"Повторний розгляд закону про олігархів через схвалення взаємовиключних правок навряд чи буде останнім", - політтехнолог Голобуцький

"Повторний розгляд «Закону про олігархів» №5599 через схвалення взаємовиключних правок навряд чи буде останнім (хоча деякі анонімні джерела пишуть вже, що «все там нормально, повторний розгляд не потрібен» - всупереч інформації, що в одному законі право внесення до списку олігархів одночасно віддається РНБО «за поданням КМ, члена РНБО, НБУ, СБУ або АМКУ» і НАЗК «за зверненням спеціальної комісії»). Це навіть якщо не враховувати очікуваних висновків Венеційської комісії", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Але такі наслідки закономірні, якщо аж настільки поспішати із прийняттям очевидно популістського закону. Адже Зекоманда дійсно мусила встигнути «поки не почалось» (с): поки не прийшли платіжки за електрику і тепло, поки не закрились школи і садочки не через карантин, а через відсутність опалення, поки не підскочили ціни, поки знов не закрили мінімум кілька областей на локдаун... Тобто, поки ще можна розраховувати на певні рейтингові дивіденди.
З іншого боку, показники «слуг» за різними версіями так і лишаються статичними, хоча за логікою мала би спостерігатись значна динаміка в обох напрямках. Але натомість Центр «Соціальний моніторинг» продовжує, як і в серпні, ставити «Слугам» майже 25% (24,7% в опублікованому вчора дослідженні), а КМІС продовжує позначати рейтинг «слуг» на рівні 20%, майже без змін відносно початку серпня.
Так, розкруткою «антиолігархічного закону» у владі займались і займаються достатньо активно. щоб розраховувати на позитивний іміджевий вплив. Однак такий факап з правками і переголосування вже, вважай, нівелювали можливий позитивний ефект. А от до серйозного негативу ще не дійшло.
Зрештою, з правками чи без, але ефект закону можна буде оцінити місяців десь за 4, ближче до кінця опалювального сезону. Коли виборці впевняться. що грошей в них не побільшає, субсидій чи пільг теж, платіжки зростуть і ще зростатимуть... Тобто, ніякої матеріальної вигоди від «боротьби з олігархами» люди не побачать. А їм же ж майже обіцяли!..
Теперішня піар-кампанія довкола закону дійсно ж спонукала значний відсоток суспільства очікувати чи не буквального розкуркулення олігархів: «відібрати накрадене і роздати народу». І коли цього не відбудеться – це буде значним розчаруванням – і розчаруються знов в Зеленському і його партії.
Тобто, в середньостроковій перспективі (якщо так можна оцінити кілька місяців) прийняття цього закону швидше зіпсує владі рейтинги, аніж підніме.
--
А посол Великої Британії Мелінда Сіммонс в себе в твіттері не просто натякнула, що для анонсованих суперпозитивних ефектів достатньо було просто почати належно застосовувати антимонопольне законодавство і повноваження АМКУ, а не вигадувати новий пафосний закон.
Вона прямим текстом вказала на тимчасовість і кон’юнктурність «Закону про деолігархізацію» (а ще на політичну ангажованість і скерованість проти конкретних конкурентів). Бо для повноцінних і постійних змін потрібно значно більше зусиль – почати виконувати врешті вимоги західних партнерів, котрі вже давно і всім відомі («повна прозорість, рішучі антимонопольні заходи, реальна конкуренція в енергетичному секторі, сильне суспільне мовлення та, звичайно, судова реформа»).
Хоча провладні коментатори подають це як високу оцінку послом закону і повну підтримку".
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перед терактом у Крокусі проходила спецоперація! Затримали групу бійців. Помітили дивну зброю - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:15

У Росії 22 березня стався теракт у «Крокус Сіті Холі». Загинуло багато людей, також є постраждалі. Незадовго до теракту біля «Крокусу» затримали групу спортсменів. Але чому? Що там відбувалося? Як Кремль заплутався у своїх словах коментуючи теракт? Куд...

Полковник "вирішує питання": Начальника ТЦК Рівного викрили в любовних пестощах з підлеглими під іконою у робочому кабінеті (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 3:25

Начальник Рівненського ТЦК підполковник Олександр Ярмошевич потрапив до сексуального скандалу. У мережі з'явилося відео, як він на робочому місці цілується з кількома колегами. Пресслужба Рівненського територіального центру комплектування та соціальної...