Пентагон опублікував дані по іноземних комбатантах у Лівії. МВС Туреччини звітувало про результати контртерористичної боротьби за серпень. Москва намагається зменшити вплив США на курдів у Сирії

Дайджест подій на Близькому сході.

Лівія: Командування США в Африці (US Africa Command) опублікувало нові дані, щодо іноземної присутності в Лівії. Так, у звіті йдеться, що Туреччина перекинула до Лівії на підтримку законного уряду понад 5000 сирійських найманців, які були доставлені військовими літаками.

Водночас, сама Туреччина також розмістила кілька сотень регулярних військових сил у Лівії. Серед цих осіб присутні інструктори, радники, персонал, що займається знешкодженням боєприпасів – велика кількість СВП була знайдена в південній частині Тріполі, – а також оператори та супроводжувачі турецьких систем ППО”.

Разом з тим інша сторона – незаконні угруповання Хафтара, отримала собі на підтримку приблизно 3000 з групи “Вагнер”(скоріш за все йдеться про російських громадян) та ще приблизно 2000 сирійців, так само навербованих в південних та східний районах Сирії.

Туреччина: Держсекретар Помпео поінформував президента Кіпру Анастасіадіса про своє рішення тимчасово зняти – на 2021-й фінансовий рік – обмеження на експорт нелетальної оборонної техніки і надання послуг в цій сфері призначених для Кіпру – йдеться в повідомленні зовнішньополітичного відомства США. Ембарго було введено 1987 році з метою підтримки процесу об’єднання грецької та турецької частин Кіпру.

Таке рішення викликало очікувано різку відповідь з боку МЗС Туреччини: «Рішення Вашингтону зняти ембарго на поставки зброї грекам-кіпріотам несумісне з духом союзництва між Туреччиною і США».

В ході антитерористичних операцій, проведених в Туреччині і за її межами серпень 2020 року, турецькі сили безпеки нейтралізували 85 бойовиків терористичної організації РПК та її сирійського крила YPG. А ще, у провінції Ширнак добровільно склали зброю три терористи РПК. Таким чином, загальна кількість бойовиків робітничої партії Курдистану, хто здався з початку року, досягло 144 осіб, повідомило МВС Туреччини.

Ізраїль: Палестинський рух ХАМАС заявив про надасть Ізраїлю термін у два місяці на ослаблення блокади сектора Газа та поліпшення умов життя жителів палестинського анклаву. Про це в інтерв’ю телеканалу «Аль-Акса» заявив член політбюро ХАМАС Халіль Хаййе.

Коментуючи недавню угоду між ХАМАС і Ізраїлем по режиму припинення вогню в Газі, Хаййе підкреслив, що палестинці готові чинити тиск на Тель-Авів “всіма можливими шляхами” в разі невиконання умов угоди, досягнутої за посередництва Катару. За його словами, посередницькі зусилля Єгипту на переговорах щодо встановлення перемир’я виявилися безрезультатними через безкомпромісну позицію самого Ізраїлю.

В той же час, сьогодні зранку о 8.20 терорист на автомобілі скоїв напад на пост поліції на перехресті Тапу в Самарії, в результаті якого були легко поранені двоє військовослужбовців. Повідомляється, що терорист нейтралізований. Відповідальність за теракт на себе не взяла з жодних організацій.

Сирія: Москва вже не прикривається у своєму бажанні перехопити управління курдської організацією YPG, які фінансуються, озброюються та навчається за американські гроші. Засилля бойовиків з РПК (давнього клієнта КДБ/ФСБ) в структурах YPG стада критичною, тому в кремлі відкинули всі сумніві і розкрили карти.

Делегація сирійського крила терористів РКК – PYD / YPG прибула у москву, де ще з одними російськими маріонетками з сирійської партії «Воля народу» обговорювали ідеї зміни форми державного устрою Сирії. Все дійство відбувалося під супроводом та наглядом кураторів з МЗС немитою та ФСБ.

Підсумком, цього візиту була пропозиція по федералізації Сирії. Відтепер рашики зможуть носити з цією «федералізацією», як з особливим статусом Донбасу, щоб не виконувати інших взятих на себе зобов’язань. Основним з яких є сприяння проведенню в Сирії прозорих демократичних виборів.

Зрозуміло, що крім американців цей візит не сподобався і туркам. МЗС Туреччини поширив заяву, в якій висловив стурбованість прибуттям до росії делегації структури, пов’язаної з терористами і проведення з ними переговорів на рівні офіційних осіб.

Ліванські найманців під супроводом сирійських ВПС розпочали розчісування місцевості сирійської Бадії навпроти міста Аль-Масраб на заході Дейр-Ез-Зор з метою пошуку поліціантів, які зникли під час недавніх атак з боку терористів ІД. Про допомогу з боку русні не йдеться.

В сирійському Ідлібі продовжуються артилерійські дуелі між артилеристами асадитів та повстанцями. Революційним фракціям вдалося накрити групу асадитів в таборі аль-Хассан на півдні провінції. При цьому вдалося знищити одну одиницю РСЗВ та 130-мм гармату.

Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть, - журналіст Асєєв

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:04

"Те саме з "бути героєм" у нашій країні. Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть. Тож якщо вже вирішите долучитися до ЗСУ, шукайте мотивацію не в сусп...

"Дискусія була дещо гарячою": Міністерку закордонних справ Німеччини помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:44

У четвер, 25 квітня, главу МЗС Німеччини Анналену Бербок помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, вони просиділи у ресторані готелю Telegraphenamt у Берліні майже три години. Про це повідомляє Bild, передають Патріоти Ук...