Народні прикмети на 9 лютого: 4 головні заборони на день Никифора та Панкрата

Християни східного обряду 9 лютого за новим стилем вшановує пам'ять мученика Никифора з Антіохії та преподобного затворника Панкратія Києво-Печерського. За старим стилем сьогодні вшановували проповідника Іоанна Златоуста.

В українців кінець лютого був важким періодом, коли вже закінчувались запаси продовольства, а ціни на хліб і дрова різко піднімалися. У сьогоднішнє свято чоловіки їздили на ринок і ярмарків, закуповували припаси і везли додому.

Українці в цей день також займалися виготовленням взуття. З лика верби, липи, в'яза плели личаки, а зі свинячої шкіри робили постоли. У кожному регіоні України були свої традиції прикрашання взуття. Добре розвиненим це мистецтво була на Гуцульщині, де личаки надягали зверху на вовняні або шкіряні онучі.

Свято 9 лютого - вдалий день для покупки нового взуття. Куплена пара довго прослужить. Також день Панкрата вважається щасливим для лікування хронічних хвороб.

Селяни присвячували день роботі в хліві та сараї - чистили загони, утеплювали стіни, перевіряли полиці з консервацією. У цей день займалися ремонтом і лагодженням садово-городнього інвентарю. Люди вірили, що якщо заздалегідь підготувати інструменти, то вони вірно прослужать до кінця посівного сезону. Дачники для загартовування виносили на мороз насіння для майбутнього посіву.

За старим стилем 9 лютого запалювали вогонь в печі, який називали Златоустів вогонь. Для нього особливим чином нарізали поліна і скіпи. Люди вірили, що відпочинок біля багаття в Златоустів день принесе людині міцне здоров'я.

Що не можна робити 9 лютого

Мити голову сьогодні - до проблем з пам'яттю.

Заборонено піднімати будь-які предмети з землі. На них може бути псування.

Не применшуйте заслуги і досягнення дітей, інакше вони припинять старатися.

Невдалий день для нових починань.

Прикмети погоди 9 лютого

  • Свині неспокійно поводяться - до погіршення погоди.
  • Якщо вдарить мороз, то холоди ще довго триватимуть.
  • Скло запітніли - до відлиги.
  • Якщо протягом дня часто змінюється погода, то березень буде мінливим.
  • Вночі навколо місяця з'явилися кола - до сильного вітру.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...