Почнеться нова історія. Якою Захід бачить поразку Росії, - український дипломат

"Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн сказала, що метою Європейського Союзу є стійкий і справедливий мир в Україні, а не заморожений конфлікт. Як же перекласти це з дипломатичної мови на загальновживану. Ця правильна фраза означає, що Європейський Союз хоче бути з нами і допомогти для того, щоб ми стали частиною Європи. І я думаю, що це насправді і є тією кінцевою метою, яку собі поставив Європейський Союз", - пише український дипломат Володимир Огризко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Звичайно, розуміючи, що ми повинні робити те, що повинні робити, а Європейський Союз буде нам в цьому допомагати. Але якщо ми ставимо за свою політичну мету асоціацію України з Європейським Союзом, то це означає, що ми вирішуємо питання про те, що має бути мир міцний, чіткий і справедливий. Я розумію, що вона не може говорити про євроатлантичну інтеграцію, це, так би мовити, не з її кафедри. Але думаю, що якщо продовжувати ці пункти Урсули фон дер Ляєн, то першим має стояти євроатлантична інтеграція нашої країни. Тому що це і означатиме, що мир буде справедливим, що мир буде стійким і що Російська Федерація ніколи більше (якщо вона, звичайно, збережеться в кордонах, в яких є сьогодні) не зможе ставити під загрозу мир не лише в Україні, але й в усій Європі.

Отже пріоритетність вступу України до НАТО — це єдиний спосіб поставити крапку в зазіханнях Росії на не лише ситуацію в Україні, а на європейський мирний порядок. А відтак це означатиме поразку Росії і в глобальному плані, і це справді буде початком історії. Пам’ятаєте, на початку 1990-х, відомий американський політолог Френсіс Фукуяма казав про кінець історії, правда, маючи зовсім інше на увазі. Так от, я думаю, що після поразки Росії, насправді, історія почнеться. Історія нова, яка буде мати зовсім інші підходи і принципи. Поки що, поки Росія є такою, якою вона є, на жаль, ми можемо констатувати, що настав кінець попередньої історії, і Росія є причиною цього кінця.

Та євроатлантична цивілізація, мені здається, не готова кардинально відповісти на питання, що є її кінцевою метою в цій війні. І оце якраз є найбільша проблема. Бо якщо ти не маєш чіткого розуміння кінцевої мети, то ти не можеш підібрати інструменти для її досягнення. Ну, це ж очевидні речі, тут не треба бути академіком. Тому формула «Ми будемо підтримувати, скільки це потрібно», вона, звичайно, прекрасна, тільки не дає відповіді на питання «А скільки і для чого буде потрібно?». І оце, якраз, мені здається, сьогодні є ключовим моментом в наших переговорах із Заходом.

Нам треба чітко і ясно зрозуміти, що ж наш рідний Заход, який нам допомагає, і велике йому за це подяка, розуміє під тим, скільки і до чого треба йти. От якщо ми маємо на меті поразку Росії, то давайте визначимо, що таке поразка Росії. Це просто вигнання її з території України? Так, це поразка. Зміна політичного режиму в Росії? Так, це поразка. Проведення в Росії заходів по демілітаризації цієї території? Це поразка. І так далі, і так далі. Тобто є багато речей, які ми повинні сформулювати, і тоді буде зрозуміло — а що ж нам робити для того, щоб цих цілей досягти. Бо Сунь Цзи свого часу говорив про те, що відсутність бачення перемоги — це метушня перед поразкою.

А стояти з нами стільки, скільки буде потрібно, означає, що ми повинні пояснити, скільки треба і чого для того, щоб було потрібно. Мені здається, що наша помилка полягає в тому, що ми проковтуємо ці формули без того, щоб пояснити нашим західним партнерам, власне, нашу мету. Ми повинні формулювати свої вимоги і вимоги дуже чіткі і ясні. Ну, звичайно, зараз ми говоримо про формулу миру Зеленського. Вона правильна, але вона не розкрита. Тобто, є загальне положення. А що за ним? А що для цього треба зробити?

Тобто, це все ті речі, які повинні бути доведені до останньої коми і крапки, щоб у тих, хто працюватиме по тому чи по іншому напрямку, було чітке бачення «А що ж ми хочемо зробити для України, щоб вона перемогла?» Тому я тут би більше говорив про нашу ще не до кінця доведену лінію. Давайте ми почнемо з себе. Формулюємо чітко і ясно. Наше бачення перемоги. Один пункт, другий пункт, третій пункт, п’ятий пункт. Ми його пропонуємо нашим партнерам. Можливо, з чимось вони не погодяться. Тоді починаються переговори по тому, що ми уточнюємо, що ми змінюємо, що ми додаємо і так далі. Ось, власне, технологія, яка старою, як світ. Просто за неї треба взятися і нав’язувати, якщо хочете, свою точку зору".

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...