Розуміння того, що часто конфлікти провокуються російськими ІПСО і спецслужбами, у нас та сусідів є, але адекватного інструменту реагування - немає, - політолог

"Росіяни весь час атакують наші стосунки з сусідами. Це дуже активно триває з 2014 року. Зрозуміло, що наша історія має багато больових точок у стосунках з Польщею, Словаччиною, Угорщиною і навіть Румунією", - пише політолог Віктор Андрусів у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Так, з поляками в нас дуже багато болючих питань, починаючи від козацької доби й завершуючи "волинською різнею" та операцією "Вісла". Зі словаками в нас проблеми з питання "русинів", вигаданого етносу, який, з усім тим, офіційно визнається словаками. З Угорщиною — ви всі в курсі: Орбан вимагає права для угорської меншості не вчити українську і не поважати українську державу. З румунами зараз все спокійно, але в часи скандального президента Бесеску, вони активно роздавали паспорти в Чернівецькій та Закарпатській областях і будували шпигунську мережу.

Все це є дуже вразливим для російських ІПСО атак. Так, у 2020 році наша поліція зловила чоловіка, який системно знищував пам'ятники по всій території України, провокуючи національні конфлікти. Зокрема, він підірвав пам’ятник угорському народу на Верецькому перевалі, пам’ятник загиблим полякам в Гуті Пеняцькій, осквернив могилу Цадика Нахмана, підривав пам’ятники воїнам АТО. Якщо раніше ми могли собі дозволити на це повільно реагувати, то зараз для нас будь-який конфлікт з сусідами - "смерті подібний".

Розуміння того, що часто ці конфлікти провокуються російськими ІПСО і спецслужбами, є у всіх сторін, але адекватного інструменту реагування — немає. Щобільше, подібні конфлікти завжди знаходять внутрішнього клієнта у вигляді якихось політичних сил, які швидко мобілізують це у своїх політичних інтересах.

Тому ми ще у 2017 році запропонували владі створити постійні "круглі столи інтелектуальної еліти" з кожною країною. Ідея полягала в тому, щоб провідні інтелектуали: історики, письменники, науковці, з кожної країни спільно проводили обговорення та дослідження проблемних та перспективних питань. У випадку настання кризової ситуації "круглий стіл" мав зробити спільну заяву, з метою вплинути на громадську думку і не допустити розгортання протистояння.

Цей інструмент міг би допомогти й сьогодні в ситуації із зерном. Очевидно, що вся ця ситуація потребує публічної дискусії, а не блокування кордонів країни, яка стікає кров’ю. Заява відомих інтелектуалів могла б внести ясність в це питання і запропонувати рішення без завдання шкоди іншим інтересам країн.

І хоча сьогодні такого інструменту ще немає, не пізно ще його створити. Зрештою, треба хоч якось почати протистояти російським ІПСО, які з весни минулого року потужно розгорнулись по всьому світу".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Почніть з себе: Відомий економіст розкритикував плани влади знайти додаткові гроші на війну різким підвищенням податків в Україні

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:58

Економіст та публіцист Вадим Новіков поділився своїм рецептом перебудови економіки України на військові рейки, зазначають Патріоти України. "Уряд запропонував Верховній раді значно підвищити податки для фінансування витрат на війну. В ЗМІ і Інтернеті з...

Військові – не раби!

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:11

Ворожі пабліки носять-зловтішаються тезу Стефанчука про те, що до кінця війни не буде демобілізації. “Да паслєднєго укрАінца», оце усе. Але брехня в тому, що вони змішують поняття демобілізації (припинення процесу мобілізації), і звільнення військовосл...