"Поліція збирає трупи": Журналіст повернувся з Вовчанська та відверто розповів про ситуацію (відео)

Воєнний журналіст та фотограф Олесь Кромпляс, який повернувся із Вовчанська, відверто розповів в інтерв'ю Radio NV, яка ситуація в місті, як доводиться під обстрілами евакуювати цивільних та що кажуть військові, передають Патріоти України.

— Що зараз у Вовчанську відбувається? Як змінювалася ситуація, скільки ви там часу провели, виконуючи свою роботу як журналіст, як фотограф?

— Я там був три дні, дякуючи Kharkiv Media Hub. Вони дають допуск до сіл, і до Вовчанська, для преси, дозволяють фільмувати евакуацію, спілкуватися трохи з військовими, з місцевою поліцією та владою. І таким чином, будучи там три дні, звичайно, можна скласти якусь картину того, що відбувається. Можливо, трохи більш суб'єктивно.

На мій погляд, те, що я бачив: ситуація там погіршується. Наприклад, вчора [17 травня] був вже сьомий день евакуації, яка йшла з 10 травня, і вже єдина дорога, яка йде зі Старого Салтова до Вовчанська, вона вже була під вогнем. Вже такі поїздки із журналістами і просто волонтерами, щоби евакуйовувати людей, вони вже з самого ранку були заборонені, оскільки, як сказали через деякі руки військові, там вже [траса] навіть під стрілецьким вогнем.

Поліція ще їздить, у них є броньовані автомобілі. Я вже бачив поліцейські автомобілі, які були обстріляні. Зі слідами від куль — навпроти водія, у броньованому склі.

Тобто те, що казали в новинах, що якість солдат у Росії знижується… Я не знаю, як це треба влучити, яким спеціалістом треба бути, щоб влучити на ходу в автомобіль рівно в ту точку, де водій знаходиться.

— Ви зараз казали про свої суб'єктивні враження, я вас про них якраз і просив. Якісь офіційні повідомлення ми можемо прочитати, вони з’являються в публічному просторі, а ваше бачення, ваш досвід, він якраз і є найбільш для нас зараз цінним. Люди, які наразі залишаються у Вовчанську і потребують цієї евакуації, яка це кількість? Який відсоток мешканців покинули Вовчанськ, кому це вдалося?

— Насамперед, я хочу сказати, що незважаючи на те, що місто майже на кордоні з Росією, я був дуже здивований, коли люди — і молоді, і старшого віку — розмовляють всі українською мовою. Це 90%.

Як я казав: евакуація тривала з 10 травня. Згідно даних організацій і пункту збору всіх біженців, який знаходиться в Харкові, приблизно у перші дні — по тисячу людей вони приймали, останні дні — по 500 людей. Тобто десь три з половиною-чотири тисячі людей пройшли через цей центр допомоги, який збирає кілька громадських організацій, які допомагають.

Але є багато людей, які виїхали самостійно чи через родичів. Таку повну цифру, я думаю, це в повноваженнях місцевої влади надати. Але те, що я знаю з розмов поліції і місцевої влади, то ж самого Олексія Харківського, начальника оперативного відділу поліції Вовчанська, вони казали, що вже майже всі евакуйовані.

На 15:00 [17 травня], коли евакуаційні поліцейські автомобілі знаходились в одному селі недалеко від Вовчанська, у них навіть вже не було заявок, кого евакуйовувати. Ці заявки надходять або від людей, якщо є зв’язок, або від їхніх родичів, і тоді поліція їде і забирає їх, бо немає можливості просто кататись.

Але, як мені сказали неофіційно із поліції: далі ми вже катаємося просто по вулицях, їздимо, вибачте за це слово, і збираємо трупи. Тобто людей живих, які хочуть евакуюватися, уже в Вовчанську не залишилось. А позавчора [16 травня] я був свідком того, що, здається, вже останню дитину звідти забрали, сім'ю дев’ятирічного хлопчика. І, в принципі, вже з Вовчанська евакуація закінчена.

Джерело: Радіо НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Козаче, ти шо, з дуба впав": Експрезидент Ющенко став несподіваним героєм відео TikTok про мед

вівторок, 18 червень 2024, 12:29

У Мережі завірусився ролик з TikTok, несподіваним героєм якого став третій президент України Віктор Ющенко, повідомляють Патріоти України. Жартівливий TikTok зняв блогер на ім'я Артем, автор канал Вулик. У ролику він жартує про те, що він не любить мед...

Народні прикмети на 18 червня. Чим цього дня червня можна накликати бідність

вівторок, 18 червень 2024, 7:08

Православна церква України 18 червня за новим стилем вшановує пам'ять мучеників Леонтія, Іпатія та Феодула. За старим стилем у свято сьогодні згадують священномученика Дорофея Тирського. . Грек за походженням, Леонтій жив у I столітті під час правлінн...