Реклама за мільйони, мультиварки і... укулеле: Що купують харківські чиновники за бюджетні гроші

Гучна історія з барабанами для київських укриттів стала прикладом нераціонального використання бюджетних грошей навіть під час воєнного стану. Харківські чиновники не поступаються столичним колегам. У системі відкритих закупівель Prozorro є чимало дивних позицій, зазначають Патріоти України.

Сотні тисяч на вихваляння

На відміну від київських колег з барабанами, що прагнуть розваг, чиновники з Харкова дбають про визнання власних заслуг. Керуючись приказкою "Сам себе не похвалиш — ніхто не похвалить", в обласній військовій адміністрації та міськраді витрачають сотні тисяч гривень на самопіар. Тяготи воєнного часу не стали на заваді.

Наприклад, Харківська обласна військова адміністрація протягом 2022-23 років витратила на рекламу та супутні послуги більше 10 мільйонів гривень. Ступінь марнотратства стає очевидною, коли порівняти ці витрати з вартістю залізобетонних укриттів системи "Захист". За рекламні гроші можна було б купити 10-12 таких захисних об'єктів для міст на прикордонні, що постійно перебувають під російськими обстрілами. Натомість ми маємо кіноплівку та відеокасети, на виробництво яких в ХОВА витратили приблизно 750 тисяч гривень, півмільйона на послуги фотографів та майже 4 мільйони за маркетингові та рекламні послуги.

При цьому фотофіксацією роботи представників обладміністрації завжди займалася власна пресслужба, а інформація про діяльність ХОВА щодня з'являється в регіональних ЗМІ безкоштовно — маються на увазі заяви топ-чиновників, суспільно-важливі новини від департаментів, коментарі ключових чиновників.

Суспільна думка не байдужа чиновникам ХОВА, тому на соцопитування в адміністрації у 2022 році витратили 300 тисяч гривень.

Не менше за службовців з області люблять піаритися представники Харківської міської ради. Суми, що витрачаються з податків харків'ян на розповіді про діяльність чиновників, теж часто перевищують витрати на ремонтні роботи та захист цивільного населення. На розміщення інформаційних матеріалів про свою роботу мерія в 2023 році витратила понад 7 мільйонів гривень. Одні тільки анонси та тексти про перебіг культурних подій обійшлися платникам податків у 685 000 тисяч гривень. Щоб зрозуміти, які блага могла мати громада за такі гроші, можна порівняти цей тендер з іншими у системі Prozorro. Наприклад, замість культурних анонсів можна було б капітально відремонтувати чотири санвузли в лікарнях.

Укулеле для селищної ради

Витрати міських та селищних рад в Харківській області не такі масштабні, як адміністрації та мерії Харкова, бо й бюджети менші. Але у системі Prozorro є досить багато кумедних тендерів.

І в нас не обійшлося без музичних інструментів, але якщо в Києві люблять барабани, то на Харківщині надають перевагу цифровим піаніно, синтезаторам та укулеле. Відповідний тендер 18 травня оголосила селищна рада Високого. За музику заплатили майже 90 тисяч гривень. Інструменти призначаються для місцевого ліцею. Як відомо, школи в Харківській області цього року працювали лише онлайн, але, можливо, місцеві чиновники сподіваються влаштувати в ліцеї музичний гурток на наступний навчальний рік.

У сусідній Солоницівській селищній раді замовили послугу з чудернацькою назвою "Мильні бульбашки". На щастя для платників податків громади, обійшлося недорого — 1500 грн.

У громадах області полюбляють купляти кухонне начиння. Наприклад, Старовірівська сільрада (Нововодолазька громада) замовила для місцевого ліцею кастрюль, тарілок, виделок і ножів аж на 77 400 гривень. Оновлює кухонне прилади і Балаклійська міська лікарня, яка була зруйнована під час окупації та звільнення міста. Імовірно, в лікарняній їдальні після окупантів не лишилося ані ложки, ані виделки. Але разом з усім цим начинням для лікарні купляють штопор — цікаво, в яку лікувальну дієту входить вино?

Небайдужі до гарного сервірування і в Харківському національному дорожному університеті. Серед товарів для дому і господарства, які вищий навчальний заклад накупив на 50 тисяч гривень, є навіть декоративні парасольки для десертів.

Зараз безліч громад ремонтують укриття в школах, сподіваючись на те, що з 1 вересня дітям в Харківській області дозволять вчитися очно. Найкомфортнішим воно обіцяє бути в Біляївці (Лозівський район). Окрім столів та стільців, місцеві чиновники купують туди телевізори та ноутбуки за 109 тисяч гривень.

Джерело: KHARKIV Today
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інцидент із гвинтокрилом Ебрагіма Раїсі: Американський фахівець розповів, що насправді означає "жорстка посадка"

неділя, 19 травень 2024, 20:03

Державні ЗМІ Ірану повідомили, що вертоліт президента країни Ебрагіма Раїсі здійснив "жорстку посадку". Колишній пілот вертольота Еш Александер-Купер розповів Sky News, що таке формулювання охоплює цілу низку сценаріїв: від доволі м'якої або мимовільно...

Україна таємно перекинула бригади під Харків перед російським наступом, - ЗМІ

неділя, 19 травень 2024, 19:32

Україна приховано перекинула додаткові сили під Харків за кілька днів до того, як росіяни вдруге від початку війни спробували прорватися до Харкова 10 травня. Про це пише британське видання Sky News, поспілкувавшись з бійцями однієї з таких бригад, пер...