Окупанти переїжджають у Краснодарський край, бо думають, що ЗСУ можуть скоро визволити півострів, - житель Криму

Чиновники-окупанти панікують і переселяються з Криму в Краснодарський край Росії, адже відчувають, що ЗСУ зможуть визволити півострів найближчим часом, повідомив голова кримської проектно-освітньої платформи Q-Hub Еміль Ібрагімов. В інтерв'ю Ібрагімов розповів про настрої росіян і українців у Криму, а також про вибухи у Джанкої, які пролунали 16 листопада, передають Патріоти України.

— Скажіть, будь ласка, що сталося пізно ввечері у Джанкої?

— За офіційними даними важко робити якісь висновки, але й на офіційні дані також не варто орієнтуватися, тому що, як завжди, там немає «потерь».

З місцевих джерел ми знаємо, що були вибухи — десь шість, хтось писав про вісім «хлопків» у східній частині міста Джанкой. Як відомо, це були удари по аеродрому Джанкой.

Через 40 хвилин були удари, можливо, по трансформаторах або енергетичній інфраструктурі, після чого в деяких районах міста зникло світло. Якщо також оцінювати те, що пишуть місцеві ЗМІ, то один з них написало про часткове пошкодження. Тобто все ж інформація проникла в публічний простір — і про те, що було незначне, як вони пишуть, пошкодження інфраструктури, і про військовий аеродром у Джанкої.

Відомо, що на цьому аеродромі дислокується 39-й вертолітний полк. Крім того, там дислокується 27-ма змішана авіаційна дивізія 4 командування ВПС і ППО Південного військового округу, три авіаційні ескадрильї. Серед них такі гелікоптери, як Мі-8, Мі-35М, Мі-28 і Ка-52.

— Можемо мати сподівання, що якась ворожа техніка була пошкоджена, якщо, звісно, прийняти версію про обстріл тамтешнього аеродрому?

— Можна оцінювати за даними супутникових знімків. Навіть через Google Maps, що було пошкодження аеродрому. Я бачу на супутникових знімках щонайменше три сліди від пошкоджених гелікоптерів, пошкодження однієї з баз і ще одна будівля, але я не знаю, що саме в тій будівлі [розташовано] і чому вона важлива. Це вже має сказати експерт з військової авіації.

Але на супутникових знімках чітко видно удари і пошкоджений гелікоптер. На одному видно сліди від гелікоптера. Видно частину гвинтокрила, який ще прибрали з цього, так би мовити, гелікоптерного паркінгу. Все це видно на супутникових знімках.

— Колишній командувач армії США в Європі генерал Бен Ходжес вважає, що тимчасово окупований Крим стає схожим більше на пастку для РФ. І, за його словами, після пошкодження Керченського мосту в Росії зараз в рази знизилися можливості підтримувати свої війська на півдні України, у Криму зокрема. Як за таких умов почуваються зараз окупанти на півострові? Як вони поводяться в Криму зараз?

— Я знаю, що вони вводять постійно якісь рівні загроз. Як кажуть місцеві чиновники офіційно, то зараз жовтий рівень небезпеки. Тобто вони готуються до атаки. І, звісно, цей міф про те, що все спокійно і немає паніки, має заспокоювати. Є інформація, що саме до Криму передислокують свої війська окупанти, щоб зберегти техніку і живу силу. Але вже після визволення Херсона стало зрозуміло, що повністю контролюються всі дороги в Крим — в Армянськ, Джанкой тощо. Думаю, можна зробити висновок, що кримські дороги повністю контролюються, і зараз в зоні ураження Крим все ж знаходиться. Це було ще до визволення Херсона. Але зараз, думаю, що нашим силам буде значно легше діставати до військових об'єктів і російської армії, яка розташована, тим паче, на півночі Криму.

— Генерал Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів США, каже, що звільнення окупованого Криму військовим шляхом малоймовірне. Він каже, що російська армія може піти з півострову в результаті політичного рішення. А як ви на сьогоднішній день оцінюєте взагалі ймовірність і можливість такого політичного рішення? Ще кілька місяців тому ми могли б сказати, що це неймовірно, Путін ніколи на це не піде. Але зараз, після того, як ЗСУ витіснили російські війська з Херсона, можливо, таким чином буде розвиватися ситуація в Криму?

