Народні прикмети на 6 березня 2024. Чому в цей день не можна набирати воду з чужої криниці

Народні прикмети 6 березня / © Pexels

6 березня за новим церковним календарем (19 березня за старим) православні відзначають день Набуття чесного Хреста і цвяхів святою рівноапостольною царицею Оленою в Єрусалимі, а також згадують 42-х мучеників із міста Амморея. У народному календарі - Костянтинів день.

326 року цариця Олена (мати першого православного імператора Костянтина) вирушила до Єрусалима, щоб знайти Хрест Господній. Вона дізналася, що Хрест заритий у землю, і на тому місці побудований язичницький храм на честь Венери. Цариця наказала зруйнувати будівлю і копати землю - у результаті знайшли три хрести і дощечку поруч із ними: "Ісус Назарянин, Цар Юдейський".

Щоб дізнатися, на якому з трьох хрестів був розп'ятий Ісус, вирішили кожен хрест по черзі покласти на померлого і подивитися, що станеться. Від двох хрестів дива не сталося, але коли поклали третій, то померлий воскрес. Так і впізнали Хрест Господній.

***

Історія 42 мучеників починається з війни між грецьким імператором Феофілом та сарацинами. Сарацини облоговували візантійське місто Амморею і захопили в полон його захисників – 42 воїни. Серед них був і святий Костянтин, який відмовився від священницького сану, щоб стати воїном і захистити місто від сарацинів. Всіх цих мучеників катували, але вони залишилися вірними християнству. Святий Костянтин жив у IX столітті. Разом з ним були інші захисники, такі як Летій, Феофіл, Феодор, Меліссен, Калліст, Васой та інші. Вони відмовилися від ісламу і були засуджені до страти.

Прикмети 6 березня

  • Червона зірка вказує на сильний вітер.
  • Мороз — чекайте на заморозки ще протягом 40 днів.
  • Морозне повітря — літо буде спекотним.

Що не варто робити 6 березня

Цього дня багато заборон було пов'язано з водою та криницями. Так, наприклад, заборонялося набирати воду з чужої криниці. Вважалося, що людина, яка вип'є таку рідину, стане жадібною. Також вагітні жінки намагалийся не підходити до криниці, тому що вагітність протікатиме важко.

Що можна робити 6 березня

Згідно з народними повір'ями, вода з криниць цього дня набувала лікувальних властивостей. Такою ж була тала вода і та, що текла в джерелах. Також селяни освячували криниці і обов'язково цього дня йшли до лазні.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пекін намагався це приховати: У Китаї затонув новітній атомний підводний човен

четвер, 26 вересень 2024, 21:54

Китай намагався приховати затоплення новітнього підводного атомного човна. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України. За інформацією видання, навесні 2024 року в Китаї затонув новітній атомний ударний підводний човен. Інциде...

"Росіяни завжди відслідковують інформацію у публічному просторі": Військовий різко висловився про заяви щодо виходу ЗСУ з Вугледару

четвер, 26 вересень 2024, 21:28

Українські бійці замість того, щоб воювати за Вугледар, через "всіляких корисних дурнів, політиків" змушені спростовувати їхні заяви. Про це в ефірі "КИЇВ24" сказав Іван Тимочко, військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних с...