"Проект Амад" та інші: Екс-глава "Моссаду" Йосі Коен розповів подробиці про таємні ізраїльські операції проти Ірану

"Якщо людина представляє загрозу для громадян Ізраїлю, то вона повинна припинити існування," - заявив Коен.

Колишній глава ізраїльської розвідки "Моссад" Йосі Коен у відвертому телеінтерв'ю розповів про деякі операції агентства проти Ірану, повідомляють Патріоти України.

Серед іншого Коен докладно розповів про викрадення іранського ядерного архіву, коли з країни були таємно вивезені 55 тисяч сторінок свідчень і 55 тисяч файлів про програму розвитку ядерної зброї під назвою "Проект Амад".

Також Коен натякнув на причетність Ізраїлю до недавньої аварії на іранському ядерному об'єкті "Натанз" і вбивстві глави ядерної програми Ірану, фізика-ядерника Мохсена Фахрізаде.

Інтерв'ю у колишнього глави "Моссаду" взяла журналістка Ілан Даян, воно вийшло в четвер увечері на 12-му каналі ізраїльського телебачення, розповідає ВВС.

Коен був призначений главою зовнішньої розвідки у 2015 році. В "Моссаді" він почав працювати з 1982 року, закінчивши навчання в університеті в Лондоні. За власним визнанням Коена, за свою кар'єру він змінив "сотні паспортів".

Найбільше уваги колишній розвідник приділив розкраданню іранського ядерного архіву.

Нетаньяху розповів про документи на великій прес-конференції в 2018 році, назвавши їх доказом того, що Іран таємно намагався виготовити ядерну зброю і зберіг необхідні для цього технології. Іран це заперечував.

За словами Коена, операція з вивезення архіву планувалася два роки. У ній брало участь 20 агентів "Моссада". Жоден з них не був громадянином Ізраїлю, уточнила Ілан Даян.

Коен стежив за ходом операції з командного пункту в Тель-Авіві. Агенти пробралися на склад, де зберігалися документи, і повинні були зламати більше 30 сейфів.

"Ми всі дуже хвилювалися", - сказав він, додавши, що всі брали участь в рейді оперативники донині живі і здорові, хоча деяких довелося згодом евакуювати з Ірану.

Ізраїль відкрито оголошував про причетність до зникнення десятків тисяч документів, однак Коен зробив і кілька натяків про інші інциденти, відношення до яких країна раніше не визнавала.

На початку інтерв'ю він говорить про підприємство зі збагачення урану в Натанзі. В Ірані заявляли, що на підприємстві почалася пожежа в результаті диверсії. Об'єкт був сильно пошкоджений. Іранський уряд звинуватило Ізраїль в "ядерному тероризмі".

Завод у 250 км на південь від Тегерану - найбільше іранське підприємство зі збагачення урану

Коен сказав, що об'єкт йому добре знайомий, і він міг би власноруч провести Даян в підземне приміщення, "де знаходяться обертові центрифуги". "Тобто раніше вони оберталися, тепер цей підвал виглядає не так, як раніше," - додав він.

Також Коен згадав про вбивство провідного іранського фізика-ядерника Мохсена Фахрізаде, якого західні й ізраїльські спецслужби вважали "батьком іранської атомної бомби". У цьому замаху, скоєного на шосе в околицях Тегерана в листопаді минулого року, Іран публічно звинуватив Ізраїль.

Колишній глава "Моссаду" не став заперечувати причетність спецслужби до смерті вченого, та зазначив, що той протягом багатьох років перебував під прицілом "Моссаду", тому що розвідку турбували його експертні знання у галузі ядерної фізики.

"Якщо людина представляє загрозу для громадян Ізраїлю, то вона повинна припинити існування," - заявив Коен, додавши при цьому, що якщо об'єкт, що представляє небезпеку "готовий змінити рід діяльності і не приносити нам більше шкоди," то розвідка може викреслити його зі списку цілей .

Згідно з офіційною інформацією, Фахрізаде був важко поранений і помер в лікарні


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...