Росією шириться паніка через "надзвичайний виток радіації" на Ростовській АЕС . ЗМІ розбирались, чи зможе Україна вчасно розпізнати "другий Чорнобиль"

Ростовська АЕС

У соцмережах розповсюджується інформація про аварію на Ростовській АЕС в Росії. Колишній очільник Державної інспекції ядерного регулювання Григорій Плачков в інтерв'ю Radio NV розповів, що відомо про ймовірний інцидент і чи зможе Україна розпізнати аварію.

— Здається, самі росіяни писали про проблеми з Ростовською атомною електростанцією. Ми побачили, що і росіяни відчувають приблизно те ж, що і українці, — вимкнення електроенергії. Єдина і велика різниця, що в випадку з Україною — це росіяни знищують нашу критичну інфраструктуру. А щодо Росії ми розуміємо, що, мабуть, щось там пішло не так. Що відомо про РАЕС?

— Ані заяв від МАГАТЕ, ані інших заяв інших регулюючих органів, ні Європи, ні нашої держави, ДСНС, Укргідрометцентру не було. Тож я думаю, це інформація, яка потребує перевірки.

Що відомо про РАЕС? Це чотири енергоблоки ВВР-1000, подібні до наших — і на Запорізькій АЕС, і на Хмельницькій, Рівненській та Південноукраїнській. Це достатньо надійні енергоблоки ще радянського дизайну.

Тому я думаю, інформація щодо витоку води або інших викидів в атмосферу потребує перевірки. Можливо, щось сталося на РАЕС, але поки офіційної інформації від міжнародних органів і від МАГАТЕ не було.

— Чи правильно я розумію: якби щось подібне сталося, певні радари, не тільки російські, вже би зафіксували такі зміни?

— Країна-загарбник замовчує такі ситуації, які відбуваються з ядерною і радіаційною безпекою, це було неодноразово. Пам’ятаєте, був випадок із рутенієм, коли росіяни замовчали, що в них відбулась аварія на комбінаті, який переробляє відпрацьоване ядерне паливо? Також була ситуація, коли загинули п’ятеро або восьмеро співробітників Росатому. Вони можуть замовчувати такі інциденти, які відбуваються на АЕС.

Ми можемо побачити [наслідки, якщо щось станеться]. І наші АЕС, і Укргідрометцентр, і ДСНС мають пости спостереження і ми зможемо побачити підвищення радіаційного фону, якщо він до нас дійде.

Під час Чорнобильської аварії перші, хто в Європі побачив підвищення радіаційного фону, — це була Шведська АЕС. Тому в нас є можливості побачити. Якщо до нас дійде якась хмара, ми зможемо це дуже швидко побачити, зрозуміти. Є спеціальні алгоритми, програми, зможемо вирахувати, де стався інцидент.

— З одного боку, українці нічого хорошого не бажають російським окупантам, зокрема тому населенню, яке підтримує Путіна, війну проти України. З іншого боку, ми розуміємо, що якби подібна аварія сталася, це також була би загроза для України. Наскільки великою вона була б? Чи йдеться тільки про те, куди рухаються атмосферні фронти?

— На прикладі Чорнобильської катастрофи та аварії на Фукусімі, це залежить від погодних умов і від напрямку вітру. Перенесення радіоактивних речовин залежить від повітряних мас, які є в атмосфері.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Оце так! Наймасштабніша атака по енергетиці РФ. Росіяни в істериці просять допомоги. В Криму Блекаут

субота, 20 липень 2024, 0:18

У Росії внаслідок дронових атак по електростанціях та "збоїв" у роботі АЕС почалися віялові відключення світла. Без електрики в пекельну спеку, як і українці, сидять росіяни в Ростовській області, Краснодарському краї та Волгоградської області. Наперед...

Росією шириться паніка через "надзвичайний виток радіації" на Ростовській АЕС . ЗМІ розбирались, чи зможе Україна вчасно розпізнати "другий Чорнобиль"

субота, 20 липень 2024, 0:06

У соцмережах розповсюджується інформація про аварію на Ростовській АЕС в Росії. Колишній очільник Державної інспекції ядерного регулювання Григорій Плачков в інтерв'ю Radio NV розповів, що відомо про ймовірний інцидент і чи зможе Україна розпізнати ава...