Посадовець швидко запідозрив "щось не те": Фейковий Кулеба дзвонив сенатору США та цікавився далекобійними ударами по РФ

Голові комітету у закордонних справах Сенату США Бенджаміну Кардіну через Zoom подзвонила людина, яка видавала себе за колишнього міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу. Під час розмови чоловік поводився "нетипово" та запитував про дозвіл на удари по Росії ракетами дальнього радіуса дії. Про це пише The New York Times, посилаючись на електронне попередження, надіслане службою безпеки Сенату, передають Патріоти України.

Як виявилось, минулого четверга офіс сенатора отримав електронного листа від нібито Дмитра Кулеби, з проханням з'єднатися з ним через Zoom. Коли відбувся відеодзвінок, то людина мала вигляд українського політика та говорила, як він.

Проте сенатор почав розуміти, що щось не так, коли особа, яка видавала себе за колишнього українського міністра, почала ставити "політично забарвлені запитання щодо майбутніх виборів" та вимагаючи коментаря щодо чутливих зовнішньополітичних питань, а саме, чи підтримує сенатор запуск ракет дальнього радіуса дії на російську територію. Тому Кардін припинив цю розмову та заявив про це керівництву Державного департаменту, яке наголосило, що людина, яка представлялася Кулебою, виявилася самозванцем.

Водночас демократ від штату Меріленд Кардін також частково підтвердив такий інцидент у своїй заяві в середу ввечері. Він повідомив, що "останніми днями зловмисник обманним шляхом намагався поспілкуватися зі мною, видаючи себе за відому особу". Водночас політик не розповів, що ця особа видавала себе за Кулебу та не зробив жодного натяку на Україну.

"Не відразу було зрозуміло, хто організував операцію, спрямовану проти пана Кардіна. Представники розвідки попереджають, що іноземні суб'єкти, такі як Росія, Іран і Китай, використовують штучний інтелект, включаючи глибокі фейки, для посилення своїх зусиль із втручання у вибори, причому Росія генерує найбільше контенту", - наголосили у NYT, посилаючись на заяву Управління директора національної розвідки США.

Тому співробітники служби безпеки Сенату закликають законодавців зберігати пильність. "Хоча за останні кілька місяців і років ми спостерігаємо зростання загроз соціальної інженерії, ця спроба виділяється своєю технічною витонченістю і правдоподібністю", - йдеться в електронному листі від служби безпеки Сенату.

Також у відомстві додали, що "цілком ймовірно, що в найближчі тижні будуть здійснені й інші спроби".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Фортуна в гостях

п’ятниця, 27 вересень 2024, 5:01

Є давній сюжет про марнування даних людині можливостей. . Його віддзеркалено і в біблійній притчі про таланти, і в байках різних народів… . російський байкар Крилов присвятив йому байку «Фортуна в гостях». . Оскільки наші можновладці найшвидше ознай...

Огляд карти бойових дій за 25 вересня 2024 року - Злий Одесит

п’ятниця, 27 вересень 2024, 0:34

25 вересня, 945 доба оборони України проти російської навали. Ситуація на Вугледарі загострюється: які нові атаки готує ворог? Які втрати зазнає російська армія в цьому стратегічно важливому регіоні? Чи вдасться українським захисникам утримати позиції?...