Соціальні бунти аж до збройного опору... "вони можуть виперти владу": Політолог розповів, які виклики восени стоятимуть перед Зеленським

Авакова звільнили через те, що Зеленський узяв курс на зміцнення вертикалі влади. Великою внутрішньою проблемою для влади є ціни на газ і комуналку. Якщо Зеленський не вирішить даної проблеми – це може коштувати йому президентського крісла. Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів український політолог Ігор Попов, зазначають Патріоти України.

"Аваков був у списку вимог Росії на звільнення завжди, – каже він. – Але цей список ігнорували. Попри його ставлення до української мови та захист двомовності Аваков був дуже незручний для росіян. Але в питаннях протидії агресії на ньому багато було зав'язано. Так само як у питаннях боротьби з сепаратизмом. У нас загрозлива ситуація – виконати те, що Кремль вимагає, неможливо, і не виконати теж – якщо влада впиратиметься, то можливі якісь спеціальні інформаційні операції на окремих територіях, що також є викликом для національної безпеки".

Чи пов'язана відставка Авакова із бажанням Зеленського взяти під контроль силові структури? Політолог вважає, що цілком можливо.

"Тренд на консолідацію влади існує, – стверджує він. – Це однозначно триватиме восени. РНБО ухвалює неідеальні з юридичної точки зору рішення, але вони мають підтримку суспільства. Оголошується війна олігархам. Зміцнюється вертикаль влади. Аваков із неї явно вибивався. Влада намагається мінімізувати вплив таких осіб. Але як довго триватиме ця консолідація?"

Перед владою стоять два виклики, стверджує політолог. Один виклик – зовнішній, пов'язаний з вимогами виконання Мінських домовленостей, другий – внутрішній, пов'язаний із цінами на газ.

"Якщо платіжки зростуть, в листопаді будуть протести. Спробують виселяти людей – тоді вони можуть виперти владу. Рада ухвалила закон, який спрощує виселення, якщо борг більший за 61 тисячу гривень. Це може призвести навіть до збройного опору. Програму субсидій уряд недостатньо реалізує".

Консолідація влади – збільшення відповідальності, резюмує Ігор Попов.

"Якщо президент впорається з цими викликами – буде на коні. Якщо ні – його підірвуть. Так само щодо олігархів. Або Зеленському вдасться мінімізувати їхній вплив, або вони об'єднаються навколо когось іншого і виступлять проти влади", – підсумовує політолог.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Чому коаліція держав Заходу не дала впасти на Ізраїль жодній іранській ракеті, але спокійно спостерігала, як російські ракети падають на Україну два роки?" - Олещук

вівторок, 16 квітень 2024, 9:48

"Отже, що українці дізналися за підсумками атаки Ірану на Ізраїль. По-перше, авіація держав-членів НАТО (США, Велика Британія, Франція) може підійматися за тривогою для захисту повітряного простору держави, яка у НАТО не входить. У тому числі - і за ме...

Дістане Москву та Петербург: Український вбивця авіаносців, військових баз та мостів збільшить радіус дії до 1000 км, - ЗМІ

вівторок, 16 квітень 2024, 8:38

Москві приготуватись: Україна збільшить далекобійність ракет "Нептун" до 1000 км і наростить їх виробництво в 10 разів