Редакторки видання "Народна правда", яке опублікувало відео зі співробітниками Bihus.info, не існує, - експерт

Головної редакторки видання Народна правда, яке опублікувало відео зі співробітниками Bihus.info, насправді не існує, стверджує фактчекерка Олена Романюк. На своїй сторінці у Facebook вона написала, що до видання Народна правда є низка запитань, передають Патріоти України.

«Можна дивитися чи не дивитися Bihus.Info, любити чи ненавидіти їх, але слід визнати: зараз триває атака на журналістів. Вражена від учорашньої атаки на Ніколова, сьогодні побачила відео про Bihus.Info. Вони — не перші, але найбільш упізнавані. Відео, закинуте через сайт-смітник, де замість редакції - вигадані обличчя з фотографіями, які згенерував штучний інтелект», — заявила вона.

За її словами, у ситуації зі співробітниками Bihus.Info використано метод «гнилого оселедця». «До журналістів намагаються приліпити вживання наркотиків і нібито підкріплюють це відеозаписом. На записі видно, що журналісти нічого не вживають. Приймають ті, хто зазвичай за кадром — оператори. Але люди, які запустили це вкидання, добре розуміли, що слід дискредитувати саме журналістів. Ще один прийом, який використовують: „підміна понять“: ви бачите на відео хтось вживає, вам кажуть „це журналісти“. Підміну зроблено», — пояснила Романюк.

У неї також викликало підозру те, що відео, зняте в Новий рік, було опубліковано через два тижні. «Не 1 січня, не 5, не 7. А сьогодні. Якщо зайти на канал Бігусов, то вчора там з’явилося відео про спотворену реальність у медіазвітах Офісу президента і Кабміну. Рекомендую подивитися. Це набагато цікавіше, ніж відео з операторами, яке вирване з контексту. Далі. Через кого вкинули відео? Таке собі „видання“ під назвою Народна правда: на їхньому YouTube-каналі за останні п’ять років аж 4 відео. Одне з них — нарізка відео з корпоративу Bihus.Info з маніпулятивними написами», — йдеться в повідомленні Романюк.

Фактчекерка також додала, що головним редактором Народної правди є Марія Швецова. Однак інформації про неї в Google — небагато. Так, зазначено, що в неї нібито є вища освіта за спеціальністю журналістика Київського університету імені Тараса Шевченка.

«Начебто Швецова працювала в таких виданнях, як Новини Києва (не існує), Наша Нива (не існує в Україні, але було в Білорусі, і, звісно, немає там жодних згадок про Швецову), Антикорупціонер (ще одне ноунейм видання)», — написала вона.

При цьому Романюк зазначила, що найцікавіше в цій історії - фото авторки. Вона припустила, що фото Швецової могли згенерувати штучним інтелектом. «Якщо його збільшити і подивитися на зіниці - вони дивної форми, зовсім не круглої. Також щось дуже дивне з сережками: вони не входять у мочки вух і якось розпливаються. Це одна з ознак того, що фотографія згенерована штучним інтелектом. Якщо фото прогнати через tineye.com, то він видає не це фото, а зображення, згенеровані ШІ. Висновок: персона так званої головної редакторки вигадана», — написала Романюк.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пекін намагався це приховати: У Китаї затонув новітній атомний підводний човен

четвер, 26 вересень 2024, 21:54

Китай намагався приховати затоплення новітнього підводного атомного човна. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України. За інформацією видання, навесні 2024 року в Китаї затонув новітній атомний ударний підводний човен. Інциде...

"Росіяни завжди відслідковують інформацію у публічному просторі": Військовий різко висловився про заяви щодо виходу ЗСУ з Вугледару

четвер, 26 вересень 2024, 21:28

Українські бійці замість того, щоб воювати за Вугледар, через "всіляких корисних дурнів, політиків" змушені спростовувати їхні заяви. Про це в ефірі "КИЇВ24" сказав Іван Тимочко, військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних с...