— Я думаю, що зараз можна вже робити висновки, як кажуть багато військових експертів, які дійсно розуміються на військовій справі, що найскладніші бої, якщо брати південний напрямок, будуть у Херсонській області. Вже не буде такою проблемою взяти під контроль саме кримський напрямок і дістатися Криму.

Зараз всі очікують, що буде відбуватися на Кінбурнській косі, тому що це вихід на лівий берег; і що буде відбуватися на мелітопольському, тобто запорізькому напрямку; з цих двох сторін — з заходу та сходу. Після того, коли ми зрозуміємо, як там відбуваються події, які будуть успіхи наших військових на лівому березі, можна буде робити реальні висновки щодо Криму. Але тільки політична воля і якісь сторонні перемовини, про які ми не знаємо, можуть вберегти, так би мовити, окупантів від розгрому на кримському напрямку. Але з точки зору військової стратегії, проблема визволення Криму військовим шляхом не є проблемою.

— Які настрої зараз панують серед мирного населення на півострові? Що вони кажуть? Як вони живуть? Чи чекають на повернення Криму в Україну?

— Звісно. Треба оцінювати реакцію місцевих у телеграм-каналах, у соцмережах, вони відкриті. І ми бачимо, що багато людей, звісно, чекають на ЗСУ, на визволення. І тим більше після успіхів на херсонському напрямку ще більше такої надії виникло у людей. Звісно, є паніка серед окупантів і проросійської частини, точніше — громадян Росії, які незаконно опинилися у Криму після окупації в 2014 році.

— Так, були такі, які намагалися скористатися ситуаєю. Їм здавалося, що так буде завжди.

— Це політика колонізації. І ми бачимо, що багато хто [з них] залишив Крим. Тому що вони розуміють небезпеку, незважаючи на заспокійливі дифірамби офіційної окупаційної влади в Криму.

Велика частина людей — кримські татари, українці — дуже чекають на визволення Криму. Але інша частина людей, які є окупантами, звісно, або переселяють свої сім'ї, або вже самі переселяються. І я думаю, що там є дійсно значна паніка. І ми бачили цю паніку після ударів наших ЗСУ по Севастополю, Новофедорівці, Керчі, зараз — Джанкою, ці затори на Керченському мості. Тобто реалії такі, що більше страху через успіхи ЗСУ.

— Які шляхи для втечі обирають зараз ті, хто хоче поїхати і самотужки залишити Крим? Тому що ми знаємо, що Кримський міст сильно пошкоджено. Як вони виїжджають? І наскільки масовий цей виїзд зараз?

— Кримський міст дійсно пошкоджений. Кажуть, що повністю він може відновитися до середини або навіть до кінця 2023 року. Це, звісно, якщо ми не кажемо про визволення Криму ЗСУ раніше. Неважливо, політичним або військовим шляхом.

Тобто Кримський міст не може брати на себе значного навантаження, тим паче військової техніки, тому що є певні параметри. І зараз окупанти користуються для перенаправлення військової техніки поромом, що значно ускладнює передислокацію військових сил. Це значний позитив для наших ЗСУ.

Якщо казати про цивільних, то все ж мостом обмежено користуються, користуються також навіть поромом. Ми бачили відео і, як кажуть місцеві, багато людей після завдавання ударів ЗСУ покидають Крим. І ми знаємо про переселення місцевих окупантів або чиновників-окупантів у Краснодарський край Росії, де вони зараз знімають собі квартири, переселяються туди, щоб там жити. Тобто ми бачимо цей тренд і можемо робити висновок, що це, звісно, паніка і страх, що все ж ЗСУ зможуть визволити Крим найближчим часом.

Джерело: Радіо НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Над Кримом виють сирени та лунають вибухи в різних кутках окупованого півострова

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:32

У тимчасово окупованому Криму вранці 19 квітня було чути вибухи. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер.

"Скоро корабли будут уничтожаться здесь": Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:17

Партизанський рух "Атеш" провів розвідку військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. Туди РФ перемістила більшість своїх суден з Криму. Про це пише "Атеш" у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Під час розвідки б...