Нацгвардія розпочала роботу над розробленням професійних стандартів на військові професії

Головне управління Національної гвардії України зареєструвало в Національному агентстві кваліфікацій вісім заявок на розроблення професійних стандартів для військових професій. Розробити стандарти планується протягом найближчого півроку.

Про це в п’ятницю, 9 грудня, під час Міжнародного форуму «Людський капітал: Безпека. Відновлення. Євроінтеграція» заявив начальник служби координації підготовки у навчальних центрах департаменту професійної підготовки Головного управління НГУ полковник Дмитро Гуртовий.

«Розроблення професійних стандартів дозволить уніфікувати та підвищити якість професійної підготовки військовослужбовців. Навіть в умовах ведення бойових дій вкрай важливо вдосконалювати професійну підготовку військовослужбовців, бо саме професіоналізм і знання своєї справи є однією з переваг перед російськими загарбниками. Ми розуміємо важливість формування єдиних вимог для зайняття відповідної військової посади у всіх військових формуваннях. Відповідні професійні стандарти обов’язково будуть погоджені зі Збройними Силами України, Державною прикордонною службою та іншими військовими формуваннями», – зазначив полковник Дмитро Гуртовий.

Національна гвардія України бере участь відповідно до закону у взаємодії зі Збройними Силами України у відсічі збройній агресії проти України та ліквідації збройного конфлікту шляхом ведення воєнних (бойових) дій, а також у виконанні завдань територіальної оборони.

Враховуючи постійну взаємодію під час бойових дій, як Збройні Сили України, так й інші військові формування потребують єдиних вимог до знань та вмінь військовослужбовця за окремою військовою спеціальністю.

Починаючи з 2014 року українські військові почали отримувати певний досвід, як за кордоном, так і на території України за допомогою місій, які організовували представники країн-партнерів, а саме зі США, Канади, Грузії, Франції, Швеції, Румунії та інших держав. Це стосувалось як індивідуальної, так і колективної підготовки. Попри те, що в цих країнах діють стандарти НАТО часто в різних країнах зустрічаються різні вимоги до тієї ж військової професії.

«З огляду на зазначене, є гостра необхідність мати однакові компетентності в особового складу за спорідненими військовими спеціальностями. Тому, варто розпочати процес стандартизації всіх військових спеціальностей на державному рівні та внесення їх до класифікатора професій», – підкреслив полковник Дмитро Гуртовий.


У Національній гвардії України робота над розробкою професійних стандартів таких професій як снайпер, бойовий медик, механік-водій, навідник та оператор БТР, інструктор фізичної підготовки та спорту, контролер особливо важливих державних об’єктів, а також висотник, розпочалася у вересні цього року. Ці професійні стандарти далі стануть основою для розроблення нових чи вдосконалення вже існуючих програм підготовки військовослужбовців у військових навчальних центрах.


Довідково: Міжнародний форум «Людський капітал: Безпека. Відновлення. Євроінтеграція» покликаний сприяти узгодженій діяльності законодавчої та виконавчої влади, роботодавців, професійних спільнот, а також використання всіх можливостей міжнародного співробітництва для розвитку Національної системи кваліфікацій України та її інтеграції в європейський та світовий простір.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Спасибі лікарю за серце не байдуже

вівторок, 14 травень 2024, 10:03

Ювілей хірурга. Живе на білому світі добра і світла людина — Валентин Григорович Білоокий. Знаю його уже понад тридцять три роки. І все він переді мною зображується в одній іпостасі — мудрий пан доктор, беззмінний заступник головного лікаря раніше Андр...

Операція росіян на Харківському напрямку почала "тормозити" - темпи падають, втрати зростають, - Костянтин Машовець

вівторок, 14 травень 2024, 9:32

Очевидно, операція росіян на Харьківському операційному напрямку почала "витормажуватись" - темпи падають, втрати, навпаки, зростають (просування противника за 13.05., на відміну від попередніх діб, явно відчутно менше). . Ну, воно й не дивно - якщо З...