"Росія буде загрозою для України навіть після смерті Путіна, старої, хворої людини", - капітан першого рангу Гаррі Табах

Гаррі Табах, FacebookРосійське міноборони заявило про завершення навчань і початок відводу військ від українських кордонів. Тож повідомлення західних розвідок, чиновників і ЗМІ про можливий початок масштабного наступу росіян на Україну, окупацію значних територій, включно з Києвом, і десятки тисяч можливих жертв начебто стали менш актуальними. Американський капітан першого рангу у відставці Гаррі Табах каже, що від початку Володимир Путін не планував нападати, а лише залякати Захід, і щоб серйозно сприйняли його вимогу проти перспектив вступу України в НАТО. Також Табах вважає, що українська армія стає все більш готовою дати відсіч росіянам, а Україні слід вчитися завжди бути готовим до російської агресії, навіть після смерті Путіна.

Гаррі Табах - капітан першого рангу у відставці. 26 років служив у військово-морських силах США. Перший офіцер в армії США, родом із СРСР. Народився 1962-го в Москві. У 14 років із родиною емігрував у США. У 2008–2011 роках служив у Москві начальником штабу спеціальної військової місії НАТО з координації контактів із російським міністерством оборони. В Україні створював службу психологічної допомоги ветеранам АТО і членам їхніх сімей. Відправляв поранених українських бійців на лікування у США

Російське міністерство оборони повідомляє, що навчання завершилися і російські війська відводять від кордонів України. Глава українського РНБО перед цим заявив, що нападу не буде. Чи це тактичний відвід військ, чи певна деескалація?

Це реальний відвід військ. Такі кроки тепер видно по супутникових знімках. Немає сенсу в наші дні обманювати. Усе відстежується в режимі реального часу.

Російські війська виконали завдання - всіх налякали

Російські війська виконали завдання - всіх налякали, з України евакуювали всі іноземні дипломатичні місії, по світу паніка. Москва завдала удару по українській економіці, відбувся масштабний відтік інвестицій з України, ослаблення гривні.

Путіну не треба було навіть говорити "бу-бу-бу", щоб всі наробили в штани і втекли.

Чи лише залякування було ціллю російського керівництва?

Не можу знати, які в них були цілі. Знаємо, що там одне в головах - створити паніку і смуту в Україні, щоб Київ прийняв російську версію Мінських угод, аби через них запхати Донбас в Україну, чи іншим чином контролювати вас, і унеможливити вступ в НАТО і ЄС.

Але нічого не змінилося. Україну не змусили прийняти Мінські угоди в їх російській інтерпретації.

Завдали шкоди українській економіці. Гібридна війна набрала таку форму. Вона триває. У Кремлі шукають нові підходи. Вона не зовсім така як прогнозували - без великих військових наступів, зате з економічними та пропагандистськими ударами. Це була перевірка для української економіки і суспільства. Не надто сильна економіка мала зазнати серйозного потрясіння, мала початися паніка. Така ціль частково досягнена.

Я не знаю чи це тактичне відведення військ, чи справжнє. Ніхто не знає про плани Кремля. Можу лише констатувати, що заявили про відвід військ.

Яка можливість захвату росіянами плацдармом вздовж україно-російського кордону або біля окупованих частини Донбасу чи Криму, ракетний чи авіаудар по цілях в Україні?

Можливість такого була і залишається, але, не думаю, що будуть це робити. Хоча можуть.

Кремлю це не надто потрібно – ще більше санкцій, і згуртування української нації. Російська гібридна агресія наразі надалі залишається поза радарами серйозної протидії. Вони будуть добиватися дестабілізації в Україні іншими способами. Їм не надто потрібне зайве своє і чуже кровопролиття.

Чого досягли Росія, Україна та західні країни в цьому конфлікті?

Росія створила паніку. Путін показав, що може всіх налякати, провів пропагандистську кампанію. Можливо, тепер будуть теракти чи провокації в Україні, смута.

Тактика Путіна - притягнення України до Росії будь-якими засобами триває

Його тактика притягнення України до Росії будь-якими засобами триває. Він робить все, щоб вам, врешті, набридло, щоб українці сказали, що не хочуть більше протистояти Росії. Як це різним чином він зробив попередньо в Білорусі та Казахстані, і частково навіть в Грузії. Залишилася тільки Україна.

Але Україна навпаки отримала багато озброєння, підтримку від Заходу і просто відновилося дискусії про перспективи вступу в НАТО.

Навпаки для України віддалилася перспектива вступу. Коли президент Джо Байден рік тому прийшов до влади, то зразу зняв перспектив українського вступу з порядку денного американської політики.

Від американських, британських та інших західних політиків і ЗМІ протягом останніх тижнів чули заяви про перспективи масштабного російського вторгнення, але українці залишалися стриманими. Чому така різна реакція на ризики?

Америці це потрібно, щоб Байден міг сказати, що врятував світ від ІІІ світової війни, якої й не мало бути. У нього на носі вибори до Конгресу в листопаді, а його рейтинг і Демократичної партії нижче плінтуса. Багато європейських політиків також використовують ці тривожні повідомлення для внутрішніх цілей підняти рейтинги вдома – не менше, як рятівники світу.

Як змінюється стратегія Путіна щодо України останнім часом?

Не знаю "як" і "чи" змінюється російська стратегія проти України від 2014 року та до сьогодні. Знаю, що президент Дональд Трамп протидіяв російській загрозі проти України, а президент Барак Обама та його послідовник Байден мимоволі підштовхують Путіна. В Україні досі немає посла США. Виявляється, Україна не важлива для Америки? Дії американських демократів підштовхують російське керівництво до нових гібридних атак проти України.

