Під час війни в Україні почали воскресати "мертві" партії, - журналістське розслідування

Під час війни раптово «воскресли» партії, які у мирний час не подавали ознак життя. У них змінилися керівники і назви. Усе це вже може свідчити про підготовку до майбутніх виборів оновлених політичних проєктів. Про це йдеться в матеріалі «Мрії про вибори. В Україні ожив ринок «мертвих» партій: хто і що купує», передають Патріоти України.

Голова Комітету виборців України Олексій Кошель зазначає, що до широкомасштабної війни близько 80% зареєстрованих партій були «мертвими» та не демонстрували жодних ознак діяльності, зокрема не оновлювали сайтів, не діяли у публічній площині тощо.

Нині ж найбільш активними гравцями на ринку є ті, хто націлився взяти владу на місцевому рівні. Мета – конвертувати політичний вплив на місця у місцевих радах, які після реформи децентралізації відчувають себе дуже впевнено. А подекуди навіть самовпевнено. Розпухлі місцеві бюджети, додаткове фінансування вабить навіть політиків, які ще недавно були у найвищій політичній лізі – у Верховній Раді.

Наприклад, партія, яка шість років називалася «Свідома нація», 5 вересня 2022 року взяла собі назву «Рішучі» і тепер її контролює екснардеп Віталій Купрій.

Змінила назву й Студентська партія України. Тепер її перереєстровано у «Наш Голосіїв». Дуже чітка прив’язка до одного із 10 районів столиці, і, очевидно, мета зайти у майбутню Київраду. З середини грудня 2022 року новим головою партії числиться Владислав Дзівідзінський. Це колишній заступник голови Бучанської районної ради Київської області. На місцевих виборах-2020 обрався депутатом Бучанської райради від партії «Європейська солідарність».

До слова, партія «Твоя особиста перемога» чотири рази змінювала свою назву: у 2016 році політсила називалася «Мир та добробут». Через рік – «Спільна перемога». У 2018 році партія змінила назву на «Сім’я». А вже у липні 2022 року трансформувалася у партію «Твоя особиста перемога».

Нещодавно в Ужгороді з’явилася партія «Громади Закарпаття», яка до 9 березня 2023 року була відома як «Опозиційна сила» з пропискою у Києві. Восени 2021 року Печерський райсуд на 5,1 тис. грн оштрафував тодішню голову партії Катерину Копил. Вона не повністю відобразила дані про фінансування політсили за IV квартал 2020 року у поданому звіті до НАЗК.

Головою перейменованої партії став Юрій Грига. Людина з такими з ініціалами з осені 2020 року до листопада 2021 року очолювала Свалявську міську раду на Закарпатті. Окрім політичної сили, Юрій Грига є співзасновником благодійного фонду «Громади Закарпаття». Фонд створено наприкінці червня 2023 року.

Зокрема, «Партія Вадима Ляха», названа на честь діючого міського голови, за чотири дні до вторгнення РФ прописалася у Слов’янську Донецької області. До цього політична сила називалася «Владу народу!», а ще раніше – «Оновлення» і «Правда». Теперішньою керівницею записано дружину мера Катерину Вишневську-Лях. Партія планувала взяти участь у 2022 році у позачергових місцевих виборах, проте повномасштабна війна змінила плани.

Джерело: Главком
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...