"Поліція збирає трупи": Журналіст повернувся з Вовчанська та відверто розповів про ситуацію (відео)

Воєнний журналіст та фотограф Олесь Кромпляс, який повернувся із Вовчанська, відверто розповів в інтерв'ю Radio NV, яка ситуація в місті, як доводиться під обстрілами евакуювати цивільних та що кажуть військові, передають Патріоти України.

— Що зараз у Вовчанську відбувається? Як змінювалася ситуація, скільки ви там часу провели, виконуючи свою роботу як журналіст, як фотограф?

— Я там був три дні, дякуючи Kharkiv Media Hub. Вони дають допуск до сіл, і до Вовчанська, для преси, дозволяють фільмувати евакуацію, спілкуватися трохи з військовими, з місцевою поліцією та владою. І таким чином, будучи там три дні, звичайно, можна скласти якусь картину того, що відбувається. Можливо, трохи більш суб'єктивно.

На мій погляд, те, що я бачив: ситуація там погіршується. Наприклад, вчора [17 травня] був вже сьомий день евакуації, яка йшла з 10 травня, і вже єдина дорога, яка йде зі Старого Салтова до Вовчанська, вона вже була під вогнем. Вже такі поїздки із журналістами і просто волонтерами, щоби евакуйовувати людей, вони вже з самого ранку були заборонені, оскільки, як сказали через деякі руки військові, там вже [траса] навіть під стрілецьким вогнем.

Поліція ще їздить, у них є броньовані автомобілі. Я вже бачив поліцейські автомобілі, які були обстріляні. Зі слідами від куль — навпроти водія, у броньованому склі.

Тобто те, що казали в новинах, що якість солдат у Росії знижується… Я не знаю, як це треба влучити, яким спеціалістом треба бути, щоб влучити на ходу в автомобіль рівно в ту точку, де водій знаходиться.

— Ви зараз казали про свої суб'єктивні враження, я вас про них якраз і просив. Якісь офіційні повідомлення ми можемо прочитати, вони з’являються в публічному просторі, а ваше бачення, ваш досвід, він якраз і є найбільш для нас зараз цінним. Люди, які наразі залишаються у Вовчанську і потребують цієї евакуації, яка це кількість? Який відсоток мешканців покинули Вовчанськ, кому це вдалося?

— Насамперед, я хочу сказати, що незважаючи на те, що місто майже на кордоні з Росією, я був дуже здивований, коли люди — і молоді, і старшого віку — розмовляють всі українською мовою. Це 90%.

Як я казав: евакуація тривала з 10 травня. Згідно даних організацій і пункту збору всіх біженців, який знаходиться в Харкові, приблизно у перші дні — по тисячу людей вони приймали, останні дні — по 500 людей. Тобто десь три з половиною-чотири тисячі людей пройшли через цей центр допомоги, який збирає кілька громадських організацій, які допомагають.

Але є багато людей, які виїхали самостійно чи через родичів. Таку повну цифру, я думаю, це в повноваженнях місцевої влади надати. Але те, що я знаю з розмов поліції і місцевої влади, то ж самого Олексія Харківського, начальника оперативного відділу поліції Вовчанська, вони казали, що вже майже всі евакуйовані.

На 15:00 [17 травня], коли евакуаційні поліцейські автомобілі знаходились в одному селі недалеко від Вовчанська, у них навіть вже не було заявок, кого евакуйовувати. Ці заявки надходять або від людей, якщо є зв’язок, або від їхніх родичів, і тоді поліція їде і забирає їх, бо немає можливості просто кататись.

Але, як мені сказали неофіційно із поліції: далі ми вже катаємося просто по вулицях, їздимо, вибачте за це слово, і збираємо трупи. Тобто людей живих, які хочуть евакуюватися, уже в Вовчанську не залишилось. А позавчора [16 травня] я був свідком того, що, здається, вже останню дитину звідти забрали, сім'ю дев’ятирічного хлопчика. І, в принципі, вже з Вовчанська евакуація закінчена.

Джерело: Радіо НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Китайці вкрали секретні технології новітніх винищувачів США F-22 та F-35 - ЗМІ

субота, 29 червень 2024, 0:25

Китай активно намагається отримати секретні дані про найновіші та найсучасніші платформи збройних сил США. Після крадіжки даних про авіацію, вони почали вербувати пілотів, попереджає розвідка Five Eyesпередають Патріоти України. Народно-визвольна армія...

Президент та його офіс захищають шантажиста Романа Кравця? - Бутусов

п’ятниця, 28 червень 2024, 22:40

Зеленський та Єрмак не коментують свій зв'язок з шантажистом та здирником Романом Кравцем, ухилянтом від мобілізації та 153-м номером у списку партії Слуга народу. Президент та його офіс захищають шантажиста? . Це розслідування стало б сенсацією у бу...