Російське вторгнення: Літня кампанія 2014-го була не такою вже безнадійною

Війна в Україні має багато загадок та неодназначних моментів, котрі потрібно буде ще дослідити.

Ще навесні 2015 року я зрозумів, що літня кампанія була не такою і безнадійною після вторгнення ЗС РФ, якою вона здавалася раніше. У серпні 15-го я зумів дослідити, що російська операція по "обрубленню" наступального потенціалу ЗС України відбувалася у декілька етапів, а не в один, як нам розповідало і досі це робить військово-політичне керівництво України, де згідно з офіційною легендою "вторгнення російських військ відбулося в ніч з 23 на 24 серпня". І це правда. От тільки чомусь забувають, що до того точилися бої в районі Степанівки з російськими військовими, що зайшли на територію України у вигляді декількох БТГр 11-12 серпня 2014 року. І українське командування знало про це. Навіть намагалося завдати вогневе ураження. Але чому нічого не було зроблено на глобальному рівні? Очевидно, що "був якийсь план і ми його дотримувалися", але є один невеличкий нюанс - декілька російських БТГр.

На мою скромну думку, такий фактор повинен впливати на зміну рішень та перебудову планів. Так чи інакше, це стаття про підрозділи ЗС РФ та перший етап російського вторгнення, а не (не)компетентність українського командування (не всього, звісно ж. Але для фатальних помилок достатньо і рішення однієї людини).

"Перші зіткнення з підрозділами збройних сил Російської Федерації, які діяли під виглядом бойовиків, відбулися під час боїв підрозділів 95-ї аеромобільної та 30-ї механізованої бригад у районі міст Красний Луч і Міусинськ." (взято зі звіту Генерального штабу України щодо літньої кампанії).

Довідка: бої за Міусинськ та його околиці точилися в період з 8 по 16 серпня. Справді, саме в цьому районі наші військові вперше зустрілися в бою з російськими кадровими військовими. Але що це був за підрозділ? Яка його чисельність? Попередні рупори пропаганди активно заявляли, що до 24 серпня українські військові воювали лише з бойовиками та окремими розвідувальними групами кадрових російських військових. Найкраща брехня - це недосказана правда. Так само і тут. Так, воювали з бойовиками, котрих підтримувала російська артилерія та групи спеціального призначення. Але є різниця, коли ці групи пересуваються на техніці бойовиків, маскуються під них та ведуть диверсійно-розвідувальну діяльність, а зовсім інша річ, коли вони на своїй техніці у складі штурмового загону ведуть бій з українськими військовими. Принаймі мали намір це зробити.

Впродовж тривалого періоду вважалося, що перші Т-72 бойовиків появилися в Україні у другій декаді серпня. До поки мені не вдалося встановити, що перша партія танків Т-72 прибула в Україну 3 серпня у вигляді танкової роти елітного підрозділу бойовиків під командуванням чинних офіцерів російського ГРУ. Підрозділ називався "Лавина" на честь командира цього батальйону з таким же позивним (у жовтні цей офіцер ГРУ отримав звання "Герой Росії"). Також у батальйоні був ще один офіцер ГРУ з позивним Бойкот.

Формування заслуговує на окрему статтюпо типу тої, котра була написана про "Степ-Амур". Тут лише зазначу, що батальйон зайшов на територію України 3 серпня 2014 року і мав у своєму розпорядженні декілька БМП-2, БТР-80, 10 танків Т-72 та два броньовані КамАЗи. Саме останні нас і цікавлять.

Слід зазначити, що і про цю колону українське командування знало. На пункт тимчасової дислокації в Суходольську вилетів український штурмовик Су-25 з метою знищення колони. Український пілот здійснив вдалий маневр, заходячи на атаку зі сторони сонця, але в останній момент він розвернувся і полетів назад. Хочеться вірити, що він це зробив через те, що на нього навелися з ПЗРК "Ігла" (це справді так було), а не ще з якоїсь причини. Як потім виявилося, броньовані КамАЗи належали 18 ОМСБр і були знищені 9 серпня 2014 року неподалік Красного Луча танком з 30 ОМБр ЗСУ. Втрати противника становили 10 загиблих та 8 поранених. Всі кадрові військові. Тобто тут аналіз Генерального штабу не збрехав. Але нічого і не розповів. Як завжди доводилося все це шукати силами 3-4 людей включно зі мною. Але це була розвідувальна група росіян. Нас же цікавлять зведені батальйони, котрі вплинули на загальну картину бойових дій.

