Обережно, шахраї! Як за допомогою телефонів українців залишають без грошей

Шахраї завжди використовують одні й ті самі методи, нові схеми трапляються, але не часто, відзначає експерт.

В Україні шахраї крадуть номери українців, а після використовують їх для схем обману. Бази даних з контактами можна купити в мережі, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

"Контакти з базами даних продають у мережі вже дуже давно", – розповідає заступниця голови міжбанківської асоціації "ЕМА" Олеся Данильченко. Купуючи їх, можна вибирати окремі категорії: номери тільки клієнтів конкретного банку, дані зоомагазину, ті, хто продає товари на OLX, жителі сіл тощо.

Кожен номер обходиться приблизно в 10-20 копійок. Їх закуповують цілими каталогами, а потім усім підряд розсилають схожі повідомлення. Якщо ви розміщували свій контакт у будь-якому оголошенні, в магазині, заповнювали онлайн-форму, ймовірно, ваш номер також є в якійсь із доступних для шахраїв баз.

Продають бази контактів

Як говорить Данильченко, шахраї завжди використовують одні й ті самі методи. Нові схеми трапляються, але не часто. Найчастіше трансформують вже наявні прийоми. До речі, схему обману теж можна купити в інтернеті. На спеціальних сайтах за кілька тисяч гривень можна купити докладну інструкцію, як заробити на обмані і що для цього потрібно.

Зловмисники або створюють відчуття загрози, що насувається (кажуть про спроби злому банківських карт, наприклад), або обіцяють приз, виплати від держави.

Зрештою головне завдання: змусити сплатити комісію, переказ, страховку, придбати товар із величезною націнкою. Або ж зовсім передати доступ до свого банківського рахунку.

"Нещодавно отримав повідомлення, що на моє ім'я нібито якийсь переказ зробили. Я подзвонив, молодий чоловік сказав, що може лист надійти на адресу. Конкурсна комісія випадково вибрала мій номер, і ось тепер зв'яжуться зі мною невдовзі. Ну, я, дурень, усе і розповів", – каже читач Олексій.

За кілька годин представники "компанії" подзвонили вже самі. Сказали, що потрібно купити навушники, щоб підтвердити свою участь в акції. Водночас, як каже Олексій, його називали переможцем і постійно повторювали про можливість отримати приз у розмірі 370 тис. грн.

"Я погодився купити ті навушники. Надіслали їх мені на пошту буквально через день. Сплатив, і ось тепер досі чекаю того призу. Онуку хотів віддати навушники. Він питає: діду, а скільки ти віддав за них? Кажу, вони 800 грн усього лише коштували. Виявляється, в інтернеті такі самі можна купити за 150 грн. Просто ошуканці, ніякого призу", – розповідає Олексій.

Іноді перед відправленням "призу" просять окремо заплатити "страховку" або "мито". Найчастіше йдеться про незначну суму – від 167 до 500 грн.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Затримання заступника Шойгу – це негативний сигнал для нас, - Вадим Денисенко

четвер, 25 квітень 2024, 0:30

"Затримання заступника Шойгу. Чому це негативний сигнал для нас", - пише політолог Вадим Денисенко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:. "1. Затримання такого рівня не могло бути проведене без погодження з ...

"Стоило мне лишь один раз вы*бать овцу… ": Іван Яковина дотепно пояснив, ким став Путін для Єльцина

четвер, 25 квітень 2024, 0:15

"Ельцин много всего хорошего хотел сделать, а в начале своего срока даже кое-что сделал. Но запомнится он тем, что буквально за руку привел Путина в свой кабинет и посадил его на трон", - пише російський опозиційний журналіст Іван Яковина на своїй стор...