Отруєння Навального: Чи наважиться Меркель скасувати будівництво "Північного потоку-2", - аналітик

Офіційний Берлін наразі намагається стриматись від коментарів стосовно отруєння російського опозиціонера, але жорстка реакція преси та політиків всередині Німеччини може примусити Меркель до подальшого скорочення співпраці з режимом Путіна.

"Історія з отруєнням Навального, перемістившись із Омська до Берліна, сподівано почала розгортатися із новою силою. Канцлерка Ангела Меркель і очільник МЗС Гайко Маас після оприлюднення висновку "Шаріте" стосовно отруєння російського опозиціонера випустили спільну достатньо стриману заяву, із закликом до Кремля "ретельно розслідувати подію і зробити це з повною прозорістю", - пише оглядач Тарас Паньо у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Але якщо керівництво Німеччини зберігало у своїх коментарях певну стриманість, то реакція, наприклад, німецької преси вийшла набагато жорсткішою. Публікації виходили під заголовками"Захід повинен відповісти санкціями на вбивство Навального", "Експерт з отруєнь: "Наказ отруїти Навального віддавав особисто Путін", "Шокуюча політика російського керівництва" і багатьма іншими в подібному стилі. Навіть давні гріхи путінського режиму або наближених до нього сил – на кшталт минулорічного вбивства в парку Тіргартен – знову стали предметом інтересу.

При тому реакція з Кремля на пропозицію про розслідування "з повною прозорістю" вийшла не надто сповнена ентузіазмом. Прес-секретар Путіна, який ще чотири дні тому взагалі відмовлявся від коментарів у цій справі, рішуче заявляючи, що "ми не медики, щоб із цим розбиратися", за останні години, здається, закінчив медичний університет – бо на сьогоднішній зустрічі з пресою вже впевнено розповідав про ймовірні причини зниження рівня холінестерази, особливості застосування атропіну та інші речі, які періодично з'являються в полі зору токсикологів та зацікавленої публіки після відомого вояжу "солсберецьких туристів". Але все, сказане Пєсковим, зводиться до того, що німецька сторона не знайшла в організмі Навального отрути – а тому і говорити немає про що.

При тому що використання фосфорорганічних речовин, здатних викликати симптоми, аналогічні тим, що лікарі зафіксували в Навального, має в Росії давню і міцну традицію. І мова йде не тільки про застосування "Новічка" на території Британії. Зокрема, з подібними симптомами загинув в 1995 році бізнесмен Іван Ківеліді. Тільки в 2007 році спливло, що отруїв його партнер по бізнесу, який купив отруту у військовому токсикологічному інституті у місті Шихани Саратовської області. З того часу "лихі дев'яності" давно завершилися, і тепер бойовою отрутою користуються, схоже, не багаті бізнесмени, а російська влада.

Як би там не було, позиція Пєскова, яка зводиться до відсутності отрути в організмі Навального (яка в принципі не могла проіснувати в організмі в незмінному вигляді декілька діб), недвозначно натякає на те, що ніякого бодай на перший погляд адекватного розслідування в Росії не буде. Навіть якщо політика отруїли не за наказом Путіна, а за відмашкою якогось із ФСБ-шних фігурантів його журналістських робіт.

І ця історія ставить фрау канцлерін у дуже незручне становище. Оскільки достатньо потужний громадський резонанс, який виник довкола цієї справи завдяки старанням німецької преси, вимагає від неї певної практичної реакції.

Звичайно, Берлін може обмежитися "косметичними заходами" – на кшталт висилки пари-трійки російських дипломатів. Але в такому випадку опозиція отримає зручний привід для критики не самої навіть Ангели Меркель – яка все рівно збирається завершувати свою політичну кар'єру – а всієї її партії, яка, до слова, і без того переживає не найкращі часи.

Тому чинній керівниці Німеччини, схоже, доведеться готувати сильний антиросійський хід. Але при тому очевидний вибір, який їй підказують як преса, так і опоненти – скасування будівництва "Північного потоку – 2" – Меркель поки не наважується. Не в останню чергу, здається, тому, що до цього її давно підштовхує чинний президент США Дональд Трамп, робити приємне якому німецька лідерка не має ані найменшого бажання.

В будь-якому випадку, історія з Олексієм Навальним стане черговим потужним запобіжником на шляху ймовірного послаблення європейських санкцій проти Росії. І річ навіть не в Навальному, який є достатньо "системним" опозиціонером – і в Європі це чудово розуміють. Річ в тому, що нелімітоване й нічим не виправдане використання спеціальних служб, отрут, і таємних вбивств для досягнення якихось достатньо дрібних політичних цілей надто чітко демонструє портрет підстаркуватої мавпи з гранатою, роль якої блискуче виконує зараз російський президент. Будь-які послаблення на користь подібного персонажу можуть для європейських політиків обернутись на репутаційні втрати таких масштабів, що про "перезавантаження стосунків" з Кремлем потроху перестають думати навіть давні адвокати Росії".

Джерело: Depo.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо", - Ян Валетов

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:15

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо. Хотели этого нам? Делали? Откушайте, недорогие соседи! Не обессудьте! Пять-шесть российских европейских областей - это несколько миллионов человек, к которым в...