Наступна пандемія може знову прийти з Китаю, - радник ВООЗ

Створені в 2020 році вакцини від коронавірусу знижують імовірність захворіти на COVID-19 у 20 разів, захищають від важких ускладнень і навіть смерті. Але є також люди, які завдяки особливостям імунітету можуть ніколи не захворіти на COVID-19.

Пандемія в світі може піти на спад ближче до кінця поточного року, проте необхідно пильно стежити за Китаєм, звідки приходять багато вірусів. Про це розповів директор Global Virus Network Center of Excellence, радник Всесвітньої організації охорони здоров'я і ад'юнкт-професор Університету Джорджа Вашингтона Костянтин Чумаков, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

– Ефективну вакцину від коронавірусу створено? Світ можна привітати з успіхом?

– Схоже, що так, хоча дуже не хотілося б наврочити. Але як довго зберігатиметься імунітет і наскільки вірус зможе змінитися, щоб уникнути цього імунітету – питання залишається відкритим і поки ніхто цього не знає.

Ми всі граємо по слуху, прогнози фахівців потрібно сприймати з часткою сумніву. Були побоювання, що вакцину створити не вийде, це не завжди буває легко. Наприклад, вакцини від HIV (вірус імунного дефіциту. – ред) досі немає, а його білок GP120 аналогічний білку шипа коронавірусу.

– Багато людей не вірять в ефективність препарату і навіть побоюються його.

– У багатьох країнах уже давно поширюється ставлення до вакцин, як до чогось лиховісного. Мовляв, якісь злі сили створюють вакцини, людям вживлятимуть мікрочіпи тощо. Важко зрозуміти, звідки ростуть корені таких абсолютно необґрунтованих сумнівів в ефективності вакцини.

Хоча, так, деякі з них справді не надто ефективні. Наприклад, вакцина від грипу. Вона погано захищає від хвороби, зате допомагає не померти від ускладнень, знижуючи ймовірність дуже серйозного й іноді смертельного захворювання. Це теж добре. Як кажуть, чим багаті, тим і раді. Звичайно, добре було б захиститися зовсім, але це не завжди виходить.

У випадку з вакциною від COVID-19 усе по-іншому. За попередніми даними, їхня ефективність – 95%. Це означає, що у 20 разів знижується ймовірність захворіти і майже зникає можливість отримати важкі ускладнення. Таке рідко буває і якщо це підтвердиться після закінчення випробувань, то це одна з найбільш ефективних вакцин, які нам відомі.

Вона не просто захищає від легкої і середньої форми, але переважно, що найважливіше, захищає від важкої хвороби і смерті. Тому щепитися треба поза всяким сумнівом. У нас у руках препарат, який може врятувати життя.

– Головна претензія людства до вакцини – її швидке створення. Адже зазвичай цей процес займає 5-6 років.

– Нічого дивного тут немає. Створення нового покоління вакцин засноване на принципово іншому підході. РНК-ові вакцини можна синтезувати протягом тижня-двох. Основна складність – провести випробування, довести безпеку, імуногенність, ефективність, подивитися на побічні і захисні ефекти. Ось це якраз і займає тривалий час.

Чому вакцину від коронавірусу створили так швидко? Через величезну загрозу, яка нависла над людством, фармацевтичні компанії та уряд багатьох країн вирішили ризикнути.

Зазвичай випробування проводяться в три етапи: перша, друга і третя фази. Після успішної першої – починають другу, потім третю. Все це займає якийсь час. Після випробування третьої фази починається масштабування виробництва вакцини. Це досить складний технологічний процес.

У випадку з коронавірусом, люди, не чекаючи закінчення першого етапу, переходили на наступний. Ризикували тільки одним – грошима.

Виробництво вакцини почали ще до того, як отримали позитивні результати випробувань. За рахунок ущільнення графіку і того, що багато етапів йшло паралельно, а не послідовно, вдалося заощадити багато часу. Ну і, звичайно, величезні фінансові вливання, які держави надали фармацевтичним компаніям. Наприклад, у США деякі з них отримали по півтора мільярда доларів. Це серйозні гроші, які дозволили розвернутися на повну котушку.

– ВООЗ стурбована, що вакцину від коронавірусу переважно отримали багаті країни, а країни, що розвиваються і бідні залишилися за бортом. Україна, зокрема.

– Так завжди буває в житті. Багаті завжди отримують усе першими у світі. Можна на це скаржитися, але це факт життя. У мене з цього приводу є питання до українських органів охорони здоров'я: чому вони не потурбувалися укласти можливі контракти й отримати хоча б якусь кількість вакцини для найуразливіших?

Багато країн субсидують щеплення, роблячи його безкоштовним для населення. Ці витрати окупляться сторицею після закінчення пандемії.

– Лідером із поширення інфекції у світі залишаються США. 330 мільйонів населення, але водночас щодобова кількість госпіталізацій складає 130 тисяч із 200 тисяч підтверджених.

