Народні прикмети на 8 вересня. Різдво Пресвятої Богородиці. Що потрібно зробити жінкам на Другу Пречисту

8 вересня за новим церковним календарем (21 вересня за старим) Церква вшановує одне з 12 найважливіших свят після Великодня: Різдво Пресвятої Богородиці. Також сьогодні день пам'яті ікони Софії - Премудрості Божої (Київської) та Почаївської ікони Божої Матері. За старим календарним стилем - день пам'яті мученика Адріана і мучениці Наталії.

Праведні батьки Діви Марії дожили до глибокої старості, але не мали дітей. Вони дуже сумували через це, часто молилися, щоб Бог дарував їм дитя. При цьому дали обітницю — якщо народиться дитина, то посвятять її на служіння Всевишньому. Після довгих років очікування бажання Іоакима та Анни здійснилося. У них народилась дочка, яку щасливі назвали Марією. Таке ім'я батькам переказав дати янгол Божий, який сповістив їх про майбутнє народження Богородиці. Різдво Пресвятої Богородиці Церква відзначає з кінця VI - початку VII століття, через 9 місяців після свята Зачаття Діви Марії.

***

8 вересня за новим церковним календарем відзначають свято на честь Київської ікони Святої Софії - Премудрості Божої.

Назва Софії - Премудрості Божої була запозичена з Константинополя, де Юстиніан Великий побудував головний храм на честь Святої Софії. Згідно з переказами, імператору Ангел вказав місце майбутнього собору, а назву вклав у вуста юнакові, який був на будівництві храму. Деякі стародавні візантійські письменники вважали, що назва "Софія" запозичена з притчі Соломона: "Премудрість побудувала собі дім, витесала сім стовпів його". На основі цієї цитати було написано ікону Софії Премудрості Божої.

Храмова ікона собору Святої Софії Київської знаходиться в іконостасній частині. У центрі образу - Богоматір і іпостасна Премудрість, що втілилася з Неї, - Син Божий. Пресвяту Богородицю зображено під балдахіном на семи стовпах-колонах, вона стоїть на серповидному місяці, що лежить на хмарі. Під ним - амвон із сімома сходинками. Богоматір тримає руки піднятими догори, наче Нерушима Стіна, а на Її лоні зображено Спасителя, який тримає державу в лівій руці, а правою благословляє.

По карнизу балдахіна - стрічковий напис із цитатою Соломона, над балдахіном угорі в променях - Бог Отець, а нижче - Дух Святий. По обидва боки від Бога Отця сім ангелів, перед Дівою Марією на сходинках амвона - праотці та пророки Старого Заповіту. "Сім сходинок сходження Її" - це віра, надія, любов, чистота, смиренність, благодать і слава. За фігурою Пречистої стоять сім стовпів, що підтримують балдахін, з наведеними на них сюжетами і написами з Апокаліпсису.

***

Почаївська ікона Божої Матері

Почаївська ікона Божої Матері - одна з найбільш шанованих святинь Церкви, вона відома всьому слов'янському світу.

Історія чудотворної ікони пов'язана з Почаївським монастирем на честь Успіння Пресвятої Богородиці (на Тернопільщині), древнім оплотом православ'я, де вона перебуває понад 400 років.

У 1240 році на горі, де зараз розташована Успенська Почаївська лавра, оселилися два ченці. Якось один із них пішов до вершини гори і раптом побачив Богородицю, яка стояла на камені і була немов охоплена полум'ям. Він покликав іншого ченця, а також видіння побачив пастух Іоанн Босий - усі разом вони стали прославляти Бога і Його Пречисту Матір. Після того, як явище зникло, на камені, де стояла Богородиця, залишився відбиток Її правої стопи. Він зберігся дотепер і завжди наповнений водою, яку виділяє камінь. Численні прочани, які приїжджають до лаври, набирають цю воду для зцілення від недуг.

