Посткоронавірусні ускладнення: Ураження органів у кожного п'ятого

Вже з початку року дослідний проект в Університетській клініці Ульма вивчає довгострокові наслідки Covid-19 і їх вплив на серце і легені. Лікарі називають їх «довгим ковідом» або «постковідним синдромом».


Багатьох людей, які перенесли Covid-19, зовсім не можна назвати здоровими. Чим довше триває пандемія, тим більше на передній план виступають пізні наслідки захворювання. Вже з початку року дослідний проект в Університетській клініці Ульма вивчає довгострокові наслідки Covid-19 і їх вплив на серце і легені, повідомляють Патріоти України.

Про це пише Die Welt . У лютому фахівці Ульма з терапевтичної медицини організували прийом пацієнтів, які страждають від наслідків зараження коронавірусів.

«Пропозиція зустріла« гігантський відгук », - каже головний лікар Домінік Букерт зі спеціалізованого відділення по лікуванню пізніх наслідків Covid-19, що впливають на легені, серце і судини. Спочатку надходило понад 1000 звернень в тиждень.

«На даний момент вже можна зробити перші проміжні висновки. У 20% пацієнтів спостерігаються ураження органів. Більшість інших пацієнтів відчувають себе гірше, ніж до хвороби, але у них немає пошкоджень органів », - каже Букерт.

За його словами, найчастіше за консультацією звертаються люди у віці від 40 до 50 років.

«Причому вони відносно здорові, тобто не мають хронічних захворювань» , - говорить головлікар. Наймолодшим пацієнтам, серед яких дещо більше чоловіків, близько 20 років.

«Крім того, серед тих, хто звертається за допомогою, досить багато спортсменів. Спортсмени зовсім інакше відчувають своє тіло, тому вони сильніше відчувають зміни в гіршу сторону» , - пояснює Букерт.

Він умовно ділить пацієнтів на три групи.

Одна група в основному стурбована і боїться можливих наслідків хвороби.

Інша група значно менше займалася фізичною активністю під час пандемії і тому помітила зниження працездатності.

«А в третій групі ми спостерігаємо серйозні ураження органів», - каже Букерт.

Скарги різноманітні. З одного боку, пацієнти повідомляють про неврологічні проблеми, такі як труднощі з підбором слів, порушення смаку, невралгічні болі і оніміння. З іншого, серед скарг присутні задишка, особливо при навантаженні, і зниження фізичної працездатності.

Приблизно у 20% пацієнтів є ураження органів, серед яких лікарі спостерігають в основному запалення серцевого м'яза і його наслідки. До них відносяться серцева недостатність і серцеві аритмії, каже Букерт.

У випадку з легенями ми спостерігаємо фіброзні зміни, які можуть погіршувати газообмін. В результаті виникає задишка.

Висновки дослідницького проекту в Ульмі, поки що сфокусовані на поразках серця і легенів, охоплюють лише частину довгострокових наслідків коронавірусів і є лише початком більш глибокого вивчення цієї теми, яку лікарі також називають «довгим ковідом» або «постковідним синдромом».


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Під Єкатеринбургом зростає база зберігання танків, - військовий аналітик

субота, 20 квітень 2024, 16:30

За поточних темпів військових втрат і нинішніх обсягів нового військового виробництва у Росії закінчаться всі танки приблизно за 2-2,5 року. Такі підрахунки зробив військовий оглядач Covert Cabal, передають Патріоти України. Аналітик зазначає, що з поч...

Росіяни вбивають українців "просто так", а Захід, як і раніше, говорить про необхідність "терміново виділити" Україні ППО, - Олександр Невзоров

субота, 20 квітень 2024, 16:05

"Рік тому ми всі з жахом дивилися на пса на ім'я Крим. Тоді сталася така сама історія", - пише російський публіцист Олександр Невзоров у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України, та продовжує:. "Російськими бомбами було вбито цілу сім'ю, на р...