"Пакет допомоги на $100 млн заморожений, але все ще існує, і його можна швидко відправити в Україну", - політтехнолог Голобуцький

"Politico" сьогодні: США заморозили (тимчасово?) постачання летальної зброї для України на $100 млн.", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Наслідки саміту для України тезово:

- Україна поки не отримає летальної зброї (системи ППО ближньої дії, стрілецька зброя та більше протитанкової зброї) на $100 млн. Але пакет лишається напоготові, може бути скерований до України в будь-який момент.
- Байден не має наміру знімати антиросійські санкції, накладені за окупацію України і збройну агресію щодо Донбасу.
- США серйозно розглядає можливість напряму, а не лише санкціями, долучитись до розв’язання російсько-українського конфлікту – тобто, включитись до мінського процесу, котрий вже явно не буде Мінським. При тому на прохання Путіна, хоча на цьому весь час наполягала саме українська сторона.
- Все це, як і заяви американських дипломатів щодо створення спеціальних комісій радників для розгляду кандидатур потенційних українських чиновників, чітко артикулює одне: Байден чекає від Зеленського виконання поставлених задач. Інакше перекриватиметься чимдалі більше пунктів допомоги. І про жодну зустріч Байдена з Зеленським не йтиметься.
--
Цитата з американських ЗМІ: «Заморожено постачання Україні смертельної зброї на $100 мільйонів. Коли РФ зосередила свої війська вздовж українського кордону, офіційні США узгодили постачання Україні зброї на суму 100 мільйонів доларів. Але з наближенням саміту Байден-Путін процес було зупинено.
За словами чотирьох людей, знайомих з внутрішніми обговореннями, пакет допомоги мав бути обсягом до 100 мільйонів доларів. Але чиновники Ради національної безпеки в підсумку затримали цю пропозицію після того, як Росія оголосила про скорочення чисельності військ, розміщених поблизу України, і напередодні саміту.
Одне з джерел зазначило, що пакет все ще існує, і його можна швидко відправити в Україну. Ключові пункти, що розглядаються в рамках пакету, включають системи ППО ближньої дії, стрілецьку зброю та більше протитанкової зброї, за словами двох людей, які знають про обговорення».
--
Так, ніби є пояснення: це мало бути додаткове озброєння суто як відповідь на рух російських військ. Змінилась ситуація – і це вплинуло на рішення. Російські війська ніби відведено (нехай і не всі). І, ймовірно, Путін запевнив Байдена, що більше такого не повториться, він триматиме війська подалі від наших кордонів.
Тобто, Путіну принаймні в цьому тимчасово вдалось переконати Байдена призупинити хоча би найбільш жорсткі дії. «На 3-6 місяців», як зауважив Байден, а тоді він оцінить кроки Росії і зміну в поведінці РФ.
Плюс якщо є дані, що допомога тільки заморожена, але готова будь-якого моменту для відправлення нам, то ми ще цілком можемо її отримати цього року – якщо Путін дасть привід і якщо Зеленський буде переконливішим.
Заступник держсекретаря Вікторія Нуланд позначила ті самі межі й умови в інтерв’ю «Радіо Свобода»: Америка вивчатиме ситуацію з української сторони, щоб зробити власні висновки щодо Мінських угод, їх ефективності і підставовості долучення до процесу США.
--
«Мінські угоди - єдиний письмовий документ, в якому Путін запевнив, що піде з Донбасу. Питання тепер в тому: президент Путін зараз на саміті, просячи США, щоб вони знову підключилися (як в минулому) до спроб реалізації Мінських угод - чи дійсно він серйозно налаштований піти з Донбасу? Мають початись серйозні і інтенсивні консультації з українськими партнерами про те, як вони бачать мінські угоди і як будуть рухатися до їх реалізації. ...І тоді ми подивимося чи є потенційні підстави для нас бути задіяними.
Ми б хотіли, щоб ...було покладено край тиску на Україну. Але вибір за Росією. Ми, зі свого боку, кажемо, що стабільні і передбачувані відносини можливі. Однак, якщо ні, то будуть наслідки, і президент відреагує, бо, як він сказав, ми маємо значний невикористаний потенціал, який можемо застосовувати в разі потреби для нашого захисту.
Ми дали чітко зрозуміти і президент Байден ще раз повторив, що санкції, які були запроваджені проти Росії через Україну, будуть залишатися в силі і не будуть послаблятися допоки Росія не змінить своєї поведінки щодо України».
--
Тобто, по суті женевський саміт може змінити всю конфігурацію довкола російсько-української війни. До процесу може підключитись напряму Америка – котра ніколи не була залучена до цього конфлікту і котру всіляко намагались долучити представники української сторони.
Кремль чинив цьому спротив більше 7-х років. І раптом тепер Путін сам виступив ініціатором долучення США. Ймовірно, ресурси Росії дійсно вичерпуються, тож Путін намагається заскочити в останній вагон – отримати щось від Америки за припинення для початку війни на Донбасі, на яку вже бракує грошей після стількох років американських санкцій.
Від ЄС Путіну навряд чи вдасться отримати щось додаткове понад наявні поступки (з тим же «Північним потоком-2»). Тому додаткова домовленість зі США виглядає з такої точки зору вигідним варіантом. І Байден цілком може дати на щось подібне згоду за наявності реальних кроків з боку Росії.
А для України важливим є інший момент. Ясно, що це все (заяви Байдена і Нуланд, і замороження допомоги, і інші подібні кроки) – не просто натяк, а умова для зустрічі Байдена з Зеленським, котру все ще прогнозують можливою в липні. Зеленський має виконати вимоги американців, котрі вони більш ніж чітко розписали. Це розморозить питання і зустрічі, і допомоги".
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"На підставі листа головкома Сирського": Росіяни поширюють фейк, нібито Україна планує мобілізувати політбіженців з РФ та Білорусі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:29

Росіяни почали поширювати мережею новий фейк про те, що Україна нібито планує мобілізувати політичних біженців з Росії та Білорусі. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки (Spravdi), передають Патріоти України. Пропага...

"Не треба соромитися цього слова": Скабеєва відверто визнала, що вона пропагандистка (відео)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:59

Російська пропагандистка Ольга Скабеєва несподівано розговорилася з приводу своєї роботи на кремлівський режим. Зокрема, виступаючи на форумі Курс молодого бійця. Інформаційний фронт, вона визнала, що займається «агресивним нав’язуванням» позиції свого...