"Роль Макрона значна, але вона не є вирішальною в діалозі з Сі": Клімкін - про шанси Франції змінити позицію Китаю щодо війни в Україні

Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв'ю Radio NV розповів, чи є у президента Франції Еммануеля Макрона шанс змінити позицію Китаю щодо війни проти України, передають Патріоти України.

«Звичайно. Він із собою потягнув багато бізнесменів, представників інтелектуального середовища. Макрон думає, що він всіх може, так би мовити, перехитрити в хорошому сенсі. І хоче, щоб Франція відігравала роль балансуючої держави. Але дуже важливо, щоб балансування не перетворювалося в те, щоб пропетляти. Оскільки між балансуванням і петлянням є фундаментальна концептуальна різниця. І я дуже бажаю успіху Макрону, він цікава людина», — сказав Клімкін, відповідаючи на відповідне питання.

За словами ексміністра, «французи підготувалися, у них є різні ідеї, пропозиції, які вони повезли до Пекіна», а які з них отримають підтримку буде зрозуміло наступного тижня та місяця.

«Роль Макрона значна, вона не є вирішальною в діалозі з Сі. Але тим не менше вона значна, він взяв з собою президентку Єврокомісії Урсулу Фон дер Ляєн для того, щоб він говорив не тільки від імені Франції, а і від імені ЄС. І ідея Макрона дуже проста: сказати Китаю, що ЄС не є ворогом. ЄС, звичайно, буде і далі знаходитися в логіці змагань з Китаєм, але не ворогувати. І ця теза насправді озброює Макрона», — додав він.

За даними Politico, Макрон не зміг змінити позицію Сі Цзіньпіна щодо війни Росії проти України. За словами французького дипломата, знайомого з переговорами, під час зустрічі з Сі Макрон заявив, що Захід стурбований тим, що Пекін поставить зброю РФ.

«Президент закликав Сі не здійснювати поставки до Росії, які б допомогли їй у війні проти України. Сі сказав, що ця війна — не його справа», — сказав дипломат, анонімно описуючи приватну бесіду.

Макрон закликав Сі Цзіньпіна «повернути Росії здоровий глузд» та сприяти переговорам. За словами Макрона, глава КНР виключає використання ядерної зброї під час повномасштабної війни проти України, розв’язаної Росією.

Після переговорів Макрона та Сі Цзіньпіна французьке дипломатичне джерело сказало Reuters, що Китай готовий разом із Францією працювати над «припиненням війни [Росії проти України] шляхом переговорів». Глава КНР також дав зрозуміти, що готовий зателефонувати президенту Зеленському «свого часу», повідомило джерело.

Джерело: Радіо НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перед Часовим Яром залишився єдиний форпост, підконтрольний ЗСУ, - офіцер НГУ (відео)

субота, 20 квітень 2024, 9:14

За словами бійця бригади Нацгвардії "Рубіж" Володимира Черняка, перед Часовим Яром залишається водоканал, який росіянам поки що не вдалося форсувати. Але в районі Богданівки ЗС РФ "добре окопалися" і зосередили всілякі ресурси. . Російські війська зак...

Про поточні події кількох крайніх діб на Куп'янському, Сіверському та Краматорському напрямках, - Костянтин Машовець

субота, 20 квітень 2024, 9:05

1. На Куп'янському напрямку противник, судячи зі всього, після перегрупування сюди військ 47-ї танкової дивізії (тд) продовжує "вивчати та знайомитись" із поточною ситуацією... Принаймні, на даний момент, сили й засоби угрупування військ (УВ) "Запад" а...