– По-перше, США дійсно велика країна, але за кількістю випадків на душу населення вони міцно сидять поміж десятим і двадцятим місцем.

– Які вакцини найефективніші? Чую про Pfizer/BioNTech, Moderna і AstraZeneca.

– Це ті вакцини, які пройшли допитливий аналіз попередніх даних і для яких отримано достовірні дані про їх безпечність та ефективність. Pfizer і Moderna засновані на принципі інформаційної РНК, AstraZeneca – векторна вакцина, заснована на аденовірусі шимпанзе.

У Росії створено вакцину "Спутник V", засновану на тому ж принципі, але з використанням двох аденовірусів людини. РНК-ові вакцини трохи кращі, ніж аденовірусні, в сенсі ефективності.

– Російський "Спутник" і китайську Sinovac можуть дозволити використовувати масштабно?

– Компанії мають надати повне досьє всіх випробувань і виробництва вакцини. Багато з них, мабуть, не розуміють, як це треба робити. І зокрема, наприклад, те, як це зроблено в Росії, я дуже сумніваюся, що ВООЗ навіть розглядатиме такі заявки. Достовірних даних про ефективність і безпеку вакцини "Спутник V" поки немає. Мені здається, що її творці не продумали багато технічних деталей і, як кажуть в Америці, вистрілили собі в ногу. В принципі, їхня вакцина цілком може виявитися хорошою, але те, як вони її досліджували, впроваджували і проштовхували, той процес, що визначався якимись політичними пропагандистськими факторами, зруйнував довіру до неї.

– А як щодо китайської вакцини Sinovac?

– Тут треба розбиратися в результатах. Ні Китай, ні Росія не надали даних про виробництво і випробування вакцини, а те, що є – дуже скромна інформація.

Створення вакцини в Китаї відбувається в обстановці не те, що секретності, але принаймі, не повної відкритості. Цілком імовірно, що ці вакцини виявляться непоганими, але, на жаль, зараз важко відповісти на це питання.

– Скільки людей можуть щепити в цьому році?

– Pfizer наприкінці минулого року заявляла, що у них на складах є 40 мільйонів доз вакцини, цього достатньо для 20 мільйонів осіб. На 2021-й рік вони запланували виготовити ще 1,3 мільярда доз. Цього достатньо для 650 мільйонів осіб. Серйозна цифра – одна десята людства. Найімовірніше, цього достатньо, щоб щепити значну частину найбільш вразливого населення. Це тільки одна фірма.

Фірма Moderna теж оголосила про виробництво значної кількості доз. Теоретично, ці компанії разом узяті зможуть до кінця року виробити стільки, щоб щепити всіх бажаючих. Десь до середини-ближче до кінця року пандемія може піти на спад.

– Водночас вірус постійно мутує – чи зможуть вакцини пристосуватися до нових штамів?

– Це питання залишається поки відкритим. Коронавірус жив на кажанах, він добре пристосований до життя на цих тварин. Щоб розмножуватися, йому потрібно прикріпитися до клітини і проникнути в її середину. Оскільки коронавірус розмножується і піддається природному відбору, то відбираються мутації, які краще підходитимуть до людських клітин.

Вони модифікують ген шипа, що дозволяє йому швидше і міцніше прикріплюватися до людської клітини. Це збільшує його інфекційність і здатність до поширення, що неприємно. Але це зовсім не означає, що хвороба буде важчою. Таких даних поки немає.

Проте є досить просте рішення, яке застосовують у вакцинації від грипу. Кожні два-три роки вона робиться з іншого штаму вірусу, який циркулює наразі. Те ж саме можна зробити у випадку з вакциною від коронавірусу. Технологія РНК-ових вакцин це дозволяє. Досить буде синтезувати інший ген цього шипа і замінити один кубик на інший у конструкції вакцини. І все ефективно працюватиме далі.

– Коли вакцину отримає остання категорія населення – молодь і діти?

– Тут складна дилема. З одного боку, молоді люди думають, що це їх не стосується, вони житимуть вічно і будуть завжди здорові. Частково, може, вони і мають рацію, але буває, що молоді люди хворіють важко. Діти хворіють не часто, але можуть заразитися без всяких симптомів і бути переносниками вірусу. Тому в якийсь момент імунізувати їх теж доцільно.

Коли вони отримають щеплення – сказати важко. Все індивідуально у кожній із країн. Деякі країни не такі вже й далекі від стадного імунітету, там вірусу вже складніше розмножуватися. У деяких країнах Африки проводилися випробування, і виявилося, що в окремих місцях до 70% населення мають антитіла до коронавірусу.

Або вони всі перехворіли безсимптомно, що цілком може бути, або у них циркулює якийсь родинний вірус, до якого вони були експоновані раніше. Але так чи інакше багато країн наближаються до порогу стадного імунітету. Може, там і не знадобиться навіть щеплення.

– Його потрібно робити всім, навіть тим, хто має імунітет й антитіла?