Байден багато чого говорить проти Путіна, але нічого не робить. Думає, мабуть, що після слів, що Путін втратить репутацію, чи про страшні санкції, глава Кремля просто затремтить від страху.

Навпаки Путін продовжує фінансувати п'яту колону в Україні, проросійські ЗМІ у вас, які впливають на українське суспільство.

Проте в Україні закрили ще один проросійський канал "Наш", кум Путіна Віктор Медведчук сидить під домашнім арештом.

Але Росія продовжує передавати месседжі через інші канали, а в українському політичному полі працюють інші проросійські та куплені Москвою політики. Боротьба триває і проросійські партії продовжують у вас свою діяльність.

Але демократична Україна не може заборонити партії, за які голосує певна частина населення.

Іронія демократії, що в країні можуть бути партії, які виступають проти її незалежності

Так, не може. В цьому іронія демократії, що в країні можуть бути партії, які виступають проти її незалежності та суверенітету.

Які найбільш вірогідні сценарії розвитку подій?

Від Росії можна очікувати найгіршого. Чого завгодно. Це безглузде гадання на кавовій гущі.

Безкінечна гібридна війна буде тривати ще дуже довго, навіть після смерті Путіна

Відносини Росії з Україною будуть тривати в тому самому ключі. Подібно до того, що відбувається між Ізраїлем та арабськими світом. На ізраїльтян 70 років відбувається міжнародний тиск, щоб шукали спільну мову з арабами. Українців будуть спонукати порозумітися з росіянами. Щоб не воювали, здавали позиції, шукали компроміс. З погляду арабів, Ізраїль не має існувати як держава. З погляду Кремля, Україна – помилка. Тому безкінечна гібридна війна буде тривати ще дуже довго.

Автор: Фото зі сторінки Гаррі Табаха у Facebook
Гаррі Табах у Верховній раді в 2019 році. Він каже, що українська армія готова дати відсіч російській
Поки Путін живий?

Навіть після смерті Путіна. Він виразник інтересів російської еліти. Не думаю, що після того як помре щось суттєво зміниться. Росія далі буде загрозою для України.

Наскільки українська армія готова відбити російський наступ?

Вона абсолютного готова. Готувалася до цього останні вісім років.

Західні поставки протитанкових засобів вплинули на баланс сил?

Так, змінили його. Це протитанкові системи, снайперські та протиснайперські засоби, переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger проти авіації. Це турецькі військові безпілотники Bayraktar. Багато різного сучасного озброєння протягом останнього часу отримала Україна. Щодо озброєння і навичок українська армія стала значно сильніша.

Бачили безпілотники в дії під час недавніх конфліктів, як то в Нагірному Карабаху в кінці 2020 року. Вони змінюють правила гри на полі бою.

Чи значні людські втрати можуть зупинити Путіна від масового вторгнення?

Точно не те, чого він боїться. Просто йому без сенсу зараз йти на ці масштабні втрати. Він не зацікавлений влаштувати бійню, бо такі дії навпаки об'єднають український народ.

Але нарощування військ навколо України теж об'єднало українців.

Він не збирався нападати. Ціль була підняти світовий алярм, погіршити економічну ситуацію в Україні, висловити заперечення до перспектив прийняття України в НАТО, щоб вони виглядали серйозно. Це зробив. І змусив до втечі всі західні посольства з України.

Але вони незабаром повернуться.

Одна з цілей Путіна - показати боягузтво західних лідерів. На фоні цього показав росіянам, що він сильний лідер

Показав, наскільки вони злякалися. У 2014 році не втікали з України, коли була реальна війна. У 2008 році не втікали з Грузії, коли була реальна війна. У 2022 році, коли нічого не відбувалося, перелякалися і втекли. Одна з його цілей - показати боягузтво західних лідерів. На фоні цього показав росіянам, що він сильний лідер, що його всі в світі бояться, що Росія велика і важлива держава, і запустив ці довгі переговори про перспективи вступу України в НАТО.

Тепер Україні ніколи не відкриють двері до членства. Німеччина ніколи не проголосує за це.

Як Україні жити і розвиватися поруч з таким сусідом як Росія?

Бути завжди готовими дати відсіч агресору, як це робить Ізраїль.

15 лютого Держдума Росії прийняла постанову про негайне відправлення Путіну звернення про необхідність визнання так званих Л/ДНР. Якщо Росія визнає їх як держави, як це зробила щодо Південної Осетії та Абхазії у 2008 році, щось зміниться?

Так, тоді Мінські домовленості можна буде викинути смітник.

Багато українських політиків і оглядачів давно кажуть, що їх можна викинути.

Так, але тоді виглядала б винуватою Україна, і росіяни б проштовхували тезу, що ви, мовляв, підписали документ, а тепер відмовляєтеся виконувати. А так розірве де-факто Росія.

Якими словами ви б описали Путіна і його стан?

Стара хвора людина, яка отруєна владою та живе в паралельному світі.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Красунчик коштує 8,5 млн: В Україні помітили новітній суперкар Mercedes (фото)

середа, 1 травень 2024, 13:43

В Україні нещодавно помітили суперкар Mercedes-AMG GT63 – ціна на автомобіль в Україні стартує від 8,5 мільйонів гривень. Фотографії опублікували на Instagram-сторінці supercars_ua, передають Патріоти України. Варто зауважити, що Mercedes-AMG GT63, вип...

Вічний Мамин День

середа, 1 травень 2024, 13:36

Сокровенне. Вступ до великого ювілейного торжества: перша партія гостей фотографується на пам'ять... Зверніть увагу: ще одна партія людей, яке ось-ось сяде ювілейного столу... Ювілярка і її найближчі родичі... Олександр Горобець, письменник.