Не можна виключати війну Росії зі Скандинавськими країнами, - Foreign Policy

З початком повномасштабної війни Росії в Україні нові північні альянси змінюють геополітичний баланс сил, і незабаром арктичні країни НАТО переважатимуть Росію у співвідношенні сім до одного. Наразі світові лідери все частіше переймаються питанням – наскільки ймовірною є ескалація в Арктичному регіоні, зазначають Патріоти України.

Як пише Foreign Policy, протягом останніх кількох десятиліть двосторонні й міжнародні угоди між Росією та іншими арктичними державами підсилювали спільну північну безпеку, а також наукові інтереси. Але після повномасштабного вторгнення Росії до України ці домовленості швидко розвалилися. “Якщо війна в Україні чогось і досягла, то це зближення Північних країн у питаннях безпеки”, – пише видання.

“Зараз ми маємо сім з восьми арктичних країн, геополітично згуртованих і з високопотужними збройними силами. Я не знаю, чи існує така концентрація узгодженості і можливостей між країнами деінде у світі”, – зазначив один з експертів.

Проте інші зазначають, що все це робиться в ім'я стримування, і сходяться на думці, що повномасштабний північний конфлікт малоймовірний. Водночас, як не парадоксально, військовий потенціал та економічні ресурси Росії, які посилюють напруженість в Арктиці, також стримують реальну ескалацію. На півночі Росії просто є що втрачати: величезна територіальна маса і великі ресурси викопного палива є основними претензіями на її ідентичність як глобальної наддержави. Тому Кремль зацікавлений у підтримці “низького рівня напруженості” на півночі.

Поки що це означає гібридну війну: тактику “сірої зони”, яку важче відстежити або приписати собі. У високомілітаризованих зонах помилки можуть нести найбільший ризик. І, як зазначають експерти, “прорахунки й неправильна інтерпретація” є “найбільшим ризиком для безпеки в Північноатлантичній Арктиці”. В цьому регіоні Росія і НАТО проводять часті військові навчання, відпрацьовуючи мобілізацію своїх сил і флотів.

“Але це складні операції, які часто вперше випробовують людей і процедури. Достатньо одного випадково випущеного пострілу, одного перехрещеного сигналу, щоб репетиція відкрила театр військових дій. Зазвичай такі навчання чітко комунікуються і координуються через кордони. Але останнім часом ця комунікація постраждала”, – зазначає видання.

У найгіршому разі, пише Foreign Policy, війна в Україні може завершитися північним ударом. Росія має 11 підводних човнів, здатних запускати ядерну зброю великої дальності; вісім із них перебувають на Кольському півострові. Вже з цієї причини Арктика має особливу вагу для світових лідерів, які повинні розглядати ескалацію до її абсолютного гіпотетичного кінця.

Незважаючи на це, експерти підкреслюють, що арктичний конфлікт у будь-якій формі все ще суперечить інтересам Росії та є менш імовірним, ніж в інших частинах світу. Проте вони застерігають від припущення, що Путін поводитиметься раціонально. Якщо його загнати в кут, коли НАТО розширюється, а українські війська просуваються вперед, неможливо знати, як він відреагує.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...