Нова РЕБ-технологія стане геймченджером на фронті: Українське підприємство обіцяє за місяць показати новітню зброю, проти якої не встоять навіть дрони з ШІ та новітньою прошивкою

Репортаж видання dev.ua з полігону виробника РЕБ/РЕР систем Kvertus.

«Спроможності нашого підприємства — від 5000 засобів щомісяця», — каже Сергій Скорик, комерційний директор підприємства Kvertus.

Ці слова звучать під час виступу перед журналістам, яких компанія зібрала на полігоні, щоб ті могли власноруч протестувати лінійку її продуктів. В якийсь момент Сергій розповідає про технологію, яка скоро має змінити «правила гри» на полі бою під час використання РЕБу на нашу користь. Ось наш репортаж та ексклюзив з місця події.

Що є на озброєнні

На сьогодні Kvertus має 4 кодифіковані пристрої для використання Силами оборони, каже Сергій Скорик. Це — контрFPV-рюкзак, контрFPV для окопів і техніки, Kraken контрFPV 10 Вт (купол з антенною, який працює на 1,5 км) та Kraken A (також має направлену антенну):

«Ми єдині в Україні, хто зміг посадити найновітнішій дрон Autel 4TPro з прошивкою Protect+. Він має штучний інтелект, працює на 6 частотах і в нього автоматична подвійна поляризація. Тому військам потрібен Kraken A, який на сьогодні може зупинити такий БПЛА», — розповідає Сергій.

Ще 5 засобів компанії пройшли потрібні тестування і комісії та розглядаються Міністерством оборони та Нацгвардією до кодифікування. Мова про різні кодифікації Kraken і антидронові рюкзаки. Загалом на фронті зараз використовується близько 3000 пристроїв компанії.

«Ми маємо на сьогодні найбільшу в Україні лабораторію, яка може одночасно перевіряти до 65 засобів. Для порівняння, державний центр радіочастот може перевіряти 4 засоби на добу».

Сергій Скорик з антидроновою рушницею

Як відбувається перевірка? Коли складові засобів приходять на склад, в лабораторії перевіряються їх потужності. До прикладу, якщо компанія-постачальник каже, що елемент має 50 Вт, недопустимо, щоб там було 49 Вт, пояснює Сергій Скорик. Друга перевірка відбувається на виробництві. Третя — перевіряють готовий пристрій. Це потрібно, аби максимально швидко пройти перевірки, але вже від Сил оборони.

«Компанія щотижня виїжджає на передову і тестує пристрої разом з військовими», — додає комерційний директор Kvertus.

Місяць тому компанія представила пристрій радіоелектронної розвідки Azimut. Сергій називає його «найпотужнішим і найшвидшим засобом у своєму класі у світі».

Усе, що Kvertus заробляє, він реінвестує в нові розробки. «Усі Bradley, Abrams, українські танки мають саме наші контрFPV-засоби», — каже Сергій. Його слова підтверджує військовий із Херсонського напрямку, який також приїхав на тестування. Підрозділ військовослужбовця використовує пристрої Kvertus, котрі, які й РЕБ загалом, є максимально важливими на фронті сьогодні, під час засилля використання дронів.

Технологія-геймченджер

«Через місяць ми анонсуємо нову технологію зі збиття дронів. Її на сьогодні не використовує жодна компанія у світі», — ділиться планами на найближче майбутнє Сергій Скорик.

Він пояснює, що зараз на фронті працює технологія подавлення «білого шуму». Тоді як новинка передбачає роботу з захисними протоколами LoRa. «Відповідно скоро ми будемо проводити тестування вже за новою технологією», — додає спікер.

Що таке LoRa

LoRa (Long Range) — це технологія бездротового зв’язку, яка дозволяє передавати дані на великі відстані з мінімальним споживанням енергії. Вона працює на низьких частотах радіохвиль, що дозволяє їй проникати через перешкоди та мати більший зону покриття порівняно з іншими бездротовими технологіями.

LoRa використовується в різних сферах, таких як сільське господарство, містобудування, промисловість та інше. Вона може бути особливо корисною для створення мереж Інтернету речей (IoT), де пристрої повинні передавати дані на великі відстані з довгим терміном служби батареї.

Крім нової технології, Сергій анонсував 2 нові типи рушниці, які вийдуть цього місяця. Перша — контрFPV, яка працюватиме з відповідним типом дронів на всіх частотах. На ній будуть генератори 30–50 Вт, аби засіб був максимально потужний. Друга новинка — рушниця від скидів, яка працюватиме з частотами, які замовлять підрозділи.

«Оскільки ми працюємо з військовими, нам передають найсвіжіші дані. Наприклад, зараз росіяни почали використовувати частоту 100–200 МГц. Ми вже розробляємо подавлення цих частот», — каже спікер.

Збивати ворожі дрони

Переходимо до практичної частини.

Ось так на екрані оператора дрона відображається дрон (ліва частина монітору):

Журналістам роздали антидронові рушниці. Вони прості у використанні, потрібно просто натиснути на гачок чи кнопку. Найважче — побачити/почути дрон, аби прицілитися:

Потрібно правильно направляти пристрій, щоб дрон потрапив у його поле роботи:

Паралельно через рацію звітує оператор, що відбувається з дроном. Нескладно здогадатися, що всі вони втрачали зв’язок.

А ось тут Сергій повертається, знайшовши збитий за 500 метрів дрон в полі. Це було найефектніше дійство тестування, тому що вистачило 3 секунд роботи Kraken, щоб БПЛА звалився на землю:

Цього разу дрон впав вдало. У компанії кажуть, що часто просто розбивають БПЛА під час тестувань:

Полігон

Чому полігон ми називаємо «таємний»? Тому що коли їхали до нього, в якийсь момент нам роздали медичні маски й попросили їх одягнути на очі. Згадався COVID-19, який під час повномасштабної війни виглядає чимось з минулого життя. Маски, якщо що, не просвітлювалися:

На полігоні окрім тестування польотів, є місця для тренування бійців. Починаючи від вогневих рубежів, завершуючи окопами та бліндажами:

Це лише мала частина окопного лабіринту, який є на полігоні:

Наостанок побажання для рус#і від бійців, які проходили тут тренування:

Краще й не сказати.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Обдиралівка з електроосвітленням

субота, 18 травень 2024, 18:36

Відверто з болем. Якби мене хтось запитав, як життя-буття цієї весняної воєнної пори у центрі столиці, де мешкаю вже понад тридцять літ, то я би на це питання відповів словами героїв відеосюжетного анекдоту про хлопчика і його розважливого кота. Там м...

DeepState каже про втрату ще одного села біля Вовчанська, окупанти кажуть про два

субота, 18 травень 2024, 18:30

Ворог намагається обійти місто Вовчанськ Харківської області з південного заходу. Про це свідчить оновлення мапи DeepState у неділю, 18 травня 2024 року, передають Патріоти України. "Ворог зайняв Бугруватку", - зазначає ТГ-канал проєкту. Село Бугруватк...