Народні прикмети на 30 вересня. Українці здавна цього дня молились за святий Київ, надягали чистий одяг і міняли постільну білизну

30 вересня за новим церковним календарем (13 жовтня за старим) - день пам'яті святителя Михаїла, першого митрополита Київського, зазначають Патріоти України. За старим календарним стилем - день пам'яті Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії, святих мучениць.

Точно невідомо, звідки був родом святий. Є дані, що він походив із Сирії, інші джерела кажуть - із Болгарії. Але як би там не було, 988 року Константинопольський патріарх Миколай II доручив йому вирушити до Корсуня, щоб хрестити рівноапостольного князя Володимира. Звідти разом із князем Михаїл вирушив до Києва - хрестити Київську Русь. У Києві митрополит спочатку хрестив родину князя та бояр, а потім і всіх, хто зібрався на Дніпрі. Також святитель благословив князя Володимира на побудову Десятинної церкви в Києві.

Митрополит Михаїл допомагав князю в поширенні віри, обходив землі з проповідями, хрестив, засновував храми. Саме з ініціативи святителя збудували Михайлівський Золотоверхий монастир у Києві, а також заснували Києво-Межигірський монастир. Проповідував святитель також у Ростові та Новгороді - саме Київський митрополит заснував у Ростові першу дерев'яну церкву Успіння Пресвятої Богородиці.

Помер святитель Михаїл, перший митрополит Київський, імовірно, 991 року, і його поховали в Десятинній церкві в Києві, потім його мощі перенесли до Ближніх печер Києво-Печерського монастиря, а 30 вересня 1730 року - до Успенського храму Києво-Печерської лаври, тому й згадують святого в цей день.

Прикмети на 30 вересня

Прикмети дня говорять про те, якими будуть погода і зима:

  • журавлі цього дня відлітають - чекай снігу на Покрову;
  • ранок похмурий - дні будуть теплі;
  • суха погода - зима буде нескоро;
  • дощ пішов - зима буде сніжною.

У народному календарі 30 вересня - свято Михайло Солом'яний, Михайлів день. Традиційно цього дня за старих часів витрушували з матраців і подушок стару солому і набивали їх свіжою, а стару спалювали. Вважалося, що такий обряд оберігає від хвороб і недоброго ока. Але цьому є й раціональне пояснення: за рік у старій соломі могли завестися комахи і бактерії, тому її потрібно було міняти.

Що не можна робити 30 вересня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, наклепів і осуду, виступає проти заздрощів, жадібності, помсти і відчаю.

За народними прикметами сьогодні не слід ходити в брудному одязі та спати в несвіжому ліжку - це до хвороб, а також краще перенести початок ремонту.

Що можна робити 30 вересня

Святого Михайла просять про заступництво Києва, а також про розраду в скорботі й печалі, про мир і зцілення від недуг.

Вважається, що сьогодні потрібно надіти чистий одяг і обов'язково змінити постільну білизну, також прийнято купати дітей - щоб хвороби обходили стороною. За старих часів у Михайлів день поріг будинку окропляли святою водою, щоб захистити його від усього недоброго.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Дерев'яна риба" з пропелером у хвості. Як і навіщо у середині XIX століття каталонський журналіст створив перший у світі підводний човен

понеділок, 30 вересень 2024, 9:08

28 вересня виповнюється 205 років іспанському винахіднику, художнику, журналісту та політику Нарсісо Монтуріолу. Саме він є автором першого підводного човна, який успішно пройшов випробування, нагадують Патріоти України. Першиґа субмарина Ictíneo I бул...

Українські дрони знищили 60 “Кинджалів” у Єйську, аеропорту де тимчасово перебував цей небезпечний вантаж, більше немає, — Невзоров

понеділок, 30 вересень 2024, 8:38

Російський опозиціонер Олександр Невзоров підтвердив, що вибухи вразили стратегічно важливий об'єкт, де зберігалися ці ракети, передають Патріоти України. У Єйську Краснодарського краю в Росії пролунали вибухи в ніч із 28 на 29 вересня. На аеродромі мо...