​Перемога Азербайджану в Карабасі стала можливою завдяки співпраці Баку з Анкарою. Україні теж потрібно розвивати відносини з тюркським світом, - Джавадов

Голова Всеукраїнської громадської організації "Об'єднана діаспора азербайджанців України" Хікмет Джавадов наводить аргументи, чому офіційному Києву варто звертати особливу увагу на розвиток співробітництва з Туреччиною, котра все більше позиціонує себе як потужна самодостатня сила від Середньої Азії та Кавказу до Близького Сходу, Магрібу та , зазначають Патріоти України. Аргументи, котрі наводить пан Джавадов безумовно добре відомі українській дипломатії, як і тих котрі автор замовчує або не знає. Однак для ангажованого загалу буде цікавим поглянути «очима Баку».

Загроза повномасштабної військової агресії щодо України з боку Росії завжди існувала, цього разу її підтверджують абсолютно очевидні провокаційні дії з боку РФ. Президент України Володимир Зеленський уже звинуватив Росію у "грі м'язами" на кордоні. А посли країн НАТО провели позачергову нараду в Брюсселі, щоб обговорити ескалацію на сході України й дії Росії, що перекинула до українських кордонів солдатів і техніку.

Альянс стурбований збільшуваною військовою присутністю Росії поблизу українського кордону. Крім того, за оцінкою Пентагону, міноборони РФ перекинуло до українського кордону 4 тис. солдатів і техніку. Європейське командування США привело війська в максимальний рівень боєготовності ("потенційно неминучий конфлікт").

Усе це свідчить про те, що ситуація дуже тривожна. І азербайджанці, які проживають в Україні, представники діаспорських організацій однозначно виступають із засудженням провокаційних дій російської сторони, висловлюють свою солідарність з українським народом. Хочу нагадати, що чимало етнічних азербайджанців зі зброєю в руках відстоювали й далі відстоюють суверенітет і територіальну цілісність України. Є й загиблі на полі бою.

Офіційний Баку завжди висловлював підтримку територіальної цілісності України. Азербайджану завжди був зрозумілий біль українського народу. Адже майже три десятки років 20% нашої території було під вірменською окупацією. На щастя, усе це вже в минулому. Унаслідок 44-денної війни, початком якої стала чергова провокація з боку окупантів, азербайджанська армія змогла звільнити колиску нашої культури місто Шуша, сім раніше окупованих районів.

Переконаний, що така сама блискуча перемога, звільнення всіх своїх територій чекає й на Україну. І у зв'язку із цим особливого значення набуває розвиток відносин між Україною та тюркським світом. Перемога азербайджанської армії в 44-денній війні стала можливою, зокрема, завдяки дуже високому рівню політичного й військового співробітництва між Баку та Анкарою. І офіційному Києву потрібно враховувати цей фактор у своєму протистоянні з Росією.

До речі, 31 березня відбувся неформальний саміт Ради співробітництва тюркомовних держав у форматі відеоконференції. Хочу нагадати, що є така організація, як Тюркська рада. Її створили 3 жовтня 2009 року Нахічеванською угодою, підписаною між Азербайджаном, Казахстаном, Киргизією й Туреччиною.

Відтоді до членів Тюркської ради долучився Узбекистан. Крім того, очікують членство в організації Туркменістану й навіть Угорщини. Нагадаю також, що 2020 року заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова заявила, що Україна хоче бути спостерігачем у Тюркській раді. Це дуже правильне рішення. Особливо з огляду на російську загрозу, що не проходить.

До речі, ще 24 грудня 2014 року в Києві, в офісі Об'єднаної діаспори азербайджанців України, відкрили перше регіональне діаспорське представництво Тюркської ради. Головним координатором обрали мене. Обрали на два роки. Це була дуже велика честь і відповідальність. А ще це та обставина, яке дає мені змогу виступати за всебічне зміцнення відносин між Україною та тюркським світом.

Виступаю за них, зокрема і як керівник ОДАУ, в офісі якої неодноразово проводили засідання регіонального представництва Тюркського ради, участь у яких брали посли Азербайджану, Туреччини, Киргизії, Казахстану, Туркменістану. Брали участь у цих засіданнях і такі шановані в Україні особистості, як голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, а також один із лідерів кримськотатарського національного руху Мустафа Джемілєв.

Як бачимо, є величезна кількість причин для розширення відносин між Україною і країнами тюркського світу. У цих відносин є величезна перспектива. Зокрема й тому, що Україні завжди було важливо, а тепер – і поготів, відчувати підтримку сильних, надійних друзів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть, - журналіст Асєєв

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:04

"Те саме з "бути героєм" у нашій країні. Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть. Тож якщо вже вирішите долучитися до ЗСУ, шукайте мотивацію не в сусп...

"Дискусія була дещо гарячою": Міністерку закордонних справ Німеччини помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:44

У четвер, 25 квітня, главу МЗС Німеччини Анналену Бербок помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, вони просиділи у ресторані готелю Telegraphenamt у Берліні майже три години. Про це повідомляє Bild, передають Патріоти Ук...