"Побут схожий на наш": Відомий тренер порівняв Україну і Болгарію та зізнався, скільки тратить грошей на сім'ю

Олександр Бабич (Фото:Pirin Blagoevgrad)Український спеціаліст Олександр Бабич, який очолює одного із аутсайдерів найвищого дивізіону болгарського чемпіонату Пірін із Благоєвграда, розповів про життя в цій країні, ціни і красиві міста, передають Патріоти України.

Тренер Олександр Бабич в минулому тренував одеський Чорноморець, Маріуполь та криворізький Кривбас. Та на початку повномасштабного вторгнення агресора в Україну 45-річний фахівець виїхав з країни. Спочатку був певний період у Румунії, а згодом перебрався до Болгарії, де йому запропонували посаду у футбольному клубі Фратрія. На початку цього року коуч очолив клуб із Першої Ліги Болгарії (найвищого дивізіону країни). Завдання — зберегти прописку в еліті чемпіонату.

— Чим особлива Болгарія?

— Перш за все ми приїхали у Болгарію, бо почалася повномасштабна війна. Ми спочатку були в Румунії, потім мені запропонували працювати у болгарській Фратрії. Тому ми переїхали. Були у Костанці на морі, переїхали у Варну на море. Там допомагали клубу і розвивали його. Зараз підтримуємо його якимись своїми думками. Скажу, що тут менталітет дуже схожий з українським. Ми жили три місяці у Румунії, то там трішки інше все. А в плані комунікації теж набагато легше в Болгарії. Це я другий раз тут. Вперше приїжджав ще в 1997-му році, коли грав у Дніпрі в дублі. Тоді проводили збори. Країна дуже якісна: море, сонце, гори. Ми з сім'єю прожили 1,5 роки у Варні, а зараз живемо біля Банско. Це як Буковель в Україні. Це інша природа, інші малюнки. Але люди тут привітні, радісні. Ніяких проблем у мене не виникало тут ніколи.

— Простому українцю, який хоче побачити цю країну куди варто обовʼязково сходити?

— Я би спершу відрізнив футболіста і людину, яка працює на іншій роботі. Бо футболісти постійно на чемоданах, весь час переїзди, збори, матчі. Якщо людина приїжджає в Болгарію, то це одразу варто подивитися на Софію. Я був двічі там, і зазвичай проїздом. Дочку забирав з аеропорту. Але центр міста там нагадує київський Хрещатик. Великі побудови, великі проспекти. Ну і, звичайно, це Варна, де є море. Місто, де люди весь час усміхнені, де зазвичай якийсь рух. Це, як в Одесі. Ну і є різні міста, де можна відпочити від душі. Можна поїхати в гори, на рибалку чи просто на барбекю-зону піти. Фактично біля кожного міста тут є барбекю-майданчики. Є на що подивитися. Країна також багато на національності. Десь регіон турецький, десь ще якийсь. Ми проживаємо конкретно у Благоєвграді, а колись тут був взагалі македонський регіон. Інша культура і відрізняється від Варни, де ми проживали.

— Культура і побут. Який він?

— Він схожий на наш. Але скажу, що українці більш відповідальні. Болгари вміють правильно відпочивати і вони розуміють, коли їм треба це робити. Якщо у них завершується робочий день, то вони спокійно одягаються, беруть сонцезахисні окуляри, їдуть в маркет і потім з сім'єю відпочивають. І ні про що не думають, а спокійно люди тут відпочивають. А українці навіть у вихідний день можуть думати про роботу. У болгар тут все інакше.

— Там дороге життя?

— Не можна сказати, що воно не дороге. Якщо брати мене і мою сім'ю, то виходить не дешево. Ми житло орендуємо. Але так само, як і в Україні, тут є ринки і магазини, де можна добре скупитися. Але більш-менш прожитковий мінімум і корзинка у магазині порівнюється з нашим. Не скажу, що тут такі ціни, як в Італії чи Німеччині. 20 болгарських лев — це 10−15 євро на сім'ю на добу. Це я беру так, в загальному.

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...