– Я б рекомендував зробити, може, не відразу. Якщо ви тільки-но перехворіли, є гарна ймовірність, що у вас високий рівень антитіл. А він може знизити ефективність щеплення. Але через деякий час, 2-4 місяці, варто проімунізуватися.

Науковці порівнювали коронавірус з іншими вірусами і підозрюють, що імунітет може бути недовговічним. Вірус може пригнічувати імунну відповідь господаря. Імунітет, який викликає натуральна хвороба, може бути не такий міцний, як той, що викликає вакцина, виготовлена з одного чистого білка. Там не задіяний механізм придушення імунітету, через що захисна реакція може бути більш сильною і довговічною. Щепитися потрібно, незалежно від того, хворів ти чи ні.

– Є люди, які ніколи не захворіють на COVID-19?

– Такі є. Захисна система людини містить так званий специфічний імунітет, коли організм навчається розпізнавати специфічний вірус. Коли він із ним стикається, починає виробляти захисні антитіла.

Окрім того, існує так званий вроджений імунітет, неспецифічний. Він допомагає впоратися з будь-якою хворобою до того, як організм навчився виробляти антитіла. Багато хто знає таке слово інтерферон. Це певний білок, який організм виробляє у відповідь на інфекцію і взагалі якесь роздратування. Він, поширюючись по всьому організму, переводить ваші клітини в стан тривоги. Вони стають більш стійкими і швидко справляються з вірусом, дозволяючи неспецифічно захиститися від будь-якого інфекційного агента.

У деяких людей механізми вродженого імунітету працюють добре, у деяких дуже добре, а у деяких – погано. Зокрема, для коронавірусу було продемонстровано, що люди, які перехворіли важко, мають пошкоджені гени, що беруть участь у вродженому імунітеті.

Ті люди, яким дісталися хороші гени – можуть і не хворіти. Багато що залежить і від того, якою дозою вірусу вони заражаються. Якщо поводяться акуратно і не піддаються масовому зараженню – ймовірність захворіти менша.

Крім імунітету, який визначається антитілами, існує так званий Т-клітинний імунітет. Це коли імунні клітини здатні розпізнавати і вбивати заражені клітини, тим самим перешкоджаючи поширенню вірусу в організмі.

Вся імунна система заснована на взаємодії багатьох-багатьох факторів, трішечки тут, трішечки там, трохи тут – і все разом вас захистить.

– Лікарі вважають, що загалом світ занурився в пандемічний цикл, і коронавірус далеко не останній, з чим зіткнеться людство.

– Світ ніколи не вилазив з пандемічного циклу. Досить згадати іспанку. А скільки було пандемій грипу, а пандемія HIV. Протягом 20-го століття була велика кількість нових хвороб, що виникли через різні природні резервуари. Той же кліщовий енцефаліт. Хвороба західного Нілу, наприклад, прокотилася світом і Сполученими Штатами 20 років тому. Вона, може, і не привернула до себе такої уваги, як нинішня пандемія, але було ж.

Усього за один рік людство настільки просунулося у платформних технологіях і відпрацювало способи виробництва вакцин, що за наступної пандемії, вакцина виникне не через дев'ять місяців, а набагато швидше.

Можливо, ми увійдемо в цикл, коли зможемо з легкістю контролювати і запобігати майбутній пандемії.

– Багато є спекулятивних теорій щодо походження коронавірусу. Думаєте, він дійсно подолав міжвидовий бар'єр чи все-таки міг "втекти" з лабораторії в китайському місті Ухань?

– Цього ніхто не знає, але багато спекулюють. З великою повагою ставлюся до китайських вчених, але, в принципі, країні з авторитарно-тоталітарним режимом вірити не можна ніколи, тому що вони брешуть як дихають. Це у них у крові, і сказати правду – це останнє, що прийде їм у голову. Одного разу збрехавши – хто тобі повірить? У цьому разі вони намагаються наче відніфкуватися, що вони цього не робили, через що у багатьох людей виникає ще більше підозр.

Не думаю, що цей вірус був створений у лабораторії з якимись зловмисними цілями. Більш імовірно, що він виник природним шляхом, а можливо, дійсно "вислизнув" з лабораторії. Не треба кивати на змову там, де все можна пояснити природними причинами або головотяпством.

Але тепер ми можемо приблизно уявляти собі, звідки прийде наступна пандемія.

– Знову з Китаю?

– Втретє за це сторіччя маємо справу з коронавірусами. Виник SARS, потім МERS, тепер це SARS-2. За коронавірусами потрібно стежити. З якоїсь містичної причини багато вірусів приходять з Китаю, практично всі віруси грипу йдуть звідти. Мабуть, це пов'язано зі шляхами міграції птахів, які, пролітають над Китаєм, інтенсивно рухаючись у південну і північну півкулі.

Також це може бути пов'язано з великою скупченістю населення, коли люди живуть у щільному контакті з тваринами. Це відбувається і в Південній Америці, і в Африці, і взагалі найчастіше в тропічних країнах. Треба б стежити за цим.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...