"Росіяни так сміливо клеять на всю українську історію СС-сівський шеврон тільки тому, що їм зійшла з рук колаборація Гітлера зі Сталіним", - журналіст

"Історія з дивізійником з СС "Галичина" Ярославом Гунькою – черговий привід для інформаційної пропаганди Кремля переспівати свою ж істеричну вигадку з 80-х", - пише журналіст Орест Сохар у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Тоді "совєти" запустили в Канаді кампанію про те, що там нібито живуть тисячі нацистських злочинців Ваффен-СС дивізія "Галичина". Чому це деза, і чи можна\варто називати дивізійників героями України, – про це я розмовляв з Володимиром Вʼятровичем, народним депутатом, екс-директором Інституту національної памʼяті.

З історичного боку про дивізію варто знати:

– "Галичина" входила у склад військ "Ваффен СС" Німеччини у 1943–1945 роках. Це був не репресивний підрозділ Allgemeine SS (брав участь у Голокості й інших каральних операціях на окупованих територіях), а до т. зв. Waffen SS і призначений для бойових дій на фронті.

– За рішенням Гіммлера, дивізія не мала права мати назву "українська", щоб не пропагувати ідею незалежності України. Її назвали "галицькою", бо складатися вона мала з жителів тієї частини країни, яка раніше належала Австрії.

– У травні-червні 1943 року в дивізію зараховано 17 200 осіб. Частина добровольців розглядала перебування у "Галичині" як можливість здобути військовий досвід і зброю для того, щоб перейти до Української повстанської армії (УПА), яка на той момент не мала можливості вишколити й озброїти таку кількість вояків.

З правового боку.

По закінченню ІІ світової протягом років лунали звинувачення у скоєнні воєнних злочинів вояками дивізії, зокрема проти поляків та євреїв. На вимогу Фонду Візенталя і деяких членів парламенту Канади в 1986 році для розслідування фактів можливої присутності в Канаді воєнних злочинців була створена т. зв. комісія Дешена. За результатами вивчення архівних матеріалів і допиту свідків у Канаді й Західній Європі комісія підготувала звіт, в якому жоден з емігрантів – колишніх учасників дивізії "Галичина" не був визнаний винним у скоєнні воєнних злочинів під час ІІ світової війни.

Нюрнберзький процес, який тривав із 20 листопада 1945 року до 1 жовтня 1946-го і розглядав воєнні злочини нацистів, також не знайшов доказів скоєння вояками дивізії воєнних злочинів. Згадки про неї немає в обвинувальному акті, і жоден вояк "Галичини" засуджений не був.

Дивізійниками опікувався Папа Римський Пій ХІІ.

З морального боку.

Володимир Вʼятрович виступає проти глорифікації дивізійників: їх не варто називати борцями за незалежність, ці люди стали учасниками трагічних, а не героїчних подій в житті України.

Водночас і злочинцями їх називають переважно пропагандисти.

Росіяни так сміливо клеять на всю українську історію СС-сівський шеврон тільки тому, що їм зійшла з рук колаборація Гітлера зі Сталіним. Сталінський режим не лише протягом майже двох років був посібником гітлерівського, але й окупував значну частину українських земель. Тому (але не тільки тому) сьогодні нам треба сміливо назвати сталінізм – окупаційним режимом, прирівнявши його до фашизму. Іншими словами, у ІІ світовій на українській землі воювали між собою два окупаційних режими".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Змінитися, аби перемогти

понеділок, 20 травень 2024, 8:00

Війна – це мистецтво так використати сприятливі умови, щоб здобути найбільшої сили і впливу, виходячи з ситуації (Сунь Цзи). Часто доводиться чути: «Війна – це математика». . Особи, здебільшого далекі від воєнної теорії (а тим більше від практики) л...

Народні прикмети на 20 травня. Обережно з ножами та іншими гострими предметами

понеділок, 20 травень 2024, 7:05

Православна церква України 20 травня за новим стилем вшановує пам'ять мучеників Фалалея, Олександра та Астерія. За старим стилем сьогодні згадують явлення в небі Хреста Господнього в Єрусалимі. . 20 травня наші предки займалися посівом огірків. Для ці...