Не блокує "Північний потік-2" повністю: Зеркаль прокоментувала рішення німецького регулятора

Рішення Федеральної мережевої агенції ФРН стосується правил функціонування проекту у випадку завершення будівництва.

"Отримала сьогодні багато запитань щодо рішення німецького регулятора. Зокрема, всіх цікавить, чи повністю воно блокує "Північний̆ потік-2" і чому воно таке важливе?", - пише український дипломат та радник у "Нафтогазі" Олена Зеркаль на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Рішення Федеральної мережевої агенції ФРН стосується правил його функціонування у випадку завершення будівництва. Якщо точніше, воно означає, що на проект "Північний потік 2" на німецькій території мають у повній мірі поширюватися правила оновленої газової директиви ЄС.

Це, в першу чергу, розділення функцій – одна компанія не може бути постачальником та транзитером газу. За російським законодавством "Газпром" користується монопольним правом видобувати та експортувати газ. Отже, це рішення може спонукати РФ таки наблизитися до європейських норм функціонування газового ринку та провести анбандлінг "Газпрому".

Крім того, одна компанія може користуватися не більше ніж 50% потужностей трубопроводу. До решти 50% власник повинен надати вільний доступ іншим компаніям. Що складно уявити, оскільки "вхід в трубу" є лише на території РФ. Отже, у такому випадку, навіть якщо проект буде завершено, Росія зможе використовувати його проектні транзитні потужності (55 млрд куб. м на рік) тільки на половину.

Звісно, компанія "Nord Stream 2 AG" має ще місяць, щоб подати апеляцію на рішення німецького регулятора. І вона вже заявила, що скористається цим правом. Але ми розраховуємо, що аргументи про неможливість застосування звільнення будуть такими ж переконливими для німецької феміди, як і для регулятора.

Втім, збереження транзитної ролі України все ще під питанням. Якщо трубопровід буде добудовано, наш транзит з високою ймовірністю буде дорівнювати нулю.

Саме тому, санкції США мають зараз вирішальне значення для блокування будівництва. Як відомо, російський трубоукладчик "Академік Черський" вже зайшов у німецький порт Мукран, де знаходиться логістичний центр "Nord Stream 2 AG" та зберігаються матеріали для завершення будівництва. Наші американські партнери запевняють, що "Газпрому" не вдасться задіяти свій флот без ризику для всієї компанії та її акціонерів потрапити під жорсткі санкції США".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Над Кримом виють сирени та лунають вибухи в різних кутках окупованого півострова

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:32

У тимчасово окупованому Криму вранці 19 квітня було чути вибухи. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер.

"Скоро корабли будут уничтожаться здесь": Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:17

Партизанський рух "Атеш" провів розвідку військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. Туди РФ перемістила більшість своїх суден з Криму. Про це пише "Атеш" у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Під час розвідки б...