"Неадекватні біженці" насміхаються над ЄС: Які фейки про українців у Німеччині поширює пропаганда Кремля

Основними інструментами для розповсюдження дезінформації про Україну та рішення, що впливають на долю біженців стали TikTok та Telegram, розказали у Center for Collaborative Investigative Journalism. Розслідувачі проаналізували акаунти, пов'язані із росіянами та закони Німеччини, передають Патріоти України.

Telegram: гра в ненависть

“І Telegram, і його засновник Павло Дуров заявляли, що у них немає співробітників у Росії. Але ми знайшли підтвердження, що вони є. Також частина серверів компанії залишається в Росії”, – розказав Артем Старосєк, засновник OSINT-агенції Molfar.

Ба більше, росіяни з часом змінили свій підхід до поширення дезінформації. Якщо раніше писали тільки російською, то зараз роблять усе, щоб повідомлення виглядало, як створене українцями.

У Німеччині проблема Telegram набуває й інших особливостей, адже це месенджер, у якому існує багато груп й закритих чатів, як для росіян у Німеччини, так і для українських біженців.

Основні теми, які поширюються через росіян у Німеччині: "неонацизм в Україні", критика ЄС й обов'язково демонізація біженців. Один із найпомітніших – Telegram-канал “Cancellor's Daddy”.

Його авторка Поліна Маяк часто дає інтерв'ю пропагандистам й каже, що проживає в Німеччині.

Інший пропагандист – Грегор Шпітцен, що називає себе незалежним журналістом й політологом з міста Росток й робить огляди преси на своєму Telegram-каналі “Мекленбурзький петербуржець”. Його основна практика – перекладати будь-які німецькомовні матеріали, де є скептицизм до України, єдності ЄС чи де необхідне відбілювання російської влади. Але тема біженців його також цікавить. Особливо активізація була помітною після того, як в Україні почалася дискусія щодо нового закону про мобілізацію.

Саме тоді на його каналі з'явився такий заклик: “Друзі із великих німецьких мегаполісів! Берлін, Гамбург, Мюнхен, Франкфурт. З сьогоднішнього дня в Європі розпочалася якась пекельна тяганина з українськими біженцями після того, як уряд у Києві ввів нові інструменти мережевого контролю. Купа відео з Іспанії, Чехії та інших країн, де народ стоїть у чергах на оформлення нових документів, бо консульські послуги перестають оформлятися тим, хто не став на військовий облік. Потрібні відео з Німеччини”.

Від розважального контенту до пропаганди у TikTok

Наприклад, російськомовна гід з ніком у TikTok LidiiaBerlin, до повномасштабного вторгнення розповсюджувала розважально-пізнавальний контент про міста Німеччини, пропонуючи свої послуги.

Але потім з'явилася інша стратегія – аналіз законів для українців зі статусом тимчасового захисту.

Так, спочатку жінка, яка говорить на відео російською та вимовляє слово “украИнцы” з неправильним наголосом, залякувала біженців тим, що у них “заберуть всі виплати”. Подібні теми допомагали розганяти коментарі й викликати суперечки.

Діаспора росіян у Німеччині теж одразу активізувалася, залишаючи коментарі про те, що “чесні росіяни в Німеччині живуть по 20-30 років та сплачують податки”. Але українці в основному не велися на дезінформацію й ставили справедливі питання: "Де про цю процедуру можна прочитати? Що це за законодавчий акт?”

Як тільки жінка додала до відео образи, вони стали ще популярнішими. Так TikTok про “неадекватних українських біженців, що не хочуть працювати” набрав більше 500 тисяч переглядів.

Паралельно вона зазіхнула на тлумачення політичних подій у Німеччині. Свій канал у YouTube зі схожим контентом вона описала як “Новини Німеччини з Лідією. Перший канал новин у Німеччині”. Через підпис у Paypal та посилання на Instagram, можна знайти LinkedIn “експертки” широкого профілю. Там вона чітко підписана як “Русский гид в Берлине”.

З середини 2023 року на її акаунтах все частіше пропонуються відео іншої тематики, які жінка записує на вулицях Берліна. З 2024 року вона почала розповідати про все підряд – від "магії випадку" до обговорення "зброї відплати" й проєктів нацистської Німеччини.

Хто й як відповідає за поширення хейту?

У Німеччині мова ненависті регулюється різними законами, зокрема Кримінальним кодексом (Strafgesetzbuch) і введеним у 2017 році Законом про захист прав у мережах (NetzDG). NetzDG вимагає від соціальних мереж зі значною базою користувачів у Німеччині (понад 2 мільйони, таких як Facebook, Instagram, Х і YouTube) негайно видаляти незаконний вміст, зокрема мову ненависті та фейкові новини. Звісно, TikTok та Telegram контролювати складніше.

“Telegram не модерується. Єдине, стежать за порнографією та повідомленнями про наркотики. І то не завжди дуже вдало. Але Telegram став одним із головних джерел інформації про війну Росії проти України та геополітику”, – розказала Юлія Дукач, аналітикиня даних і керівниця групи моніторингу дезінформації Texty.org.ua.

У відповідь на цей факт речник Telegram Ремі Вон спробував виправдатися, що “Telegram є платформою для обміну повідомленнями, а не платформою соціальних мереж”.

“Telegram – це платформа, яка підтримує право на мирне вираження свободи слова. Однак контент, який порушує наші умови, старанно видаляється модераторами. Це включає заклики до насильства, поширення приватної інформації та незаконну порнографію”, – додав Вон.

Хто допомагає українським біженцям?

У баварському бюро ініціативи Meldestelle REspect! є спеціальна форма для звернень щодо мови ненависті. Організація навіть залучила працівників, які розмовляють українською та російською. Станом на кінець 2023 року ініціатива отримала 1905 повідомлень, які стосувалися війни Росії проти України.

Коли користувач надсилає повідомлення, команда вивчає його, щоб вирішити, чи можна кваліфікувати його як кримінальний злочин і чи слід надіслати запит до поліції. Якщо ні, експерти можуть запропонувати інше рішення, наприклад запит на видалення з платформи соціальних мереж.

“Є контент, який можна вважати дискримінаційним, але сам по собі він не є незаконним. Свобода слова є дуже важливим правом, яке закріплено в конституції Німеччини. А от підбурювання та заклики до насильства – це вже не думка, а скоріше кримінальний злочин, що може мати наслідки”, – розказав Ахмед Гаафар, директор організації.

Виявилося, що навіть у країні, де існують суворі закони, все ще важко притягнути до відповідальності тих, хто її поширює. Наприклад, згаданий вище коментар про “неадекватних біженців” не вважається поширенням мови ненависті, а радше висловленням власної думки. Інша справа пропагандиська складова багатьох інформаційних кампаній у Telegram чи TikTok – і з цією проблемою Німеччині все ще доведеться розбиратися.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Убивства опонентів, які мали полярних прихильників, призведуть до хаосу. Тому мені цікаво не те, хто виконавець убивства Фаріон, а хто смикав за ниточки", - Береза

субота, 27 липень 2024, 22:00

"Коли я писав блог по вбивству Фаріон, то зразу сказав, що ви будете здивовані вбивцею і мотивами", - пише у своєму блозі Борислав Береза, передають Патріоти України. "Зараз бачу сміхуйочки з приводу, що наступною жертвою мав бути Макс Бужанський. Про ...

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького