"Після Лукашенка": Чотири сценарії, чого чекати Білорусі та Україні, - Фесенко

"Зникнення Олександра Лукашенка з інформаційних радарів, чутки, що з’явилися ще тоді, коли побачили його стан 9 травня, а потім тоді, коли він не виступав на 14 травня - День державних прапора, герба та гімну Білорусі, уникнув ряду інших церемоній, - про хворобу і про операцію означають, що таки є проблема зі станом здоров’я", - пише у своєму блозі Володимир Фесенко, політолог, директор Центру політичних досліджень "Пента", передають Патріоти України, і продовжує:

"Це неминуче викликало низку припущень. Що це таке — наслідок поважного віку, перевтоми, проблеми зі здоров’ям, що можуть виникати у будь-якої людини, чи може повторюється загадкова історія, що вже трапилася з Володимиром Макеєм. Нагадаю, що багаторічний міністр закордонних справ Білорусі раптово помер, і це викликало багато чуток — чи це природня смерть, чи йому допомогли.

І от зараз теж — раптова хвороба Лукашенка. Це дає привід для різних конспірологічних припущень. Але головне — от про що свідчить нинішня ситуація. Про те, що навіть коли на певний час Лукашенко вибуває із нормального стану це вже створює певну управлінську кризу в Білорусі. І це вже напруга, що може призвести до різних політичних наслідків. Якщо раптом щось із Лукашенко станеться — це точно ситуація кризова. Бо управлінська система Білорусі зациклена на Лукашенкові набагато більше, ніж та ж російська система — на Путіні. У Росії все-таки є достатньо самодостатні інституції — від ФСБ до Центробанку, а в Білорусі все зав’язано на Лукашенку. І тому, якщо щось трапляється з Лукашенком, то відлуння йде по всій управлінській системі Білорусі.

Вже є інформація про активізацію різних кланів у Білорусі, які спробують якось себе проявити і можливо розпочати боротьбу за статус спадкоємця Лукашенка. Йдеться не тільки про офіційну кандидатуру людини, яка має заміщати президента Білорусі, якщо раптом щось станеться — це очільниця Верхньої палати білоруського парламенту Наталя Кочанова. Формально вона має бути наступницею Лукашенка. Але є інший претендент — нинішній прем'єр-міністр Білорусі Роман Головченко, якого нібито підтримує старший син Лукашенка — Віктор. А за Віктором Лукашенком може стояти Москва.

Вже є інформація про активізацію різних кланів у Білорусі

Це вже перші ознаки того, що може початися боротьба за владу, якщо раптом із Олександром Лукашенком щось трапиться.

Якщо відштовхуватися від нинішньої ситуації, то безумовно — це сигнал для всіх. Для Москви, для Китаю, для Заходу, і для білоруських еліт, що Лукашенко не вічний, і можливо вже варто готуватися до життя після Лукашенка. Питання — яким воно буде?

З високою вірогідністю можна припустити декілька сценаріїв. Сценарій перший — Москва спробує зберегти контроль над Білоруссю, забезпечивши прихід до влади свого ставленика. Ми не знаємо — хто це буде — нинішній прем'єр Білорусі чи пані Кочанова, чи хтось іще, але Москва спробує, щоб це була її людина. А далі вже — варіанти. Якщо це буде їхня людина на чолі Білорусі — це буде більш керована людина, на відміну від Лукашенка, і тоді можна буде або змусити приєднатися до війни проти України, або пришвидшити процес інтеграції Білорусі до складу союзної держави з Росією. І це дуже небезпечно для самої Білорусі, може викликати кризові тенденції в білоруському суспільстві і взагалі призвести до тектонічних зсувів у Білорусі, особливо якщо Росія програє війну.

Інший сценарій — проти анексії Білорусі категорично виступає Китай. Йому це не вигідно. Китай багато вклав у Білорусь, і китайці дуже уважно і з великою тривогою стежили за ситуацією в Білорусі у 2020 році, коли там була політична криза. І зараз Китай, думаю, може виставити Москві свої червоні лінії. Щоб та самостійність Білорусі, характерна для нинішньої ситуації, збереглася. І можливо Пекін спробує теж сприяти тому, щоб до влади прийшов керівник, який би дружив із Китаєм, який би продовжив ту саму політику зближення з Китаєм, яку проводив і Лукашенко. Щоб зберігалася певна рівновага у стосунках Мінська з Москвою і Пекіном. Чи є така людина зараз у Китаю в білоруському керівництві — ми зараз сказати не можемо, невідомо. Слабке місце Китаю якраз у тому, що він зробив ставку саме на Лукашенка. Ми не знаємо, чи є запасні варіанти. У Білорусі багато економічних активів китайських, думаю, що у Китаю були великі плани на Білорусь як на певний форпост на пострадянському просторі, і в стосунках з Україною, і в стосунках з ЄС. Тому втрачати Білорусь просто так Китай не буде.

Третій сценарій — загострення політичної кризи в Білорусі. Поки що він менш вірогідний, але таке може статися якщо і Москва не зможе ефективно і швидко вплинути на Білорусь, і якщо білоруські еліти розпочнуть боротьбу між собою, виникне якась патова ситуація і не буде авторитетного і чітко визначеного спадкоємця Лукашенка. Але проблема в тому, що опозиція слабка. Після кризи 2020 року більша частина білоруської опозиції розгромлена — в тюрмах або за кордоном.

Звідси четвертий сценарій — перехідний період. Коли в разі смерті Лукашенка приходить до влади перехідна фігура. А далі — чи зможе вона закріпити свою владу, чи прихована боротьба за владу триватиме як це було в багатьох авторитарних країнах, коли з життя йшов потужний лідер, а після нього завжди виникав вакуум або починалася боротьба за владу.

Якщо ж Лукашенко одужає, то проведе моніторинг хто і як поводився під час його хвороби. Відповідно можуть бути певні кадрові висновки. Але та ситуація, що зараз сталася — це перший дзвіночок, що змушує замислитися Москву, Пекін, Захід, Київ і, безумовно, різні верстви білоруського суспільства про життя після Лукашенка".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...