Неймовірне поряд: Звідки взялися величезні валуни, розкидані по всій Землі (фото)

Величезні кам'яні кулі, які називають сферичними конкреціями, знаходять по всьому світу: на пляжах Каліфорнії й Нової Зеландії, в Коста-Ріці, в Росії.

Незвичайні камені здавна вважалися наділеними магічними властивостями, а їх походження приписували таємничим прадавнім цивілізаціям і навіть інопланетянам. Що вони являють собою насправді і звідки взялися, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Валуни Моеракі

Валуни Моеракі

Найзнаменитіші сферичні конкреції – валуни Моеракі, розкидані по узбережжю Отаго в Новій Зеландії. Найбільші з них важать кілька тонн, їх діаметр сягає 2,5 метра.

За місцевою легендою, це скам'янілі овочі та кошики з товарами з міфічного каное Араї-Те-Уру, яке поверталося з далеких країн з гарбузами та іншими дарами природи, але розбилося в морі. Нібито море викинуло їх на берег.

Але за версією геологів, це гігантські карбонатні конкреції, що сформувалися приблизно 50 мільйонів років тому в морському мулистому осаді. Вони складаються з піску, мулу та глини, зцементованих кальцитом.

Усередині таких каменів знаходиться затравка – скам'янілість органічного складу, до якої стягувався карбонат кальцію або кальциту.

Сфера з раковиною молюска, яка послужила затравкою

Кам'яні кулі Коста-Ріки: природні та рукотворні

Відомі також кам'яні кулі Коста-Ріки – петросфери. У дельті річки Дікіс, на півострові Ніко і на острові Каньо біля узбережжя Тихого океану їх більше 300. Діаметр куль сягає 2,57 метра, вага – 20 тонн.

Частина з них – карбонатні конкреції, як і валуни Моеракі, але є й рукотворні, зроблені з більш твердих порід, – габро і гранодіоритів.

Археологічні розкопки показали, що петросфери пов'язані з періодом Чиріки (IX-XVI століття). Їх розміщували перед входом в житло: ймовірно, це говорило про високий соціальний статус. У похованнях виявили й невеликі кульки – діаметром 7-10 сантиметрів.

Кам'яні кулі Коста-Ріки

Вчені припускають, що, індіанці, побачивши природні валуни, зробили їх предметом культу і самі стали виготовляти схожі з округлих валунів більш твердих порід.

На даний час лише шість куль знаходяться в місцях їх початкового виявлення; інші можна побачити в музеях – як у самій Коста-Ріці, так і за її межами, зокрема, у Вашингтоні та Кембриджі.

Загадка кам'яних куль

Кам'яні сфери виявлені в Аргентині, Китаї, Канаді, в штатах Канзас, Каліфорнія і Огайо в США, в Казахстані і в Росії.

Кам'яна сфера у дворику Національного музею Коста-Ріки

Вчені досі займаються їх дослідженням. Так, залишаються відкритими питання: як швидко вони ростуть, чому така правильна форма і через що ріст каменів припиняється?

Дослідження в Японії, Англії та Новій Зеландії показали, що навіть найбільші кулі утворюються всього за кілька десятиліть.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Бандерівський більярд: Удар по Джанкою показав, що ЗСУ перейшли до витонченої стратегії ракетних ударів

субота, 20 квітень 2024, 2:35

Проект "Схеми" видання "Радіо Свобода" оприлюднив супутникові знімки аеродрому в тимчасово окупованому Джанкої, перші після "бавовни" в ніч на 17 квітня 2024 року. Як випливає із цих знімків, станом на 19 квітня 2024 року російські окупанти прибрали з ...

Падіння "Техаса": Російські окупанти викрали та зґвалтували свого ж пропагандиста. Після того як розгорівся скандал - ліквідували

субота, 20 квітень 2024, 1:45

Російські окупанти викрали і зґвалтували прокремлівського пропагандиста зі США Рассела Бентлі на прізвисько Техас. Про це у своєму Telegram-каналі переповів український журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на звернення дружини американця Людмили. За її ...