Пророцтва розуміють після того, як ті збуваються: Забужко пригадала, як у 1990-ті перекладала катрени Нострадамуса. І не второпала, що там йдеться про народження Антихриста - це про прихід Путіна

Содом сам вибрав свою долю, обравши Антихриста. І цей Содом - Московська недоімперія, запевняє письменниця-мовознавець

Антихрист з середньовічної фрески в Італії дуже нагадує обличчям кремлівського фюрера

Ось що пише відома українська письменниця Оксана Забужко про речі, котрі усвідомила з висоти двох десятків років після озвученої Нострадамусом дати вселенської події.

"Давним-давно, в 1990 р., коли СРСР тріщав, як гнила бочка, і ясно було, що грядуть глобальні зміни з перекройкою політичних мап і великими історичними потрясіннями, я погодилась підготувати й перекласти зі старофранцузької для журналу "Всесвіт" кількадесят вибраних катренів Нострадамуса.

На кінець XX - поч. XXI ст. пророцтв у Нострадамуса було особливо рясно: намічалась буремна доба. І серед них — знаменитий катрен "про народження Антихриста", як його звичайно звуть коментатори:

У році тисяч дев'ятсот дев'ятдесят

дев'ятім з неба спАде серед літа

Князь Жаху, наче гунн з пожарищ і заглад,

І Бог війни посяде власть над світом.

(Х, 72)

Мій переклад у цьому випадку був не зовсім точний: в оригіналі не "гунн", а Le Grand Rois d`Angolmois - Великий Князь Моголів, з відповідними для європейця XVI ст. асоціаціями: військова навала, пожежі й руїна. Влітку 1999 р. світова жовта преса довірливо чекала "за Нострадамусом" появи Антихриста (жваво обговорюючи, чому він "спаде з неба") і заспокоїлась тим, що 19 серпня 1999 р. відбулося сонячне затемнення — мабуть, про це й катрен.

Тепер, через чверть століття, виглядає, що катрен був усе ж не про те. І що Нострадамус таки не помилився, просто du ciel viendra ("прийде з неба") слід розуміти як "прийде нізвідки", "як грім з ясного неба" (пор. у Котляревського: "Аж плюсь — Еней, як будто з неба" (с). В тому ж серпні 1999 р. "Великий Могол" Єльцин неочікувано, всупереч усім прогнозам "помазав" своїм "наступником" нікому не відомого тихого кагебіста Вову Путіна: il est venu.

Проблема з пророцтвами в тому, що їх розуміють тільки після того, як вони збуваються. Людям взагалі не треба знати про своє майбутнє: це позбавляє нас свободи вибору.

До речі, в іншому місці у Нострадамуса є вказівка, ніби ті "Великомогольські" війни триватимуть недовго - 27 років. Але хтозна, чи його й цим разом правильно розуміють...

Побачимо. А поки ми живі — вибір завжди за нами. (Ті російські "антипутінці"-втікачі, які годинами стояли в чергах перед посольствами РФ, легітимізуючи тим фарс путінських виборів, могли туди не приходити — на відміну від наших окупованих територій, їх ніхто під дулом автомата туди не гнав, і ліків проти діабету припиняти видавати не грозив: це був цілком і повністю їхній вибір.)

Содом сам вибрав свою долю.

Пали, Господи!"

До речі, кілька років тому світ сколихнуло відкриття, що зображення Антихриста на італійській фресці XIV століття дуже нагадує кремлівський диктатор. Можливо католицькі митці, що створювали це зображення надихалися видіннями з майбутнього.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Друзям все, а ворогам - закон": Ексміністр соцполітики прокоментував новий закон про звільнення через родичів на ТОТ чи у РФ

субота, 27 квітень 2024, 13:42

Міністр соціальної політики України 2016-2019 років Андрій Рева переконаний, що новий закон про звільнення працівників через незадекларованих родичів на окупованій території чи в Росії працюватиме лише так, як зручно владі, передають Патріоти України. ...

Окупанти розширили прорив під Очеретиним, - ЗМІ

субота, 27 квітень 2024, 12:45

Російські окупанти захопили село Соловйове, таким чином розширивши прорив у районі Очеретиного, зазначають Патріоти України. Кілька днів тому росіяни прорвалися на північний захід від Авдіївки, пройшовши 3 км углиб позицій ЗСУ до селища Очеретине. Як п...