Народні прикмети на 9 березня. Чому в цей день випікали з тіста птахів

Православна церква України 9 березня за новим стилем вшановує пам'ять сорока севастійських мучеників і праведного Тарасія. У народі торжество називають Сороки. За старим стилем у свято сьогодні відзначають Набуття голови Іоанна Предтечі.

Зазвичай 9 березня стояла ясна погода, пригрівало сонце. Цього дня люди виходили на вулицю і насолоджувалися довгоочікуваним теплом. Співали пісні - веснянки і сподівалися на швидке потепління.

Українці в це свято випікали дріжджові булочки або печиво у формі птахів. Вірили, що таким чином можна прискорити прихід весни та сонячного тепла. Якщо свято випадало на звичайний день, то тісто замішували на молоці або кефірі, а якщо на Великий піст, то частування робили пісним.

В цей день також було прийнято поминати покійних родичів, відвідували могили рідних на кладовищах, прибирали і приносили квіти. Не забували також пом'янути померлих добрим словом під час трапези.

Вважається, що в цю дату повертається багато перелітних птахів - ластівки, дрозди, лелеки, жайворонки, шпаки. Самці починають співати пісні для самок. Дуже гарною прикметою в свято 9 березня вважається, якщо пташки почали вити гніздо у дворі. Щоб привернути птахів до дому, для них вішали шпаківні із зерном.

Сьогоднішній день вважається вдалим для риболовлі. У рибалок буде хороший улов.

Що не можна робити 9 березня

У цей день не варто пити алкоголь, інакше будуть проблеми зі шлунком.

Не можна ображати тварин, бити і кричати на них, виганяти з дому.

Сваритися, ображати один одного цього дня - до постійних конфліктів у сім'ї.

Не можна передаровувати іншим свої подарунки в цей день.

Прикмети погоди 9 березня

  • Якщо день морозний, то ще протягом 40 днів буде холодно.
  • Птахи риються в землі - до потепління, сидять на деревах - до морозів.
  • Якщо на землі з'явилося багато куп від кротячих нір, то скоро погода покращиться.
  • Пішов сніг або дощ - до сирого березня.
  • Якщо птахи в'ють гнізда на сонці, то літо буде прохолодним, а якщо в тіні, то спекотним.
  • Подув легкий і теплий вітер - чекайте потепління.
  • Качки й гуси ховають під крило голову - скоро похолодає.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...