Раніше Радев був обережнішим у своїх висловлюваннях: Чи позбудеться Болгарія прокремлівського президента

Розраховуючи на підтримку проросійського електорату, болгарський президент використовує пропутінські лозунги. Й подібні ігри будуть продовжуватися, поки в країні буде відсутній адекватний і дієздатний уряд, спроможний їх припинити.

"Учора, у запалі дебатів з політичним опонентом Анастасом Герджиковим, президент Болгарії Румен Радев продемонстрував досить радикальні, як для європейського лідера, погляди. Зокрема, він заявив, що "санкції проти Росії виглядають неефективними, нам потрібна прагматична політика щодо Москви". На класичне для теперішнього часу запитання Герджикова, чий Крим, Радев відповів: "Він зараз російський". Додавши, що "Росія не може бути нашою моделлю розвитку, але Росія не може бути нашим ворогом", - пише оглядач Тарас Паньо у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Звичайно, ні для кого не є секретом, що Радев є давнім симпатиком Росії. Але дотепер він був помітно обережніший у висловлюваннях, називаючи анексію Криму "порушенням міжнародного права". Хоч і закликав до діалогу з Росією і скасування "непродуктивних" санкцій. А також підтримував вигідну для Кремля геополітичну лінію стосовно багатьох інших питань міжнародної політики — присутності російських сил у Сирії, збереження чинного режиму у Венесуелі тощо.

Але зараз болгарський президент, які має чималі шанси піти на другий термін — під час першого туру виборів за нього віддали свої голоси майже вдвічі більше виборців, ніж за Герджикова — пішов помітно далі, підтримавши російський "кримнашизм".

Реакція України не забарилася - посла Болгарії в Києві Костадіна Коджабашева викликали на килим до українського МЗС, і зажадали, щоб президент Радев свою заяву спростував.

Посол заявив, що Болгарія цілком і повністю підтримує територіальну цілісность України, у тому числі і стосовно Криму. І нагадав, що його країна бере участь в роботі Кримської платформи. Ну а президент — як президент. Не посол його вибирав, і не послу його до чогось примушувати.

Аналогічним чином подію прокоментували і в Єврокомісії, де головний речник Ерік Мамер зазначив, що позиція цього органу залишається незмінною, а за слова Радева повинен відповідати Радев.

Таким чином, складається парадоксальна ситуація. Проукраїнськи налаштована країна, уряд якої — нехай і тимчасовий — підтримує наш територіальний суверенітет, має президента, який обслуговує геополітичні інтереси Росії.

При тому у країні не далі як сьогодні шістьом військовим посадовцям висувають звинувачення у зборі й передачі засекреченої інформації представникам "іноземної країни". Серед них - колишній старший співробітник військової розвідки Болгарії, посадовці вищої ланки у Міноборони та колишній військовий аташе, що мав доступ до таємної інформації у парламенті. Ключовою людиною з групи вважають колишнього співробітника військової розвідки - випускника відповідного факультету у Москві, при російському ГРУ. Що, якби, знімає всі питання стосовно того, про яку "іноземну країну" йдеться.

І адекватних виходів із цієї ситуації може бути тільки два. Або 21 листопада на виборчі дільниці прийдуть не тільки проросійськи налаштовані болгарські пенсіонери. І тоді Радев поступиться посадою Герджикову.

Або ж у країні після третіх парламентських виборів проєвропейські сили — із новою коаліційною партією "Продовжуємо зміни" на чолі — таки сформують дієздатну коаліцію та уряд. Який зможе пояснити президентові, що навіть популізм повинен мати свої межі. В іншому разі химерні політичні ігри президента Радева так і будуть отруювати стосунки Болгарії як з Києвом, так і з Брюсселем".

Джерело: ​Depo.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Путіна з’явився новий ресурс для мобілізації: Роман Цимбалюк розповів, звідки в РФ візьмуть "гарматне м'ясо"

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:51

Найближчим часом чисельність російської армії може збільшитися за рахунок жителів Оренбурзької області, яким треба заробити грошей на відновлення своїх будинків. Про це в інтерв’ю «Главкому» повідомив журналіст Роман Цимбалюк, передають Патріоти Україн...

Путін оголосив російським підприємцям про націоналізацію частини їхнього бізнесу. І жоден не назвав його бандитом – Невзоров

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:15

"Кремлівський упир дав рабам своїм чергову виставу. Путін належить до тих садистів, які люблять особисто катувати жертви, насолоджуючись їхнім жахом і покірністю. Йому подобається сам запах страху, який випромінює зал, очікуючи чергового кремлівського ...