У 2016 році я поспілкувався з місцевим жителем з міста Сніжне, що жив там до кінця серпня 14-го і на власні очі бачив ті великі колони росіян, котрі заходили в його місто 12 серпня. Але для початку потрібно розібратися з тим, які сили зайшли на територію України.

18 ОМСБр. Чеченська республіка. БТГр під командуванням заступника командира бригади полковника Віталія Кульгав’юка. Склад батальйонної групи: 1 МСБ на 20-25 БТР-80/82АМ, дві розвідувальні роти на БТР-82АМ (одна з котрих поїхала в Луганську область та брала участь в бою за Новосвітлівку. РХМ-6, КШМ на базі БТР-80, приблизно 13 танків Т-72Б/БМ/АВ (останніх було по 1 одиниці), 4-6 2Б26 ("Град" на базі КамАЗу), 4-6 САУ 2С3 "Акація", 3 Штурм-С, броньовані КамАЗи та "Урали", тилові частини. Тимчасовий тактичний знак ідентифікації - білий трикутник.

Якщо бути точнішим, то на відео 34 БТР-82АМ, 9 БТР-80/РХМ-6 та 6 КШМ на базі БТР-80. По факту їх було більше, оскільки не всю колону зняли на відео. В колоні відсутня важка бронетехніка та броньовані КамАЗи з "Уралами" (скоріш за все танки та артилерію привезли до лінії фронту на тягачах). На даний момент складно сказати, як саме відбувався перший етап вторгнення і чи всі сили росіян зайшли в один момент. Скоріш за все, якась частина підрозділів виступила в ролі авангарду для зачистки району від бійців 30 ОМБр ЗСУ, котрі вижили та зуміли зорієнтуватися після того, як був розгромлений 3-й батальйон бригади в Степанівці. 12 серпня щонайменше 4 БТР-82АМ з розвідувальної роти 18 ОМСБр та два танки з цієї бригади разом з бойовиками вели бій в районі Розсипного.

Один з БТРів, котрий їхав в РФ у тій великій колоні, брав участь у штурмі. Цікавий матеріал щодо цих БТР від іноземного дослідника.

Російське вторгнення. Частина 3 01

Російські військові з 18 ОМСБр перед вторгненням в Україну

Зачистивши район Розсипного та втративши два Т-72Б, основна частина російських військ могла спокійно та успішно рухатися в сторону Сніжного, де промислові райони дозволяли розташувати велику кількість техніки та особового складу. Перед цим 11-12 серпня велика частина не тільки 18-ї бригади тримали оборону в районі Дібрівки-Дмитрівки. Там, як мінімум, була батарея САУ 2С3. Разом з ними там перебували й інші підрозділи, котрі брали участь у першому етапі вторгнення, але про них дещо пізніше. Росіяни з 18 ОМСБр заїхали в Сніжне, де навіть встигли "засвітити" свій БТР-82АМ.

Російське вторгнення. Частина 3 02

11 серпня 2014 року. Район Дібрівка-Дмитрівка. 2С3 18 ОМСБр

Місцевий житель, з котрим я спілкувався 4 роки тому, намалював детальний маршрут, яким росіяни заїхали в Сніжне:

Російське вторгнення. Частина 3 03

Російське вторгнення. Частина 3 04

Російське вторгнення. Частина 3 05

Російське вторгнення. Частина 3 06

Бронетехніка 18 ОМСБр та її ТЗ

Як і зазначалося, окрім 18 ОМСБр були й інші мотострілецькі бригади. Серед них і 17 ОМСБр.

