довгими віями та бровами злими очима.

У Православній церкві день святого Касіяна припадає на 29 лютого, тобто тільки на високосні (касіянові) роки.

Прикмети 29 лютого

  • Туман чи сніг вказують на гарний урожай.
  • Тріщить ліс — до морозів.
  • Хмари високо на небі — весна буде сонячною.

Що не прийнято робити 29 лютого

Найкраще цього дня відпочити від важливих чи важких справ, щоб не привертати до себе увагу заздрісного Касіяна. Взагалі цей день вважали несприятливим і дуже небезпечним, адже він трапляється усього лише раз на чотири роки. Згідно з народними прикметами, все, що б ви не подумали чи не зробили, буде невдалим. Селяни навіть намагалися не виходити зайвий раз на вулицю, щоб не накликати на себе біду.

Що прийнято робити 29 лютого

За повір'ями Касіян владарює над вітрами, яких він тримає у 12 кайданах за 12 замками. Тому часто цього дня бувала вітряна погода. Пращури вірили, що це так Касіян розважається. Традиційно проводили цей день вдома, біля рідних та близьких, не займаючись важливими справами.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Почніть з себе: Відомий економіст розкритикував плани влади знайти додаткові гроші на війну різким підвищенням податків в Україні

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:58

Економіст та публіцист Вадим Новіков поділився своїм рецептом перебудови економіки України на військові рейки, зазначають Патріоти України. "Уряд запропонував Верховній раді значно підвищити податки для фінансування витрат на війну. В ЗМІ і Інтернеті з...

Військові – не раби!

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:11

Ворожі пабліки носять-зловтішаються тезу Стефанчука про те, що до кінця війни не буде демобілізації. “Да паслєднєго укрАінца», оце усе. Але брехня в тому, що вони змішують поняття демобілізації (припинення процесу мобілізації), і звільнення військовосл...