СОVID-19: Науковець назвав основну мішень коронавірусу

За його словами, у повному геномі коронавірусу (природній субстанції) дослідники виявили послідовність з іншого вірусу — ВІЛу.

Завідувач кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб Львівського національного медичного університету професор Роман Дутка застерігає, Covid-19 ушкоджує всі судини в організмі, передають Патріоти України з посиланням на Високий Замок.

За його словами, у повному геномі коронавірусу (природній субстанції) дослідники виявили послідовність з іншого вірусу — ВІЛу. Про це заявив нобелівський лауреат у галу­зі медицини і фізіології, французький ві­русолог, один із першовідкривачів віру­су імунодефіциту людини Люк Монтаньє. Цим можна пояснити, чому коронавірус­на інфекція не підлягає законам сезон­ності, чому неможливо спрогнозувати перебіг Covid-19 і чому він нерідко буває настільки важким.

"Вважається, що основною мішенню коронавірусу є тканина легень, а головним ускладненням Covid-19 — пневмонія. Але перше, на що він діє у нашому організмі, — це судини. Коронавірусна інфекція ушкоджує всі судини організму. Першими, звісно, руйнує внутрішню стінку тих судин, в яких є найбільший відсоток кисню, — судин легень. Коронавірус сприяє розвитку генералізованого васкуліту (запалення судинних стінок) з подальшим утворенням тромбів", - повідомив Дутка.

За його словами, у своїх інтерв’ю завідувач хірургічно­го відділення Львівської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Гнат Герич розповідав, що останнім часом почастішали випадки госпіталізації пацієнтів зі синдромом "гострого живота". Під час оперативного втручання з’ясовується, що у хворих розвинувся некроз тонкої кишки, а причиною цього стало ураження судин коронавірусної природи.

Дутка розповів, що коли судинна стінка ушкоджується, у цьому місці нагромаджуються тромбоцити, які, злипаючись, утворюють тром­би. Саме ці згустки крові й провокують вторинний некроз. У першу чергу — легеневої тканини. На розтині померлих від ускладнень Covid-19 патологоанатоми бачать зміни у легенях, але ці зміни є результатом не пневмонії, а пневмоніту, коли запалення легень провокує не пато­логія легеневої тканини, а патологія су­дин, розташованих у легенях. Ось чому ковідним пацієнтам призначають антикоагулянти (передусім гепарин, а також ривароксабан) — препарати, які розрі­джують кров.

Хворим зі серцево-судинними недугами (передусім артеріальною гіпер­тонією) призначають інгібітори ангіо­тензинперетворювального ферменту і блокатори рецептора ангіотензину ІІ. Це — ціла група препаратів, які безпосеред­ньо впливають на ангіотензинові рецеп­тори, котрі коронавірус вважає "своїми". Коли блокують ці рецептори, коронаві­русна інфекція вже не здатна виявляти агресію до судин.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Та система вбивала творчість і життя в душі науковця": Милованов зізнався, що не зміг захистити дисертацію в Україні

субота, 20 квітень 2024, 17:44

Колишній міністр економіки розвитку і торгівлі, позаштатний радник керівника Офісу президента та член наглядової ради «Укроборонпрому» Тимофій Милованов став на захист депутатки Київської міської ради від партії «Слуга народу» Ксенії Семенової, яка нап...

Під Єкатеринбургом зростає база зберігання танків, - військовий аналітик

субота, 20 квітень 2024, 16:30

За поточних темпів військових втрат і нинішніх обсягів нового військового виробництва у Росії закінчаться всі танки приблизно за 2-2,5 року. Такі підрахунки зробив військовий оглядач Covert Cabal, передають Патріоти України. Аналітик зазначає, що з поч...