Рак легенів: Названо основні фактори онко-ризику для українців (відео)

Медики рекомендують усе ж знаходити кошти для діагностики, щоби потім не довелося витрачати набагато більше.

Хвороба, яка щороку забирає майже два мільйона життів і яку в Україні у двох випадках із трьох діагностують запізно. Рак легенів – чи не найбільше джерело міфів, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Ольга зав’язує білу стрічку на металевих легенях – їй 36, свій нелегкий діагноз вона почула три місяці тому: "Це онкологія". Із симптомів була лише важкість у грудях, а виявилося – четверта стадія, яка вважається невиліковною. На ногах її тримають пігулки, які потрібно пити пожиттєво: "Хвороба – вона наче засинає". Олин діагноз щороку ставлять 13 тисячам українців. 6 із 10 не проживають після цього і року, бо пухлини знаходять запізно.

При цьому низькодозова комп’ютерна томографія, котра займає лише 5 хвилин, є єдиним способом ранньої діагностики раку легенів. Комп’ютер сканує поверхню легенів зусібіч і не пропускає жодного затемнення, а результат одразу з’являється на екрані. Різниця між томографом і звичайним рентгеном – гігантська. Вона полягає в точності діагнозу та виключає втрату часу на хибне лікування, наприклад, від пневмонії чи туберкульозу.

Вартість низькодозової КТ в українських клініках стартує від 800 гривень. Робити таке дослідження радять раз на рік. Це недешево навіть за західними мірками – наприклад, у США такою діагностикою охоплені всього 7% населення. Однак там підрахували, що якби проблему виявляли на ранній стадії, то щороку могли б рятувати від смерті 48 тисяч пацієнтів. В українки Ольги рак "з’їдає" на місяць 70 тисяч гривень – саме стільки коштують її пігулки.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Немає механізмів повернути українців із-за кордону, кожна країна буде захищати свої інтереси - Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:53

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Варшава може допомогти повернути чоловіків призовного віку в Україну, про це ж обіцяли подумати і в Литві. Проте в Німеччині заявили, що чоловіки можуть залишаться в країні навіть з недійсним па...

ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:15

Командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92-ї окремої механізованої бригади Юрій Федоренко заявив, що у Часовому Яру противника немає, місто повністю контролюється Силами оборони України, передають Патріоти України. "Бойо...