Фото БТГр 17 ОМСБр в РФ.

Відомо, що від даної бригади була танкова рота на 10 Т-72Б3, батальйон на різних модифікаціях МТ-ЛБ, броньовані КамАЗи, розвідувальна рота тощо. Якщо 18 ОМСБр діяла на комунікаціях та вирушила в сторону Сніжного, то 17 була зовсім поруч - вела бої та знищувала артилерією Степанівку та Маринівку.

Російське вторгнення. Частина 3 07

Т-72Б3 17 ОМСБр рухаються в сторону України. Зверніть увагу на білі кола

Російське вторгнення. Частина 3 08

Бронетехніка 17 ОМСБр та її ТЗ

Була присутня і БТГр 8 ОМСБр

Уточнення: САУ 2С1 бригади діяли в Луганській області, а в Донецькій була реактивна батарея "Градів".

Діяли в районі Маринівки, Дібрівки, Дмитрівки та Сніжного. Місцевий житель, котрий виступив в ролі анонімного інформатора, прислав свою фотографію з російським майором з даної бригади в місті Сніжне. Чітко видно ТЗ даної бригади на КамАЗі.

Російське вторгнення. Частина 3 09

Російський майор з роти РХБЗ в Сніжному, Донецька область

Російське вторгнення. Частина 3 10

МТ-ЛБ 8 ОМСБр та її ТЗ

Без десантників також не обійшлося. На мою думку, там була РТГр від 137 ПДП. Також були і групи спеціального призначення від 22 та 24 ОБрСпП. Що ми маємо:

  • БТГр 18 ОМСБр на 35-40 БТР, 13 танках, 4-6 САУ 2С3, 3 Штурм-С, 4-6 "Градах", броньованих КамАЗах та"Уралах";
  • БТГр 17 ОМСБр на 30 МТ-ЛБ, 10 танках Т-72Б3, 3 Штурм-С, броньованих КамАЗах та підтримки артилерійської групи з території РФ;
  • БТГр 8 ОМСБр на 30 МТ-ЛБ, броньованих КамАЗах, 4-6 БМ-21 "Град";
  • РТГр 137 ПДП на 8-10 БМД-2 та підтримки зі сторони РФ (район Маринівки) артилерійської групи у складі батареї 2С9 "Нона";
  • Розвідувальні групи з 22 та 24 ОБрСпП.

Райони, де вони діяли та "світилися" в період з 9 по 31 серпня:

1) 18 ОМСБр: Маринівка, Дібрівка, Дмитрівка, Зрубне, Розсипне, Розкішне, Сніжне, Красний Луч (Луганська область), Волнухіно (Луганська область), Новосвітлівка (Луганська область), Ровеньки (Луганська область), неподалік Многопілля, Григорівка, Амвросіївка;

2) 17 ОМСБр: Маринівка, Степанівка, неподалік Сніжного. Є інформація, що їх вивели на територію РФ приблизно 29-30 серпня;

3) 8 ОМСБр: Маринівка, Дібрівка, Дмитрівка, Сніжне, Многопілля, Краснодон (Луганська область), Луганськ, Новосвітлівка (Луганська область);

4) 137 ПДП: Зрубне, Розсипне, Розкішне, Дмитрівка, Червоносільське.

Тобто ми бачимо, що в період з 9 по 13 серпня в Україну зайшло близько 2 тисяч російських солдат, понад дві танкові роти, артилерійські батареї та десятки БТР/МТ-ЛБ.

Дмитро Путята

Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:15

Командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92-ї окремої механізованої бригади Юрій Федоренко заявив, що у Часовому Яру противника немає, місто повністю контролюється Силами оборони України, передають Патріоти України. "Бойо...

Окупанти хотіли вкрасти українську міну, але щось пішло не так (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:44

Українські захисники з тактичної групи «Адам» влаштували пастку для надмірно цікавих російських загарбників. Відповідним відео поділився у себе у Telegram-каналі журналіст Юрій Бутусов, передають Патріоти України. Скориставшись непереборною тягою окупа...