Що деокупувати в першу чергу: Візит Зеленського розкрив "стратегічні розбіжності" між Україною та США, - західні ЗМІ

Президент Володимир Зеленський заявив під час свого візиту до Вашингтона, що Україна звільнить Бахмут до кінця року. Як пише The New York Times, це твердження демонструє прірву між Києвом та американськими планувальниками війни, які вважають, що Україна має зосередитись на півдні, передають Патріоти України.

Зеленський під час зустрічі з журналістами у четвер сказав, що українські війська «деокупують Бахмут та ще два міста», не уточнивши які. Всупереч очікуванням військових аналітиків із Заходу, він також заявив, що Україна продовжить воювати всю зиму, без перерв. Зеленський також вкотре виступив за передачу Києву ракет більшої дальності, доки адміністрація Байдена все ще обмірковує щодо ATACMS.

Як пише New York Times, представники американської розвідки та військові давно сумніваються, чому Україна так завзято воювала за Бахмут, що став місцем однієї з найкривавіших битв війни.

У березні міністр оборони США Ллойд Остін казав, що місто має «більше символічну, ніж стратегічну чи оперативну цінність».

Але, пише видання, Зеленський мав намір спробувати відвоювати втрачену територію, тож Україна направила велику кількість військ і зброї, щоб відвоювати Бахмут і захистити решту Донеччини.

Як пишуть журналісти, деякі американські чиновники кажуть, що «бій у Бахмуті став чимось на зразок одержимості пана Зеленського та його військових керівників».

«Безперервна зосередженість українців на цьому місті змусила їх повірити, що можлива перемога вже не за горами, навіть після того, як американські посадовці радили їм зосередитись на інших цілях, оскільки перемога будь-якої сторони стала б Пірровою перемогою», — пише NYT.

Зеленський міг розраховувати на послаблення сил вагнерівців після загибелі їхнього ватажка Євгена Пригожина в авіакатастрофі минулого місяця. Оскільки Пригожин загинув і майбутнє Вагнера під сумнівом, українські війська могли отримати можливість у Бахмуті, заявив один американський чиновник, на якого посилається видання.

Зеленський зі свого боку відкидає будь-яку думку про те, що Україна не будує свої плани свідомо. Він заявив, що його сили дотримуються «всеосяжного плану». «Та ці плани часом розділяли Київ і Вашингтон», — пише New York Times.

Як пише видання, американські військові хотіли б, щоб Україна звільнила Мелітополь на півдні, але в українців все менше часу, щоб прорвати оборону Росії там. Американські чиновники пояснюють, що повернення Мелітополя дозволило б Україні за допомогою артилерії малої дальності знищувати російські лінії постачання до Криму і чинити таким чином тиск на російську військову фортецю там.

Деякі американські офіційні особи кажуть, що український контрнаступ, схоже, не досягне стратегічних цілей з перерізання чи звуження сухопутного коридору між Кримом і Росією.

Російські мінні поля виявилися потужним захистом, і українська влада надзвичайно стурбована великими втратами, які можуть бути спричинені будь-якими спробами подолати ці бар'єри, пише видання.

Представники США кажуть, що незабаром українським силам буде ще важче підтримувати просування вперед, оскільки ґрунт стає м’яким і болотяним. Деякі офіційні особи додають, що протягом кількох тижнів українській армії знадобиться час, щоб відновити запаси техніки та дати відпочити силам, виснаженим літніми боями.

Але Зеленський спростував такі аргументи, наполягаючи на тому, що, оскільки росіяни сподіваються на перерву, його сили не зупиняться. «Я не найкращий військовий у світі, але я знаю, чого хоче Путін. Я знаю, що йому потрібна пауза», — сказав Зеленський у США.

Президент Байден під час зустрічі в четвер сказав Зеленському, що США «залишатимуться з вами» у війні. Водночас частина республіканців погрожувала призупинити допомогу, у відповідь на що Зеленський сказав, що цей крок може коштувати Україні програшу у війні.

Пізніше під час цього візиту Зеленський застеріг політиків у США та інших країнах, які вагаються щодо подальшої підтримки військових зусиль Києва. «Я вважаю, що ви підтримуєте або Україну, або Росію. Послаблюючи підтримку України, ви підсилюєте Росію», — сказав він.

Зеленський додав, що Україна вдячна за всю військову та фінансову допомогу, яку вона отримала, але, нагадав він, Україна платить «найбільшу ціну», що вимірюється втратами «життів наших людей».

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...