Про що говорить візит генсека НАТО в Україну, - Володимир Огризко

"До нас вперше від початку війни прибув генсек НАТО Єнс Столтенберг. Сигнал від цього візиту є, в принципі, позитивний і тенденція вимальовується справді більш-менш позитивно. Хоча тут же відразу скажу — це зовсім не означає, що все йтиме дуже гладко і швидко, як нам того хотілося. На превеликий жаль, сила інерції у деяких наших партнерів залишаються доволі великою, і її треба буде долати. Але, знову ж таки, тенденція, на мою думку, позитивна", - пише у своєму блозі український дипломат Володимир Огризко, передають Патріоти України, та продовжує:

"Це означає, що в Альянсі все більше і більше схиляються до тієї позиції, про яку ми їм говорили вже десятиліття — Росія — це ворог. Вони це бояться говорити відверто, кажуть, що це — суперник, що це виклик, але від зміни слів суть не міняється і з цим ворогом треба відповідним чином себе поводити.

Ми — українці — як країна, яка довела всьому світу, що готові, вміємо і можемо бити цього ворога, для країн НАТО не є проблемою, а надзвичайно важливим здобутком. Це поки що, на жаль, не стало стовідсотковим розумінням для всіх членів Альянсу. Дехто продовжує думати — а раптом щось станеться, якщо Україна стане членом Альянсу. Але з цим «раптом щось станеться» треба нарешті нашим західним партнерам прощатися. Україна зміцнить Альянс. Україна зробить його, так би мовити, ну майже завершеним.

Чому «майже»? Бо думаю, що на цьому його розширення не закінчиться. У нас є й інші країни, які хочуть приєднатися, зокрема, Грузія. Тому думаю, що тут процес на цьому не скінчиться. Але ключовим елементом побудови нової архітектури як європейської, так, можливо, і глобальної безпеки, буде участь України в альянсі, і це ми повинні довести до свідомості всіх наших натовських партнерів.

Гадання, звичайно, це не дуже вдячна справа, та я гадаю, що ми, на жаль, у Вільнюсі надто великих просувань вперед не отримаємо. І нам не треба вже зараз будувати якісь завищені плани, бо для всіх є абсолютно зрозумілим, що Україна не може стати членом Альянсу, поки триває війна, допоки Україна і Захід не переможуть Росію. Тому сказати, що в липні ми отримаємо на пряме запрошення «завтра давайте починаємо переговори про вступ», думаю це було б ну дещо наївним.

Інша річ, що у Вільнюсі країни Альянсу (якщо б вони дивилися на ситуацію перспективно і не ховали голову в пісок, деякі, щонайменше, з них), то мала бути зроблена дуже чітка заява про те, що Україна є країною, яка стоїть на порозі вступу до Альянс, і від України і Альянсу залежить, наскільки швидко ми цей останній етап пройдемо разом. А відтак Альянс мав би забезпечити Україну всім необхідним для того, щоб максимально швидко перемогти російську агресію і перейти після цього до практичних кроків, які в короткій перспективі приведуть до вступу.

Так знайдуться і в тих країнах, які нас підтримують голоси, які скажуть, що в Україні не все в порядку з правовою системою чи з боротьбою з корупцією (всі останні приклади дають їм карти в руки). Але корупція є так само і в США, і в Німеччині, і у Франції, і в Італії і де завгодно, питання лише в тому, як на це дивитися — як на причину відмовити, чи як на спосіб подолати проблему спільними зусиллями, якщо звичайно і українська влада в нас буде дивитися не крізь пальці, а так, як потрібно. Але повторюю: в першу чергу ми повинні будемо домогтися перемоги над рашизмом. Якщо це станеться, тоді все інше йтиме значно простіше і швидше. Так, є країни, які будуть нас блокувати, але жодна країна з членів Альянсу не захоче залишатися на самоті в такій собі ізоляції, коли всі за і одна, яка проти. Роль баби-яги не завжди приємна.

Багато людей на Заході займаються тим, що називається приймати бажане за дійсне. Ну давайте помріємо і повигадуємо щось таке, чого насправді немає. Немає міжнародного права знаєте десь посередині. Є або територіальна цілісність, або її немає, є або визнання непорушними кордонів в повоєнній Європі або такого немає. Від гібридності треба нарешті відмовлятися. Тому хай собі там дехто малює якісь прожекти, розповідає про якісь компроміси, за якими Крим не буде включено в дію 5-ї статті НАТО, — питання компромісів бути не може. Це або визнав, що агресор має право нападати і забрати чужу територію, або ні.

Ми повинні дуже чітко і ясно казати, що модель вже відпрацьована на Фінляндії і Швеції, коли США, Британія дали цим країнам гарантії, які мало чим відрізняються від гарантій 5-ї статті. Не треба нічого вигадувати, не треба малювати замки в повітрі і вигадувати якісь формули, що насправді будуть недієвими. Діє лише одне — ти нападаєш на мене, на тебе нападає мій союзник. Тут логіка є максимально простою".

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...

Народні прикмети на 29 березня: Печіть граків з тіста. Що варто зробити для благополуччя в родині

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:05

Православна церква України 29 березня за новим стилем вшановує пам'ять мученика Марка Арефусійського, преподобного Іона Пустельника і святого Євстахія Віфінійського. За старим стилем у цей день згадують мученика Савіна. . 29 березня наші предки шанув...