"Ресурси ФСБ дозволяють значно більше, ніж термінова незапланована відпустка Патрушева в Омані", - політтехнолог

Просте і загалом зрозуміле бажання «Нового року на пляжі» виллється в жорстку внутрішньо- і зовнішньополітичну кризу.

"І знов Оман. Наймасштабніший провал після кучмагейту з «Кольчугами» - чи російська підстава з прицілом на ослаблення позицій Зеленського в рамках нормандського формату? Команда президента від початку неправильно вибудувала систему комунікації з суспільством. Так, вони амбітно розраховували стати єдиним джерелом справжньої інформації для всіх – оминаючи ЗМІ і блогерів поза командою. Не вийшло", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Авторитетність і можливості ЗМІ виявились не до порівняння потужнішими (так, люди масово заперечують, що вірять ЗМІ – але, тим не менш, всі слухають, дивляться і вірять). А аудиторія блогерів – надто масовою і лояльною. Тому блоги представників владної команди просто вбудувались в уже наявну систему – як ще одне, при тому від початку не надто точне і не завжди інформоване джерело відомостей.

Тож коли провладні джерела видають одну версію подій, а котресь альтернативне джерело, навіть явно прокремлівське, - іншу версію, ще жодного разу, мабуть, не було, щоб прийняли саме версію команди Зеленського.

А що робити? Вони від початку позиціонували себе як джерело не об’єктивних фактів, а суб’єктивних маніпуляцій у власних інтересах та задля власної вигоди. Гірше: влада ще в рамках передвиборчої кампанії позиціонувала себе як ворога преси, за взірцем Трампа з його «фейкньюз». Але Трамп може собі це дозволити, при тому тільки щодо деяких ЗМІ (він їх так і поділив: ті, що він вважає «фейковими», і ті, що нормальні, справжні).

Команда Зеленського протиставила себе всьому політичному сегменту інформаційного поля – і закономірно програла. Вони принципово не захотіли працювати з блогерами і пресою – тому змушені самостійно протистояти суто інформаційним проблемам. Не маючи при тому ні відповідної підготовки, ні ресурсів.

І до речі про фахову підготовку. Вже з’явилась однозначна заява щодо «літака Патрушева і ймовірної зустрічі»: це брехня, за котру ОП переслідуватиме пресу в судовому порядку. От тільки «Схеми» анонсували другу частину розслідування. І якщо вона таки з’явиться – з точними цифрами і фактами – то навіть підписання офіційного указу «це брехня і її заборонено поширювати» не виправить ситуації.

Це стане дуже резонансним скандалом – мабуть, першим по величині після «Кольчуг» і кучмагейту. І закрити тему не вдасться: все ж «гебістський куратор Путіна» - це більш ніж серйозно. Тим не менш, на цьому етапі «оманський скандал» лишається на рівні припущень, пліток і гасел.

Тому мусимо врахувати ще один варіант: все це цілком може бути запланованою російською підставою, детально розписаною, як по нотах. Від фото з Оману, злитого через Страна.уа, і до «б/в» чартеру з-під Патрушева.

Скажімо чесно, ресурси ФСБ дозволяють значно більше, ніж термінова незапланована відпустка Патрушева в Омані («термінова» - це на випадок, якщо раптом в ОП і дотичних структурах всі кришталево чесні і ніхто завчасно не злив планів Зеленського на відпочинок, щоб ФСБ мала можливість спокійно підготувати все). І для ФСБ не проблема акуратно влаштувати так, щоб «цілком випадково» доступним для термінового бронювання був саме той борт, котрим летів Патрушев.

Ні, ми не будемо підверстувати сюди відверту конспірологію: що і розстріл літака МАУ, через котрий Зеленський мусив терміново повертатись з відпочинку, теж був запланований саме під цей сценарій. Просто тому, що це без потреби і ніяк не впливає на реалізацію схеми з літаком Патрушева. Бо в будь-якому випадку попереду була зустріч Нормандської четвірки, прогнозовано безрезультатна, зате з прицілом на повторення в березні.

А тепер уявіть, з яким багажем Зеленський поїде за тижнів 3 на наступну зустріч Норманської четвірки? Зважаючи на те, що «всі знатимуть», що «він вже на все погодився з Патрушевим ще в січні». Будь-яка спроба зайняти жорстку позицію, будь-яка спроба обстояти власні інтереси всупереч Кремлю зустрінуть, м’яко кажучи, легке здивування: як, у вас же ніби все було вже погоджено, ми читали!

Макрон і Меркель вже очевидно пристали на бік Кремля (з цілком об’єктивних економічних, внутрішньо- та зовнішньополітичних причин – але, тим не менш, досі ці причини Україні вдавалось відсунут и на периферію). Кремль – очевидно на своєму боці. Ну і після «розмови з Патрушевим в Омані, про котру всі знають» Зеленський теж ніби «на боці Кремля». Тобто, ніби всі свої, все домовлено і узгоджено вже давно. І тут раптом Зеленський почне висувати якісь вимоги, не погодиться з тими чи іншими формулюваннями, наполягатиме на відтермінуванні якогось рішення... В світлі «впевненості в попередніх домовленостях» це виглядатиме як свідома відмова від вже взятих на себе зобов’язань, зрив вже укладеної угоди. Ну і що, що ніхто тієї угоди не бачив і взагалі були хіба чутки? «Всі ж і так знають».

ФСБ явно пробує загнати Зеленського в глухий кут і змусити прийняти всі умови Кремля. От такі неприємні наслідки цілком можуть бути з банального невміння і небажання команди президента України вибудувати нормальні взаємини зі ЗМІ і блогерами. Просте і загалом зрозуміле бажання «Нового року на пляжі» виллється в жорстку внутрішньо- і зовнішньополітичну кризу".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"У відповідь на теракт в Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": Пропагандисти Кремля запустили нову серію фейків у західних ЗМІ

четвер, 28 березень 2024, 13:15

Центр протидії дезінформації опублікував добірку фейків і маніпуляцій, які іноземні ЗМІ продукували 28 березня. За версією ЦПД при РНБО України, 28 березня іноземні ЗМІ запустили два фейки та одну маніпуляцію, передають Патріоти України. Фейк: "У відпо...

"Вона поки приховує, що в офіційному шлюбі": Даша Астаф'єва вийшла заміж за багатія, який на 10 років молодший, - блогер

четвер, 28 березень 2024, 13:06

Оглядач українського шоу-бізнесу Богдан Беспалов "злив" інсайдерську інформацію про модель, співачку і волонтерку Дашу Астаф'єву. Він із посиланням на свої джерела заявив, що артистка за час повномасштабної війни вийшла заміж за молодого багатія. Однак...