Почаївську ікону Божої Матері, за переказами, ченцям монастиря подарувала дворянка Анна Гойська. У 1559 році вона отримала святиню в подарунок від проїжджаючого повз Почаєва митрополита Неофіта, майбутнього патріарха Константинопольського. Незабаром у сім'ї у Анни стали помічати, що від Почаївської ікони виходить сяйво, а 1597 року перед іконою зцілився брат Анни Пилип. Тоді дворянка вирішила передати образ ченцям, які оселилися на Почаївській горі.

Через деякий час на скелі збудували церкву на честь Успіння Божої Матері, яка стала частиною монастирського комплексу. Почаївський монастир за свою історію зазнав багато лиха: його гнобили лютерани, на нього нападали турки, він потрапляв до рук уніатів, але заступництво Божої Матері допомогло подолати всі негаразди.

Із Почаївською іконою Богоматері пов'язано чимало чудес. Відомий випадок, коли перед іконою зцілилася сліпа дівчинка Ганна Акімчукова. Також, коли 1721 року Почаїв зайняли уніанти, то граф-уніат Микола Потоцький несподівано став благодійником Почаївської обителі. Цьому послужив випадок, що стався з його кучером. Якось розгніваний граф хотів у люті вбити свого слугу, а той вигукнув: "Матір Божа, явленої в іконі Почаївській, врятуй мене!" Пістолет дав осічку кілька разів, кучер залишився живим, а здивований граф відправився до монастиря до ікони, а потім усе своє майно віддав на облаштування обителі.

Чудотворна святиня і зараз зберігається в Успенській Почаївській лаврі, у місті Почаєві Тернопільської області.

Прикмети на 8 вересня

За прикметами дня судять, якою буде погода найближчим часом і осінь:

  • гарна погода цього дня - такою буде вся осінь, а якщо йде дощ - то й осінь буде дощовою;
  • світанок яскраво-червоний - чекай зливи та вітру;
  • іній на траві - погода зіпсується;
  • у птахів високий політ - ще довго не буде заморозків, а якщо низько літають - скоро бути холодам.

У народному календарі 8 вересня - свято Осеніни, або свято Урожаю. Також цей день називають Другою Пречистою і вважають жіночим днем.

Що не можна робити 8 вересня

8 вересня Церква не схвалює сварок, лихослів'я, помсти, пліток і наклепу, виступає проти осуду, заздрості, жадібності та відчаю. Не можна відмовляти тим, хто просить про допомогу.

У народі вважається, що в свято не можна займатися важкою роботою по дому і у дворі - прибирати, мити підлогу, палити сміття і т. д. Категорично заборонено жінкам брати до рук ножиці та голки, шити і вишивати.

Що можна робити 8 вересня

У молитвах до Матері Божої звертаються з проханнями про здоров'я для себе та рідних, жіночого щастя.

Почаївській Божій Матері моляться про зцілення від важких хвороб, просять відновити здоров'я, допомогти в скруті, захистити дім і сім'ю від злих людей, а рідну землю - від ворогів, наставити на правильний шлях, а також зміцнити дух і віру.

З особливою увагою ставляться цього дня до матерів - дякують їм за все і в усьому намагаються допомогти. Вважається благою справою для жінок подати на Різдво Богородиці щедру милостиню або надати якусь благодійну допомогу - щоб у домі завжди був достаток і дитячий сміх.

У народі цього дня накривають стіл і запрошують у гості рідних.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Огляд Курського та Покровського операційних напрямків - Костянтин Машовець...

неділя, 8 вересень 2024, 9:20

1. Командування "Объединённой группировки вс рф на юго-западном твд", очевидно, продовжує вживати заходи для стабілізацію ситуації на Курському операційному напрямку й створення там суцільного фронту... . Зокрема, продовжується перегрупупвання у зону ...

Оточеним на Куршині військам путіна виживати все важче. ЗСУ рознесли пантони через Сейм

неділя, 8 вересень 2024, 8:48

Новину переповів журналіст Юрій Бутусов, передають Патріоти України. . "Они утонули. В Глушковском районе Курской области уничтожены понтонные переправы противника при помощи кассетных ракет GMLRS, а также российская зенитно-ракетная система "Оса". Ук...