Народні прикмети на 9 жовтня. Що українці спрадавна вживали цього дня, аби набратися здоров'я на рік

9 жовтня за новим церковним календарем (22 жовтня за старим) - день пам'яті апостола Якова Алфеєва. За старим календарним стилем - день пам'яті святого Іоана Богослова.

Про апостола відомо небагато. Яків жив у I столітті, був братом апостола і євангеліста Матвія та одним з апостолів Христа.

В учні Якова покликав сам Ісус, апостол проповідував християнську віру в Юдеї, Греції, Едесі, Газі та Південній Палестині. Постраждав апостол Яків за свою віру: його розіп'яли на хресті на кордоні Єгипту і Палестини.

Прикмети на 9 жовтня

Прикмети дня говорять про те, якою буде погода і коли почнеться зима:

  • вечірнє небо в рожевому кольорі - погода буде гарна;
  • перший сніг пішов - починається справжня зима;
  • вишня скинула листя - вважай, зима вже прийшла;
  • дощ зі снігом пішов - у січні буде відлига;
  • яскраві зірки - буде потепління, тьмяні - до снігопаду.

У народному календарі 9 жовтня - свято Яків Дровопилець, або Яків Студений. Цього дня традиційно заготовляють дрова.

Що не можна робити 9 жовтня

Сьогодні Церква, як і в будь-який інший день, не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, наклепів і осуду, а також заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не слід відмовляти тим, хто просить про допомогу.

За народними прикметами на Якова не слід починати нові справи і розповідати сни - хороші не збудуться, а погані - навпаки. Одна із заборон дня: не можна в гостях відмовлятися сідати за стіл, інакше господарі позбудуться добробуту, а гостя переслідуватимуть невдачі.

Що можна робити 9 жовтня

Святого Якова та інших апостолів Христа просять про допомогу і пораду в різних справах.

Цього дня можна йти до лісу по гриби - зазвичай у цей час уже є опеньки, сироїжки, білі гриби. За старих часів на початку жовтня на млинах обдирали просо, овес, ячмінь, мололи пшеницю на крупу, а потім готували кашу з нового врожаю. Тому 9 жовтня - це ще й День першої каші. За повір'ям, той, у кого сьогодні на столі стоятиме каша, буде здоровим увесь рік.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ще те "анальне задоволення": Дрон-камікадзе атакував російського загарбника прямо у голий зад, коли той насолоджувався сексом з задом свого не менш скрепного соратника (відео 16+)

середа, 9 жовтень 2024, 7:56

Дрон-камікадзе атакував російського загарбника прямо у голий зад. Зокрема, на Херсонщині, оператор Сил спеціальних операцій безпілотником залетів у будівлю, де переховувалися окупанти. Фрагмент атаки дрона-камікадзе опублікований у телеграм-каналі Нико...

Масований наліт на стратегічний пункт підтримки агресії проти України: У Краснодарському краї приазовський Єйськ пережив одну з найважчих ночей 2024 року

середа, 9 жовтень 2024, 7:30

Губернатор Краснодарського краю Веніамін Кондратьєв заявив, що атаці піддався Щербинівський район. Унаслідок нібито падіння уламків постраждав будинок. . У ніч на 9 жовтня дрони атакували Краснодарський край Росії. Зокрема українські БПЛА на початку н...